masterplast
Üzlet

Töretlen a növekedés a Masterplastnál

Portfolio
Kedvező iparági környezetben tevékenykedhetett a Masterplast a harmadik negyedévben. Az építőipar még mindig jól teljesít, bár a cég legnagyobb súlyú piacán, Magyarországon mérsékeltebb volt a növekedés. A cégcsoport kétszámjegyű növekedést könyvelt el mind a bevétel, mind az EBITDA szintjén az egy évvel korábbi szinthez képest, az adózott eredmény pedig 80 százalékkal ugrott meg a pénzügyi eredmény soron elért nyereségnek köszönhetően. Az első kilenc hónapot követően már túllépte az éves eredménycélját a vállalat és az év hátralévő részére is magas árbevétellel és erős gyártási kibocsátással számol a társaság.

A bevételek

Kedvező iparági környezetben működhetett a Masterplast a harmadik negyedévben, kissé visszafogott, de jellemzően pozitív tendenciák látszódtak mind az új lakások piacán, mind a felújítási piacon – áll a vállalat gyorsjelentésében. A csoportszintű árbevétel 31,4 millió euró lett a július-szeptemberi negyedévben, ami 11 százalékos növekedés az egy évvel korábbi szinthez képest.

A Masterplast legnagyobb súlyú piaca Magyarország, ami a cégcsoport bevételeinek közel 40 százalékát adja. A magyar piacon erős negyedévet zárt a cég, folytatódott a dinamikus növekedés, 32 százalékkal ért el magasabb bevételt itthon, mint az előző év azonos negyedévében. Az építőipar még mindig jól teljesít, de már mérsékeltebb a növekedés, a munkaerőhiány nagyban rányomja bélyegét az egész iparágra, az új lakás építések pedig csökkennek. A kilátások továbbra is pozitívak, bár az év végével lezáruló áfakedvezmény visszavonása hatással van az új beruházások indítására, de a nyáron induló kibővített CSOK sok lehetőséget hozhat a felújítási piacon.

Ami a többi régiót illeti, Magyarországon kívül még Romániában tudott kétszámjegyű bevételnövekedést felmutatni a Masterplast, ahol az állami támogatásoknak volt köszönhető az építőipar javulása. A kormány növelte a tervezett beruházások számát, elindultak az épületszigetelési projektek, ami már a negyedév elejétől kezdve hatással volt a cégre.

Ukrajnában, Észak-Macedóniában, illetve az export piacokon tudott még növekedni a bevétel a harmadik negyedévben év/év alapon, Szerbiában, Szlovákiában, Horvátországban és Lengyelországban viszont visszaesést tapasztalt a Masterplast. Lengyelországban jelentősebb csökkenés volt, 22 százalékkal esett az országban a Masterplast bevétele az építőipar lassulása eredményeként. Az építőipari termelés a vártnál kisebb mértékben nőtt, míg az építési-szerelési munkák értéke csökkent, aminek hátterében a csökkenő EU-források állhattak. Növekvő bérek és növekvő építőanyag-árak, valamint munkaerőhiány jellemezte a piacot, az átadott és befejezett építési munkák értéke csökkenő tendenciát mutatott.

Az egyes termékszegmensek közül az ipari alkalmazások tudott nagyot növekedni, több mint a duplájára ugrott a bevétele az egy évvel korábbi szintről és 11 százalékos súlyt képviselt az összbevételben. Az üzletágon belül a csomagolóipari termékek forgalma kissé visszaesett, míg a nem stratégiai alapanyagkereskedelem jelentősen megnőtt tavalyhoz képest. A homlokzati hőszigetelő rendszerek bevétele szintén növekedni tudott, amit főként az üvegszövet és az EPS termékek húztak, utóbbi a T-Cell akvizíciónak volt köszönhető. A szárazépítészeti rendszerekből (ide tartoznak például a gipszkartonok) üzletágban szintén nőtt a bevétel. Az építőipari kiegészítő termékek forgalma viszont csökkent, miután a lengyel, a román és az ukrán piac kivételével minden országban csökkent a bevétele.

