Frankfurti tőzsde
Üzlet

Széttépték az OTP-t

Portfolio
Felpattantak az európai tőzsdék szerdán, miután kedvező hírek érkeztek az USA és Kína közötti kereskedelmi egyeztetésekről. A magyar tőzsde nagyot emelkedett, míg az OTP valósággal szárnyalt, a bankpapír jelentős forgalom és hatalmas emelkedés mellett új történelmi csúcson zárt.

Széttépték az OTP-t

A kereskedelmi háborús feszültség enyhülése miatt az európai tőzsdéken kifejezetten jó volt a hangulat, a magyar tőzsde azonban a vezető európai börzéket is alaposan lekörözte, a BUX nagy forgalom és 1030 pontos plusz mellett 2,4 százalékkal került feljebb, míg a blue chipek kivétel nélkül erősödtek. A Magyar Telekom 0,5 százalékos emelkedés után 441 forinton zárt, a Mol 1,6 százalékos erősödést követően 2 844 forinton zárta a szerdai kereskedést, míg a Richter 1,9 százalékkal került feljebb, a gyógyszergyártó részvényei 5 880 forinton fejezték be a hét harmadik napját.

A nap sztárja egyértelműen az OTP volt, a bankpapír jelentős forgalom mellett valósággal szárnyalt, az OTP 4 százalékos emelkedés után 14 870 forinton, új történelmi csúcson zárta a szerdai kereskedést.

Szárnyal az OTP

A szerdai kereskedés második felében az európai tőzsdéken kifejezetten jó a hangulat, a magyar tőzsde azonban az irányadó európai részvényindexeket is felülteljesíti, a BUX 16,6 milliárd forintos forgalom és 873 pontos plusz mellett 2 százalékkal került feljebb. A blue chipek kivétel nélkül emelkednek, míg az OTP valósággal szárnyal, a bankpapír árfolyama 3,4 százalékkal került feljebb, ami új csúcsot jelent. A Mol emellett 1,2 százalékkal került feljebb, míg a Richter árfolyama 2,1 százalékot erősödött.

Emelkednek a tengerentúli részvényindexek

Felpattantak az európai tőzsdék szerdán, a tengerentúli részvényindexek is erősödnek a szerdai piacnyitás után, a hangulatjavulásban nagy szerepe lehetett a Bloomberg beszámolójának, amely szerint az Egyesült Államok és Kína közelebb került ahhoz, hogy megegyezzenek a részleges kereskedelmi megállapodáshoz szükséges vámcsökkentés mértékéről. A hangulatot az sem vetette vissza, hogy az ADP munkaerőpiaci adatközlése szerint a novemberi foglalkoztatottság 67 ezer fővel bővült, ami alulmúlta az előzetes várakozásokat. A Dow 0,7 százalékos erősödése mellett az S&P500 0,7 százalékkal került feljebb.  

Tépik a magyar tőzsdét, új csúcsra emelkedett az OTP

Az európai tőzsdéken kifejezetten jó hangulatban telt a szerdai kereskedés második fele, miután a Bloomberg beszámolója szivárogtatókra hivatkozva arról írt, hogy nem szabad Donald Trump nyilatkozatát úgy értelmezni, mintha a tárgyalások holtpontra jutottak volna, ezt követően a befektetők egy része alighanem ismét abban reménykedhetett, hogy mégis sor kerülhet az USA és Kína részleges kereskedelmi megállapodására. Az európai tőzsdék ezt követően felpattantak, a DAX 1,2 százalékos erősödése mellett a CAC40 1,4 százalékkal került feljebb.

A magyar tőzsde eközben hatalmasat emelkedett, a BUX 11,2 milliárd forintos forgalom és 756 pontos plusz mellett 1,8 százalékkal került feljebb, a blue chipek közül az OTP jelentős, 8,5 milliárd forintos forgalom mellett 2,5 százalékot emelkedett, az OTP ezzel új történelmi csúcson jár, az OTP technikai képe alapján korábban arra számítottunk, hogy felfelé törhet ki az árfolyam, erről itt írtunk részletesen. A blue chipek közül nagyot erősödött a Mol és a Richter is, míg a BUX komponensei közül a 4iG részvényei teljesítenek a leggyengébben.  

