Frankfurti tőzsde
Üzlet

Nagyot estek az európai tőzsdék, aggódnak a befektetők

Portfolio
Lejjebb kerültek az irányadó európai részvényindexek hétfő délután, a piaci kommentárok szerint a vártnál kedvezőbb kínai makroadatok háttérbe szorították a kereskedelmi háborús aggodalmak, miután Donald Trump a Twitteren jelentette be, hogy a brazil és argentin acél esetében visszaállítja az importvámokat, a piaci kommentárok szerint a vártnál gyengébb amerikai makroadat tovább fokozta a befektetők aggodalmait. A magyar tőzsde eséssel zárt, a hazai blue chipek közül a Mol teljesített a leggyengébben.

Nagyot esett hétfőn a Mol

Eséssel zárta a hétfői kereskedést a magyar tőzsde, a BUX 335 pontos esés mellett 0,8 százalékkal került lejjebb, míg a blue chipek felemásan zártak. Az OTP 0,1 százalékos esés után 14 270 forinton zárt, a Richter 5 815 forinton stagnált. A Magyar Telekom 0,5 százalékos emelkedés után 442 forinton búcsúzott a hétfői kereskedéstől, míg a Mol nagyot esett, miután hatalmasat esett mind a finomítói árrés, mind a petrolkémiai marzs, mely egyértelműen negatívan befolyásolja a negyedév finomítói eredményét, a Mol 2,7 százalékos esés után 2 854 forinton zárt.

Csalódást keltő számok a Moltól

Rossz hírek érkeztek a Mol háza tájáról. Hatalmasat esett mind a finomítói árrés, mind a petrolkémiai marzs, mely egyértelműen negatívan befolyásolja a negyedév finomítói eredményét. Az olaj ára kissé emelkedett októberhez képest, azonban ez kevés volt, hogy elűzze a befektetők csalódottságát.

Tovább a cikkhez

Nagyot estek az európai tőzsdék, aggódnak a befektetők

A hétfői kereskedés első felében látott, mérsékelt emelkedések után lefordultak az európai tőzsdék, miután Donald Trump a Twitteren jelentette be, hogy a brazil és az argentin acél- és alumínium esetében visszaállítja az importvámokat, az amerikai elnök a két országot a devizája leértékelésével vádolta meg. A hangulatot tovább rontotta egy amerikai makroadat is, miután az ISM feldolgozóipari beszerzési menedzserindexe 48,1 pontra csökkent novemberben, felerősítve ezzel a növekedési kilátásokkal kapcsolatos aggodalmakat. A Reuters elemzői konszenzusa 49,2 pontos értéket várt. A negatívba forduló részvénypiaci hangulatban a DAX 205 pontos mínusz mellett 1,6 százalékot esett, míg a CAC40 1,5 százalékkal került lejjebb.

A fokozódó kereskedelmi háborús feszültség és az ismét előtérbe kerülő növekedési aggodalmak miatt lejjebb kerültek az európai börzék, az európai autóipari részvények is nagyot estek.

A negatívba átfordult részvénypiaci hangulatban a bankpapírokat sem kímélik a befektetők, az európai bankpapírok közül a Royal Bank of Scotland és a Lloyds részvényei teljesítenek a leggyengébben.

Lefordultak az európai részvénypiacok

A hétfői kereskedés második felében lefordultak az irányadó európai részvényindexek, bár a befektetők kedvezően fogadták a korábban beérkező kínai feldolgozóipari adatsorokat, a hangulat azonban elromlott, miután Donald Trump a Twitteren jelentette be, hogy a brazil és argentin acél és alumínium esetében visszaállítja az importvámokat. A kereskedelmi háborús feszültség fokozódása nyomán az európai tőzsdék lejjebb kerültek, a DAX 0,7 százalékos esése mellett a CAC40 0,8 százalékkal került lejjebb. A tengerentúli tőzsdék felemásan teljesítenek a hétfői piacnyitás után, a Dow 0,1 százalékos esése mellett az S&P500 0,1 százalékkal került feljebb.

Most izgalmas az OTP, benne van a pakliban egy kitörés

Igencsak izgalmas az OTP grafikonja, az elmúlt napokban ugyanis beszűkült a mozgás, szűk sávban mozog az árfolyam, ráadásul a forgalom is leült, arra számítunk, hogy innen nagy elmozdulás jön majd, véleményünk szerint nagyobb valószínűséggel felfelé, mint lefelé.

Tovább a cikkhez

Felfelé kapaszkodnak az európai börzék

Az ázsiai tőzsdék felemásan teljesítettek a hét első napján, az irányadó európai részvényindexek emelkedéssel vágtak neki a hétfői kereskedésnek, a piaci kommentárok szerint a vártnál kedvezőbb, kínai feldolgozóipari beszerzési menedzserindexeket kedvezően fogadták a befektetők. A piaci kommentárok szerint az USA és Kína kereskedelmi egyeztetéseivel kapcsolatos bizonytalanság továbbra sem enyhül, miután a kínai külügyi szóvivő bejelentette, hogy Peking felfüggeszti az amerikai hadihajók és repülők engedélyeit Hongkong megközelítésére, és több amerikai civil szervezet ellen vezet be szankciókat a hongkongi tüntetőket támogató amerikai törvény miatt. Az európai tőzsdék felfelé kapaszkodnak ma délelőtt, a DAX 0,6 százalékos erősödése mellett a CAC40 0,3 százalékkal került feljebb, míg a milánói börze 0,3 százalékot emelkedett.