A költségek

A harmadik negyedévben kissé növekedtek a gyártási anyag költségek a Masterplastnál, a karbantartási költségek, az energiaköltségek, az üzemanyag költségek és a bérleti díjak szintén emelkedtek a bázisidőszakhoz viszonyítva. A béremeléseknek és a szerb üvegszövetháló gyár személyi bővülésének eredményeként a személyi jellegű ráfordítások 27 százalékkal ugrottak meg az egy évvel korábbi szinthez képest, a csoport dolgozói létszáma 1114 főre nőtt az egy évvel korábbi 923 főről. Az amortizáció a szerbiai és a káli gyártó beruházásokhoz kapcsolódóan nőtt a negyedévben.

Az eredmények

A bevételek 11 százalékos növekedése mellett EBITDA-szinten 21 százalékos, a működési eredmény tekintetében pedig 20 százalékos dinamikáról számolt be a Masterplast, ami azt jelenti, hogy a profitabilitás javult a cégnél az egy évvel ezelőtti szintről. Az EBITDA-szint 60, a működési eredményszint pedig 50 bázisponttal erősödött 2018 harmadik negyedévéhez képest, 8,4, illetve 6,5 százalékra javult.

A pénzügyi eredmény soron nyereségről számolt be a harmadik negyedévben a Masterplast, szemben a bázisidőszaki veszteséggel. Ez annak köszönhető, hogy a lezárt időszakban a forint gyengült az euróhoz képest, az ukrán hrivnya pedig erősödött az amerikai dollárhoz képest.

A pénzügyi eredmény soron bekövetkezett javulásnak köszönhetően megugrott a vállalat adózott eredménye, meghaladta a 2 millió eurót, ami 80 százalékkal magasabb az egy évvel ezelőttinél. Az egy részvényre jutó eredmény 9 centről 15 centre emelkedett.

A kilátásokról

Ami a jövőt illeti, a Masterplast pozitív építőipari környezettel számol az utolsó negyedévre is, ami jó alapot nyújthat a növekedésre az év hátralévő részében is. Az év hátralévő időszakában a megkezdett projektek befejezése miatt a csoport további dinamikus növekedésre számít főleg a homlokzati hőszigetelő és szárazépítészeti rendszerek tekintetében az előző év azonos időszakához képest, melyet az enyhe időjárás is támogathat. A tovább bővülő saját gyártású polisztirol és üvegszövet termékek, valamint a gipszkarton profil stabil hátteret biztosítanak a növekedéshez a régiós leányvállalatoknál és export piacokon egyaránt – áll a negyedéves gyorsjelentésben.

Az idei év várhatóan erős befejezése mellett a 2020-21-es időszakra is optimistán tekintünk. A számunkra meghatározó hazai piacon az újlakás építések lassuló aktivitását a felújítási piac élénkülése és a falusi CSOK hatása is kompenzálja. Az európai szintű piaci fejlődésünket a stabil kereslet mellett a termelésünk kapacitásának és hatékonyságának növekedése biztosítja. Hiszem, hogy a következő években mind az árbevétel, mind az eredményesség terén újabb és újabb csúcsokat fogunk elérni

- kommentálta a negyedéves eredményeket Tibor Dávid, a Masterplast elnöke.

A vállalat részt vesz az MNB által meghirdettet növekedési kötvényprogramban, amelynek keretein belül 6 milliárd forintos kötvénykibocsátást tervez. Az MNB által elvárt hitelminősítést megkapta a cég és a közgyűlés is jóváhagyta a kötvénykibocsátást. Az összeg felhasználásával kapcsolatban Tibor Dávid, a Masterplast elnöke a Portfolio-nak korábban adott interjújában elmondta, hogy vizsgálni fogják a finanszírozás újra strukturálásának lehetőségét. Illetve a cél az, hogy mozgásteret teremtsen magának a cég az ezután következő beruházásokra.

Címlapkép: MTI Fotó/Máthé Zoltán

donaldtrump
ott_one_2019_1500x844
horvátország
seychelle szigetek strandoló lány
szakács étterem restaurant
cimlap_rossz
budapest lánchíd_getty
20191130_141657
Népszerű
Belgrád panoráma
Belgrádban nyitott irodát a HEPA

A nyugat-balkáni regionális iroda közös vállalatok létrejöttét is segítené.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
ott_one_2019_1500x844