Nincs vége a kereskedelmi háborús káosznak

Az egyik nap a kereskedelmi háborús feszültségek fokozódása miatt esnek a piacok, a másik nap meg emelkednek, mert közelebb kerül a megállapodás. Így megy ez már hónapok óta. Most éppen a "szivárogtatók" Donald Trump tegnapi nyilatkozatát próbálják helyretenni, akik szerint nem szabad úgy értelmezni az elnök szavait, mintha a tárgyalások holtpontra jutottak volna. Pedig Trump éppen azt mondta, hogy a választásokig valószínűleg nem lesz megállapodás.

Tovább a cikkhez

Évek óta erre vártak a befektetők: Hasznosítja ingatlanvagyonát a Rába

Az előzetes tárgyalásokat követően a Rába vételi ajánlatot kapott Európa egyik vezető multinacionális kereskedelmi vállalatától a Győr belvárosában található ingatlanvagyona egyik elemére. A Városrétként ismert terület kereskedelmi zónának minősített részét több éves előkészítő munka eredményeként, a korábbi rendezési terveknek megfelelően hasznosítják.

Tovább a cikkhez

Felpattantak az európai részvényindexek, hasít a BUX

Felpattantak az európai tőzsdék a szerdai kereskedés első felében, a hangulat javulásában közrejátszhatott, hogy a Bloomberg szerint az amerikai kereskedelmi tárgyalók várakozásai szerint az előzetes kereskedelmi megállapodás lezárására a kínai termékekre kivetett új vámok december 15-i életbe lépése előtt sor kerülhet. Emellett a mai adatközlésekből kiderült, hogy a felülvizsgált német szolgáltatói beszerzési menedzserindex a vártnál jobb lett, ami szintén javíthatta a részvénypiacok hangulatát. A DAX 1,1 százalékos erősödése mellett a CAC40 1,2 százalékkal került feljebb.

A magyar tőzsde is emelkedik, a BUX 6,7 milliárd forintos forgalom és 690 pontos plusz mellett 1,6 százalékkal került feljebb, míg a blue chipek a stagnáló Magyar Telekom kivételével emelkednek. A Richter 2,3 százalékos erősödése mellett a Mol 1,5 százalékkal került feljebb, míg az OTP 2 százalékkal került feljebb, a bankrészvény kiemelkedő forgalom mellett új történelmi csúcsra emelkedett ma.

Új történelmi csúcsra emelkedett az OTP

A kereskedelmi háborús aggodalmak árnyékában felfelé kapaszkodnak az irányadó európai részvényindexek, a szerdai kereskedés első felében a magyar tőzsde is erősödik, a BUX 435 pontos plusz mellett 1 százalékkal került feljebb, a hazai blue chipek közül 1,8 százalékos emelkedésével az OTP teljesít a legjobban.

Az OTP ma az átlagosnál lényegesen magasabb forgalom mellett 14 580 forintnál új történelmi csúcsra emelkedett, néhány napja megírtuk, hogy az OTP az elmúlt hetekben gyakorlatilag rátapadt a korábbi, november 8-i 14 370 forintos csúcsa által kijelölt szintre, azonban a részvény technikai képe alapján úgy tűnt, hogy az árfolyam erről a szintről felfelé mozdulhat majd el, ami ma délelőtt végül be is következett.

Érdemes eljönni a Portfolio befektetői klubjára

Új üzletág, egyedi dróntechnológia, védelmi ipari szerződések, új kiberbiztonsági fejlesztések, mesterséges intelligencia projektek – csak néhány hír az OTT-ONE elmúlt pár hónapos bejelentései közül. Ez is azt bizonyítja, hogy a tőzsdén jegyzett társaság rendkívül aktív, sorozatosan jelenti be innovatív megoldásait és nemzetközi szinten is nagy dobásokra készül. Ezért a következő befektetői klubunkon az érdeklődők közelről is megismerhetik a cég működését, eddigi pénzügyi eredményeit és nagyívű termék- és üzletfejlesztési, valamint tőkepiaci terveit. Mindezt természetesen első kézből, ugyanis a társaság vezetői lesznek jelen az eseményen, ahol az előadásokat és a panelbeszélgetést követően ezúttal is lehetőség lesz közönségkérdésekre, így az érdeklődő befektetőknek vétek lenne kihagyni a december 9-i eseményünket.

Előző napi záróértéke közelében jár a BUX a szerdai piacnyitás után

Előző napi záróértéke közelében, néhány pontos erősödéssel indította a szerdai kereskedést a magyar tőzsde, a BUX 11 ponttal került feljebb, míg a blue chipek felemásan teljesítenek. Az OTP 0,4 százalékos esése mellett a Richter 0,2 százalékkal került feljebb, a Mol 0,5 százalékkal került feljebb, míg a Magyar Telekom árfolyama 0,5 százalékot emelkedett.