Éleződik a feszültség: Kína szankciókkal sújtja Amerikát

Peking felfüggeszti az amerikai hadihajók és repülők engedélyeit Hongkong megközelítésére, és több amerikai civil szervezet ellen vezet be szankciókat a hongkongi tüntetőket támogató amerikai törvény miatt - jelentette be Hua Csun-jing kínai külügyi szóvivő hétfőn.

Tovább a cikkhez

Érdemes eljönni a Portfolio befektetői klubjára

Új üzletág, egyedi dróntechnológia, védelmi ipari szerződések, új kiberbiztonsági fejlesztések, mesterséges intelligencia projektek – csak néhány hír az OTT-ONE elmúlt pár hónapos bejelentései közül. Ez is azt bizonyítja, hogy a tőzsdén jegyzett társaság rendkívül aktív, sorozatosan jelenti be innovatív megoldásait és nemzetközi szinten is nagy dobásokra készül. Ezért a következő befektetői klubunkon az érdeklődők közelről is megismerhetik a cég működését, eddigi pénzügyi eredményeit és nagyívű termék- és üzletfejlesztési, valamint tőkepiaci terveit. Mindezt természetesen első kézből, ugyanis a társaság vezetői lesznek jelen az eseményen, ahol az előadásokat és a panelbeszélgetést követően ezúttal is lehetőség lesz közönségkérdésekre, így az érdeklődő befektetőknek vétek lenne kihagyni a december 9-i eseményünket.

Emelkedéssel indulhat a hétfői kereskedés Európában

Mi történt pénteken a tőzsdéken?

A Hálaadás ünnepét követő, rövidített pénteki kereskedést eséssel zárták a tengerentúli tőzsdék, miután a piaci kommentárok szerint az USA és Kína kereskedelmi egyeztetéseit övező bizonytalanság beárnyékolta a részvénypiaci hangulatot. A Dow végül 113 pontos esést követően 0,4 százalékkal került lejjebb, az S&P500 0,4 százalékot esett, míg a Nasdaq 0,5 százalékos eséssel zárta a pénteki kereskedést.

A pénteki, rövidített kereskedést mérsékelt eséssel zárta a magyar tőzsde, a BUX 95 pontos mínusz után 0,2 százalékkal került lejjebb, míg a blue chipek felemásan teljesítettek. Az OTP 0,3 százalékos esés után 14 290 forinton zárt, a Richter 0,9 százalékkal került lejjebb, a gyógyszergyártó papírjai 5 815 forinton fejezték be a pénteki kereskedést. A Mol 0,4 százalékos emelkedés után 2 934 forinton búcsúzott a hét utolsó napjától, míg a Magyar Telekom 0,2 százalékos erősödést követően 440 forinton zárt.  

Mik az előjelek mára?

Felemásan teljesítenek az irányadó ázsiai részvényindexek a hétfői kereskedésben, a piaci kommentárok szerint a befektetők kedvezően fogadták a vártnál kedvezőbb, novemberi feldolgozóipari beszerzési menedzserindexet, azonban a kereskedelmi tárgyalásokat övező bizonytalanság óvatosságra intette a piaci szereplőket. Egy kínai lap hétvégi beszámolója Kína a már bevezetett vámok eltörléséhez is ragaszkodna a részleges kereskedelmi megállapodás keretében. A Nikkei 1 százalékos erősödése mellett a hongkongi tőzsde 0,4 százalékkal került feljebb, míg a sanghaji börze stagnál. Ázsia más részein sem volt egységes az irány a tőzsdéken, a szingapúri börze 0,2 százalékos esése mellett a dél-koreai Kospi 0,2 százalékkal került feljebb. Az amerikai határidős részvényindexek feljebb kerültek ma reggel, míg a határidős DAX 25 pontos plusza 0,2 százalékos esést vetíthet előre a hétfői piacnyitásra.

Mi mozgatja a tőzsdéket?

A beérkező makroadatok mellett a befektetők Christine Lagarde EKB elnök beszédére, továbbá az USA és Kína kereskedelmi egyeztetéseit övező új hírekre fókuszálhatnak majd hétfőn.

Mire érdemes ma figyelni?

Hétfőn a KSH a szeptemberi külkereskedelem részletes számait teszi közzé, emellett várhatóan ma jelenik meg a hazai, feldolgozóipar novemberi beszerzési menedzserindexe is. Az eurozónából a novemberi, feldolgozóipari beszerzési menedzserindex végső értékét publikálják, emellett Christine Lagarde EKB elnök beszéde mellett az Egyesült Államokból a november feldolgozóipari ISM beszerzési menedzserindexet publikálják.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép forrása: Arne Dedert/picture alliance via Getty Images

német200117
India merriage
napelem magyar zoldites
négy_napos_munkahét
izer norbert allamtitkar
címlapkép_zöld
Népszerű
HEPA-Startup Campus
Ernyőmegállapodás segíti a hazai startupok globális terjeszkedését

A program képzéseket biztosít a külpiacra lépés iránt érdeklődő startupok számára.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
címlapkép_zöld