cimlap_klimavaltozsa1206
Üzlet

Hatalmas adóval fékeznék meg a Föld pusztulását, amit mindenki fizetni fog

Portfolio
A szénadó piacbarát módon tudná kezelni a világ üvegházhatású gázkibocsátását, mellyel még a Párizsi Egyezményben vállalt 1,5 és 2 fok Celsius közötti globális hőmérsékletnövekedés is tarthatóvá válna 2100-ig. Drágább energiaköltségekhez vezetne a megoldás, de a befolyó adóból kompenzálni lehetne a legnagyobb veszteseket. A svédeknek már sikerült.

A szénadó bevezetése az egyik legjobb megoldás lehet a globális felmelegedés ellen

Az IMF legutóbbi tanulmánya szerint igenis lehetséges úgy átállni a fosszilis energiahordozókról a megújulókra, hogy közben fenn tudjuk tartani a gazdasági növekedést, és még új munkahelyek is létesülhetnek. Azonban hogy ez megvalósulhasson, az országoknak valamilyen módon meg kellene egymás között osztaniuk a terheket.

A szén-dioxid adót sokan a leghatékonyabb módjának tartják az emisszió-csökkentésnek, ugyanis a fogyasztók egyrészt ösztönözve vannak a kevesebb energiafelhasználás irányába, másrészt számukra a legolcsóbb zöldenergia forrást választhatják ki maguknak. Így a „láthatatlan kéz” épp optimálisan biztosítaná az utat egy alacsonyabb karbonintenzitású gazdaság felé.

AZ IMF legfrissebb tanulmánya szerint annak érdekében, hogy betartsuk a Párizsi Egyezményben rögzített vállalásokat, az országoknak már most be kellene vezetniük a szén-dioxid adót, melyet 2030-ig 75 dollár/tonnára kellene emelni.

A Párizsi Egyezmény 2 foknál jóval alacsonyabb („well below 2”) globális felmelegedési célt tűzött ki 2100-ra az iparosodás előtti szintekhez viszonyítva. Az alábbi ábra szerint jelenleg 1 fok Celsiusszal emelkedett eddig a globális átlaghőmérséklet, mely amennyiben nem teszünk semmit, akkor összességében 4 fokkal nőhet 2100-ra. Amennyiben a fejlett országok 50 dolláros szén-dioxid adót vezetnének be, és a fejlődők pedig 25 dollárost, abban az esetben 2,5 fokkal emelkedne az évszázad végéig a Föld átlaghőmérséklete. Egyedül a 75 dollárnál nagyobb szén-dioxid adó tenné lehetővé a számítások szerint a Párizsi Klímaegyezményben vállalt célok teljesítését.

Forrás: IMF

A kijózanító valóság

Számos gazdaságban már bevezetésre került valamilyen formában a szénadó, azonban a mértéke a kibocsátott szén-dioxid tonnájára vetítve 2 dollár körül mozog, mely nagyon messze van a 75 dolláros céltól. Így amennyiben ezt az utat választaná a világ, jóformán azonnal be kellene mindenhol vezetni a rendszert, és 2030-ig fel kéne tornászni az adót 75 dollárig.

Azt is modellezték, hogy mekkora villanyár-emelkedés és benzinár-növekedés lenne annak a vége, amennyiben 75 dollárra emelnék a kibocsátott szén-dioxid tonnánkénti adóját. Az áram ára 45 százalékkal emelkedne, a benziné, pedig 15 százalékkal.

Az energiaárak ilyen mértékű emelkedése főleg az alacsonyabb jövedelemmel rendelkező családokat érintené rendkívül hátrányosan, illetve a vállalatokat abban az esetben, ha a szomszédos országok nem vezetnék be a szénadót, és így jóval olcsóbban tudnának termelni. Éppen ezért elengedhetetlen, hogy az állam a szén-dioxid kibocsátásokból befolyó adót igazságos módon újraossza, esetleg más típusú adók csökkentése formájában, vagy egyéb zöldbefektetéseket hajthatna végre a befolyó forrásokból.

Vonzó megoldás, már csak csinálni kellene

Az IMF kiemeli, hogy a szénadónak az a nagy előnye, hogy transzparens célkitűzéseket tesz lehetővé, egységes mércét teremt, és még a befolyó pénzekből a magasabb energiaköltségeknek köszönhető esetleges versenyképesség-romlást is lehetne kompenzálni az országok között.

A svédekről kellene példát venni

Annak ellenére, hogy a helyi fogyasztók és a vállalatok tartottak a magas adóktól, a svédek ügyesen átalakították gazdaságukat, és egy tisztább energiamixre tudtak átállni a magas szénadó bevezetésének köszönhetően. Jelenleg Svédországban 127 dollárba kerül egységnyi tonna szén-dioxid kibocsátása, mellyel az IMF számításai szerint jócskán felülteljesíthetik a Párizsi Egyezményben elvártakat. A magas szén-dioxid áraknak köszönhetően 1995 óta 25 százalékkal csökkent az ország üvegházhatású gázkibocsátása, miközben a gazdaság 75 százalékkal bővült.

Címlapkép: Ollie Millington/Getty Images

bkk_busz_bkv
dzsudzsak balazs focista
Nagy bejelentés készülhet: délután megszólal Matolcsy György
forintka191126getty
Történelmi csúcson az Európai Unió támogatottsága
Váci úti felüljáró
Népszerű
HEPA-Startup Campus
Ernyőmegállapodás segíti a hazai startupok globális terjeszkedését

A program képzéseket biztosít a külpiacra lépés iránt érdeklődő startupok számára.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
bkk_busz_bkv