A kereskedelmi háborús feszültség árnyékában emelkedéssel próbálkozhat Európa

Mi történt tegnap a tőzsdéken?

Eséssel indult a keddi kereskedés a tengerentúli tőzsdéken, miután Donald Trump a kereskedelmi megállapodással kapcsolatban kiemelte: nincs határidő az aláírásra vonatkozóan, azonban lehet, hogy jobb, ha csak a 2020-as elnökválasztás után kerül sor rá. A piaci kommentárok szerint mindezt rosszul fogadták a befektetők, miután az elmúlt hetekben a piaci szereplők egy része abban reménykedett, hogy hamarosan sor kerülhet az USA és Kína közötti, részleges kereskedelmi megállapodásra. Wilbur Ross kereskedelmi miniszter emellett megerősítette, hogy a kínai árukra kivetett új importvámok december 15-én életbe lépnek, amennyiben nem történik jelentős előrelépés. Az amerikai részvényindexek a keddi piaczárás felé közeledve bár egy keveset le tudtak dolgozni a nap első felének nagy mínuszaiból, azonban így is eséssel zárták a hét második napját, a Dow végül 280 pontos esést követően 1 százalékkal került lejjebb, az S&P500 0,7 százalékot esett, míg a Nasdaq 0,6 százalékos eséssel zárta a keddi kereskedést.

Eséssel zárta a hét második napját a magyar tőzsde, a BUX 322 pontos mínusz mellett 0,7 százalékkal került lejjebb, míg a blue chipek az OTP kivételével estek, a bankpapír 0,2 százalékos erősödés után 14 300 forinton zárt. A Richter 0,8 százalékos esést követően 5 770 forinton zárt, a Magyar Telekom 0,7 százalékkal került lejjebb, a telekomcég részvényei 439 forinton fejezték be a keddi kereskedést. A hazai blue chipek közül a Mol teljesített a leggyengébben, az olajtársaság papírjai 1,9 százalékos esés után 2 800 forinton vettek búcsút a hét második napjától.

Mik az előjelek mára?

Ázsiában is estek a tőzsdék a hét harmadik napján, az amerikai elnök keddi nyilatkozata után lejjebb kerültek a távol-keleti börzék, a Nikkei 1,1 százalékos esése mellett a hongkongi börze 1 százalékkal került lejjebb, míg a sanghaji részvényindex 0,3 százalékot esett. Ázsia más részein is negatív hangulatban telt a szerdai kereskedés, a szingapúri tőzsde 0,3 százalékos esése mellett a dél-koreai Kospi 0,7 százalékkal került lejjebb. Az amerikai határidős részvényindexek lejjebb kerültek ma reggel, míg a határidős DAX 52 pontos plusza 0,4 százalékos emelkedést vetíthet előre a szerdai piacnyitásra.

Mi mozgatja a tőzsdéket?

A beérkező makroadatok mellett a befektetők az USA és Kína kereskedelmi egyeztetéseivel kapcsolatos hírekre figyelnek, Donald Trump tegnap elképzelhetőnek nevezte, hogy a kereskedelmi megállapodás aláírására csak a 2020-as elnökválasztás után kerül majd sor. Az amerikai kongresszus újabb Kínát elítélő törvényt fogadott el kedden, amelyet követően a piaci szereplők attól tartottak, hogy Kína is válaszlépést tehet majd.

Mire érdemes ma figyelni?

Szerdán az MNB az októberi hitelintézeti statisztikáit teszi közzé. Az eurozónából a novemberi, szolgáltatói beszerzési menedzserindexek végleges értékeit publikálják majd, a tengerentúlról pedig a novemberi ADP munkaerőpiaci adatközlésre és a novemberi ISM szolgáltatói beszerzési menedzserindexére figyelnek majd a befektetők.  

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép forrása: Jasper Juinen/Bloomberg via Getty Images

Háromszoros a túljelentkezés az építőipari ingyenmilliókért
Frankfurti tőzsde
cimlap_naperomu1210
iroda_munkavállalók_munkaerő
balance hall irodaház
Népszerű
Belgrád panoráma
Belgrádban nyitott irodát a HEPA

A nyugat-balkáni regionális iroda közös vállalatok létrejöttét is segítené.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
Esti szeminárium
A legegyszerűbb módszer, hogy a valószínűségeket saját oldaladra állítsd.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Frankfurti tőzsde