nyse tradingflooe
Üzlet

Nem sok jót ígér 2020 az amerikai tőzsdéken

Portfolio
Nem túl optimista az amerikai részvénypiacok jövőre várható teljesítményére a Morgan Stanley, mérsékelt csökkenéssel zárhatja a 2020-as évet az S&P 500 index – áll a bank frissen kiadott 2020-a stratégiájában. A vállalati profitok elérhették a csúcsot, az értékeltségi szintek magasan vannak és nem valószínű, hogy a jegybankok egy újabb agresszív monetáris lazítást vinnének véghez.

Alulteljesítők lehetnek jövőre az amerikai részvények és kötvények, azzal együtt, hogy a dollár gyengül, az Egyesült Államokon kívüli növekedés pedig felpörög – vélik a Morgan Stanley elemzői. A legnagyobb potenciál azokban a piacokban van, ahol tisztán látszik, hogy lesz vállalati profitnövekedés (például Japán és a fejlődő piacok), vagy ahol a mérséklődő politikai kockázatoknak köszönhetően az árazási szintek ismét megemelkedhetnek, jellemzően Európában – olvasható a Morgan Stanley 2020-as stratégiájában.

A Morgan Stanley szerint az S&P 500 index mérsékelten csökkenhet a jövő év végére, a jelenlegi 3120 körüli szintről 3000 ponton fejezheti be a 2020-as évet. Az amerikai részvénypiac idén a legjobban teljesítők között volt, az európai indexek kissé lemaradva követték. Az erős teljesítmény a jegybankok laza monetáris politikájának volt köszönhető.

Ez volt az, amivel nem számoltak a Morgan Stanley elemzői tavaly, amikor publikálták a 2019-es stratégiájukat, akkor semleges véleményt fogalmaztak meg a részvénypiacokra. Utólag nézve ez nem volt túl jó ötlet annak fényében, hogy eddig idén az MSCI AC World index 22 százalékot emelkedett.

Alulbecsültük a jegybankok agresszivitását és azt, hogy a fejlett és a fejlődő piacokon is olyan szintű inflációcsökkenés lesz, amit ezt lehetővé teszi. És alábecsültük azt is, hogy az árazási szintek emelkedni fognak, hogy a befektetők hajlandóak lesznek magasabb értékeltséget fizetni még akkor is, amikor a globális vállalati profitnövekedés negatívba fordult. De nem hisszük, hogy a jegybankok még egyszer elsütnék ugyanazt a trükköt – írják a Morgan Stanley elemzői.

Ami az amerikai tőzsdéket illeti, a jövő évet illetően a nagy kockázat, hogy a vállalati profitok elérhették a csúcsot, a relatív értékeltség még mindig magas és az amerikai választásokhoz közeledve a politikai kockázatok is erősödnek. Ahogy az Egyesült Államokban egy lassulás jön, a feszített eszközárazási szintek csökkenhetnek, további nyomás alá helyezve a dollárt – véli a Morgan Stanley elemzője. Az év második felében vehet ismét lendületet a dollár a főbb devizákkal szemben, az elnökválasztás közeledésével.  Az olyan menekülőtermékek, mint a jen, vagy a svájci frank szintén jól teljesíthetnek.

Ami a kötvénypiacokat illeti, a Morgan Stanley semleges véleménnyel van az amerikai és a japán államkötvényekkel kapcsolatban, alulsúlyozásra javasolja viszont a német és a brit államkötvényeket. A vállalati kötvények közül az amerikai piac továbbra is alulteljesítő lehet a világ többi részével szemben.

A Morgan Stanley főbb jóslatai 2020-ra:

  • Az alapszcenárió, hogy az S&P 500 index 3000 ponton fejezheti be az évet
  • A japán Topix index a jelenlegi, 1700 pont körüli értékről 1860 pontra emelkedhet
  • Az MSCI Emerging Market index a jelenlegi 1050 pontról 1150 pontra emelkedhet
  • A devizapiacokon longolásra javasolja az eurót, a brit fontot, az indiai rúpiát és az új-zélandi dollárt
  • A brent 60 dollárra csökkenhet a jelenlegi 63 dollárról
  • Az arany átlagára 1511 dollár lehet jövőre.

(Bloomberg)

Címlapkép: Shutterstock

berlin
grönland
franciatüntetés
bika wall street index tőzsde
Frankfurti tőzsde
tsystems
donaldtrump
Népszerű
Belgrád panoráma
Belgrádban nyitott irodát a HEPA

A nyugat-balkáni regionális iroda közös vállalatok létrejöttét is segítené.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti szeminárium
A legegyszerűbb módszer, hogy a valószínűségeket saját oldaladra állítsd.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
bika wall street index tőzsde