GettyImages-1189907648
Üzlet

Kínából lekapcsolhatják a mobilhálózatot? Ez hülyeség!

Világszerte politikai és távközlési téma, hogy mennyire veszélyesek a Huawei hálózati eszközei, különösen a nemzetbiztonsági szempontból kritikus 5G-hálózatokban. Németországban is komoly politikai vita zajlik a Huaweivel kapcsolatban, a Deutsche Telekom le is állította az 5G-beszerzéseit addig, amíg nem tisztul a kép. Egy versenytárs, a Telefonica O2 azonban a Nokia mellett a Huaweit választotta beszállítóként.

Huawei + Nokia

Komoly hálózatfejlesztési programot jelentett be a második legnagyobb németországi mobilszolgáltató, a spanyol Telefonica német leányvállalata, a Telefonica O2, ezek a fejlesztések fogják lehetővé tenni, hogy a korábbinál magasabb mértékben, éves átlagban legalább 5 százalékkal emelkedjenek a vállalat bevételei 2020 és 2022 között, és javuljon az O2 profitabilitása is. Azért, hogy a 4G-hálózattal teljes országos lefedettséget érjenek el, és hogy az O2 5G-lefedettsége minél hamarabb a lehető legnagyobb legyen, a következő két évben a bevételek 17-18 százalékát költik hálózatfejlesztésre.

A Telefonica O2 célja az, hogy a hálózata kiépítésében ne váljon függővé valamelyik gyártó termékeitől, ezért a hálózati eszközöket két nagyvállalattól, előre láthatólag 50-50 százalékban a Nokiától és a Huaweitől vásárolják meg. Különösen az utóbbi szerepe érdekes, hiszen Németországban komoly vita zajlik arról, hogy beengedjék-e a kínai céget az 5G-hálózatok fejlesztésébe, mert bár abban egyetértés van, hogy a Huawei csúcsminőségű eszközöket állít elő versenyképes áron, erősek azok a félelmek, hogy a nemzetbiztonsági szempontból kritikus 5G-hálózatokban a Huawei eszközei szabotázsra vagy kémkedésre lehetnek alkalmasak. Bár a Huawei vehemensen tagadja a vádakat, több nyugati országban zárkóznak el a kínai vállalat eszközeinek használatától.

A két vállalat abban az esetben szállíthat be eszközöket a Telefonica O2-nak, ha megfelelnek a Németországban érvényes biztonsági előírásoknak, jogszabályoknak.  

A német Telefonica vezetője, Markus Haas korábban azt nyilatkozta, nem szeretné, ha a beruházási döntések a politikai önkénynek lennének alárendelve, mert az egyik ország kormánya nem kedveli egy másikét.  

A Huawei már 10 éve megbízható partner, amelyik technológiai csúcsteljesítményt nyújt. A mobilhálózat lekapcsolása Kínából hülyeség. Mi vagyunk az urai a saját hálózatunknak, mondta Haas.

Az 5G-hálózat kiépítését az O2 2020 elején kezdi meg, a hálózatfejlesztés az 5 legnagyobb német városban, Berlinben, Hamburgban, Münchenben, Kölnben és Frankfurtban indul először, ezenek a fejlesztéseknek 2021 végéig kell lezárulniuk, 2022 végéig 30 nagyváros összesen 16 millió lakosát láthatja el 5G-hálózattal a német Telefonica.

Politikai vita a Huaweiről

Komoly politikai vita alakult ki Németországban arról, hogy a kínai beszállítók, azon belül is elsősorban a Huawei szállíthat-e hálózati eszközöket a németországi 5G-hálózatok kiépítéséhez. A német kormány korábban egységes álláspontot képviselt az ügyben, Angela Merkel idén októberben még arról beszélt, hogy olyan szabályozási környezetet alakítanának ki, amely nem tilt ki a beszerzésekből egy szereplőt sem, ehelyett minden beszállítóra egységes elvárásokat fogalmaznának meg. A német ellenzéki pártok azonban komoly vitát indítottak el, és most már a kormányon belül is vannak ellenzői annak, hogy a Huawei részt vegyen az 5G-hálózat kiépítésében.

Németországban még mindig döntöttek az 5G-hálózati berendezések biztonsági engedélyeztetésének technikai paramétereiről és felügyeletének szervezeti rendszeréről. A német kormány megszigorítaná a hálózati eszközök technikai paramétereinek ellenőrzését és engedélyeztetését, és az eszközbeszállítók irányítási rendszerének átvilágítását.

Az elmúlt hónapokban nem csak Németországban, de világszerte komoly vita indult arról, hogy részt vehet-e a Huawei az 5G-fejlesztésekben, az Egyesült Államok arra szólította fel nyugati szövetségeseit, hogy zárják ki a kínai céget a beszerzésekből. Az egyik vád a Huaweivel szemben az, hogy a kínai cég kapcsolatban állhat a kínai kormánnyal, és annak adatokat szolgáltathat ki, ami kémkedésre és szabotázsra is lehetőséget adhat. A Huawei tagadja a vádakat, és azt állítja, teljes mértékben független.

A DT leállította az 5G-fejlesztéseket

Az ország legnagyobb távközlési szolgáltatója, de a mobilpiacon csak a harmadik legnagyobb Deutsche Telekom (A Telefonica O2 Németországban 32,2 százalékos részesedéssel a másodikszámú mobilszolgáltató, a piacvezető Vodafone (35,7%) mögött és a harmadik Deutsche Telekom (32,1%) előtt) múlt héten jelentette be, hogy leállított minden 5G-beszerzést, egészen addig, amíg világossá nem válnak a Huawei technológiájával kapcsolatos kérdések.

A nem világos politikai helyzet miatt egyelőre nem kötünk 5G-szerződéseket, közölte a DT egyik szóvivője.

Jelenleg a beszállítókat informálja a cég. A DT azt reméli, hogy hamarosan tisztázódik a helyzet, ami azért fontos, hogy az 5G-versenyben ne kerüljön hátrányba a Telekom.

Nálunk bent van a Huawei

Magyarországon jelenleg is zajlik az a frekvenciaaukció, amelyen a három szolgáltató (a Digit az NMHH kizárta), a Magyar Telekom, a Vodafone és a Telenor 5G-hálózat fejlesztéséhez szükséges frekvenciablokkokat szerezhet. Szigetszerűen már mindhárom vállalatnak vannak 5G-projektjei, nagyobb lefedettséget biztosító 5G-hálózata azonban csak a Vodafone-nak van, amely egy korábbi frekvenciaaukción már szerzett olyan blokkokat, amelyekkel elindulhatott a vállalat 5G-szolgáltatása. Október közepén számoltunk be arról, hogy a Vodafone Magyarországon elsőként elindította mindenki számára elérhető kültéri 5G hálózatát, amely első körben Budapest belvárosában érhető el, a hálózat kiépítéséhez Huawei-eszközöket is használtak.

Vodafone 5G
Forrás: Vodafone

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter november elején Sanghajban, a Hungcsiao Nemzetközi Gazdasági Fórumon azt mondta, hogy a Huawei közreműködésével épül ki Magyarországon az 5G-hálózat.

Címlapkép: VCG/VCG via Getty Images

nyse tőzsde usa részvény
fehér ház getty stock
rossmann_getty_editorial
corvinus_getty_editorial
honcsaruk ukrajna_getty_editorial
bkk_busz_bkv
Népszerű
HEPA-Startup Campus
Ernyőmegállapodás segíti a hazai startupok globális terjeszkedését

A program képzéseket biztosít a külpiacra lépés iránt érdeklődő startupok számára.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
rossmann_getty_editorial