GettyImages-1176204949
Üzlet

Beperelte a GM a FiatChryslert

Portfolio
A General Motors beperelte a FiatChryslert, azzal vádolja a konkurens autógyártót, hogy az éveken át megvesztegette a United Auto Workers vezetőit, amivel több milliárd dolláros kárt okozott a GM-nek.

A GM azzal vádolja a FiatChryslert, hogy az éveken keresztül megvesztegette az egyik legfontosabb amerikai autóipari szakszervezet, az UAW vezetőit, hogy azok autógyártónként más-más megállapodásokba menjenek bele, ennek az eredménye pedig az lett, hogy a GM éveken keresztül magasabb bért fizetett az alkalmazottainak, mint a FiatChrysler, ez pedig versenyhátrányt, és összességében több milliárd dollár veszteséget okozott a General Motorsnak. A megvesztegetés tette lehetővé, hogy az FCA a szakszervezet támogatásával megmentse több, egyébként nem hatékonyan működő amerikai üzemét, és biztosítsa olyan profitábilis modellek gyártását, mint a Jeep Wrangler.

A vád szerint a FiatChrysler 2009 és 2015 között vesztegetett meg szakszervezeti vezetőket, a GM azt állítja, hogy a megvesztegetés központi figurája Sergio Marchionne, az időközben elhúnyt, korábbi FCA-vezér volt. A jogszabályok szerint az FiatChryslert arra kötelezhetik, hogy a GM-nek okozott kár háromszorosát fizesse meg, kamatokkal együtt.

A per időzítése érdekes, ugyanis a FiatChrysler szempontjából kritikus időszakban történik, az európai-amerikai autógyártó ugyanis azt tervezi, hogy egyesül a PSA Csoporttal. A PSA megrökönyödve vett tudomást a vádakról és azok időzítéséről, szerintük a GM célja részben az lehetett, hogy megakassza a PSA-val folytatott tárgyalásokat, a GM ezt hivatalosan tagadta. A FiatChrysler közleményben jelezte, a PSA-val folytatott tárgyalásokat nem veszélyezteti a per.

A hírre a befektetők is reagáltak, a FiatChrysler árfolyama ma már 5 százalék mínuszban is állt a milánói tőzsdén.

Címlapkép: Bill Pugliano/Getty Images

matolcsy191211
Frankfurti tőzsde
GettyImages-1186405330 ursula
tesla nemet berlin autogyar
greta191211
Népszerű
Belgrád panoráma
Belgrádban nyitott irodát a HEPA

A nyugat-balkáni regionális iroda közös vállalatok létrejöttét is segítené.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Frankfurti tőzsde