MET_Dunamenti_Power_Plant_2
Üzlet

Szingapúri cég lett a MET egyik nagytulajdonosa

Portfolio
A Keppel Infrastructure 20 százalékos részesedést vásárol a svájci székhelyű, integrált európai energiavállalatként működő MET Holding AG-ban (MET Csoport). A két cég stratégiai partnerségre lép, és közös befektetésekre készül elsősorban az európai energetikai infrastruktúra területén.

A MET Csoport a földgáz-, áram- és kőolajpiac aktív szereplője, fő tevékenysége a több árupiaci termékre kiterjedő nagykereskedelem, trading és kiskereskedelem. A cég emellett pozíciókkal bír az energetikai infrastruktúrában, illetve egyéb ipari eszközök területén is.

A 2018-ban 10,7 milliárd eurós árbevételt elérő MET Csoportnak 15 európai országban van leányvállalata. A cégcsoport 26 ország gázpiacán és 22 nemzetközi kereskedési ponton van jelen, az európai piacon 2018-ban több mint 42 milliárd köbméter gázzal kereskedett. A kelet-közép-európai térség egyik legnagyobb független energiavállalataként a MET Csoport kiterjedt ügyfélportfoliót lát el földgázzal és elektromos árammal.

A 2018-ban lezajlott menedzsment-kivásárlás után a MET Csoport jelenleg eszközállományának aktív növelésére összpontosít olyan európai energiapiacon, amely egyre inkább a kevésbé szén-intenzív, megújuló energiaforrásokra épülő megoldások felé mozdul. Az európai energiaátmenet az ágazat szerkezetének átalakulásával és stratégiai változásokkal jár, ami a piac konszolidációjához vezet, és egyben akvizíciós lehetőségeket teremt régiószerte.

A Keppel Infrastructure a szingapúri tőzsdén jegyzett legjelentősebb vállalatcsoportok közé tartozó Keppel Corporation Limited (Keppel Corporation) infrastruktúra-eszközeit fogja össze. A Keppel Corporation több ágazatban tevékenykedő vállalat, amely a fenntartható urbanizáció területén kínál megoldásokat, összhangban az energia, a tiszta környezet, a minőségi városi terek, valamint az összekapcsoltság iránti egyre növekvő globális igényekkel. A Keppel Corporation kizárólagos tulajdonában álló Keppel Infrastructure – energiainfrastruktúra üzletágának szingapúri integrált földgáz- és áramszolgáltatói tevékenységére alapozva – versenyképes energetikai megoldásokat és szolgáltatásokat kínál.

Ong Tiong Guan, a Keppel Infrastructure vezérigazgatója elmondta: „A MET Csoportba való stratégiai befektetésünk egyben a dinamikus európai energiapiacra való belépésünket is jelenti. A MET Csoport teljes energetikai értékláncra kiterjedő integrált stratégiája jól illeszkedik a Keppel Infrastructure stratégiai elképzeléseihez. Szerepvállalásunkkal egyrészt pozíciókat szerezhetünk az energiaipar olyan, növekedésben lévő területein, ahol a MET Csoport most is aktív, másrészt erre a jelenlétre építve közösen vizsgálhatjuk a befektetési célpontnak alkalmas régiós energiainfrastruktúra-projekteket.”

A tranzakció révén közösen valósíthatjuk meg a MET Csoport arra irányuló stratégiáját, hogy az európai energiapiac konszolidációjának vezető szereplői legyünk, és együtt kereshetünk további lehetőségeket.

– mondta Lakatos Benjamin, a MET Csoport vezérigazgatója. Továbbá hozzátette, hogy 

A MET Csoport fő célja nem a részvényeladás volt, hanem olyan stratégiai partner megtalálása, aki biztosítja a tőkefinanszírozást az akvizíciókhoz.

Pócs Balázs, a MET Csoport kommunikációs vezetője kérdésünkre elmondta, hogy a jövőbeni beruházások finanszírozásáról minden projektnél külön döntenek majd a felek. A két fél már egyeztetett arról, hogy milyen típusú eszközöket, mely országokban tudna vásárolni, de konkrét megállapodás még nem született. A jövőbeni beruházásokat a MET Csoport jelenlegi tevékenységeihez kapcsolódó területeken tervezik – főleg ott, ahol szinergiát lehet kialakítani a meglévő pozíciók és az akvizíció között.

A MET tulajdonosi szerkezete így módosult, a korábban 100 százalékos menedzsment tulajdon így 80 százalékra csökkent. A tulajdonosi szerkezet kapcsán feltett kérdésünkre Lakatos Benjámin hozzátette, hogy 

a MET még sokáig a menedzsment által kontrollált vállalat marad, de a Keppel tulajdonosként beleláthat a vállalat működésébe és profittermelő képességébe.

A tranzakció lezárásának további feltételei a szokásos versenyhatósági jóváhagyások, beleértve az Európai Bizottság, valamint Ukrajna jóváhagyásának megszerzését. A MET kizárólagos pénzügyi tanácsadója az ING Bank N.V. volt.

A tranzakció a jelen pénzügyi évben várhatóan nem jár számottevő hatással a Keppel Corporation tárgyi eszközeinek értékére, illetve az egy részvényre jutó üzleti eredményére.

Címlapkép: MET, Dunamenti Erőmű

termeloi piac unios tamogatas200125
takarekbank
bulgária város létkép
GettyImages-1191804678(1)
Népszerű
Debrecen télen
70 milliós befektetést is kaphatnak magyar startupok

A programhoz partnerként csatlakozott a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség is.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
cimlap_Davos0124