Frankfurti tőzsde
Üzlet

Történelmi csúcson zárt a magyar tőzsde

Portfolio
A brit parlamenti választások eredménye mellett az USA és Kína kereskedelmi egyeztetéseivel kapcsolatos pozitív hírekre figyeltek a befektetők, majd a pénteki kereskedés második felében jelentették be, hogy megszületett az USA és Kína közötti, részleges kereskedelmi megállapodás. A magyar tőzsde új csúcson zárta a hét utolsó napját, az OTP bár 15 850 forintnál is járt a pénteki kereskedésben, a nap végére kissé alábbhagyott a lendület, azonban az OTP-nek így is összejött az új zárócsúcs.

Új csúcson zárt a magyar tőzsde

Emelkedéssel zárt a magyar tőzsde, a BUX 377 pontos plusz mellett 0,8 százalékkal került feljebb, a hazai részvényindex 45 760 pontnál új csúcson zárt. A blue chipek kivétel nélkül emelkedtek, a Magyar Telekom 0,1 százalékos emelkedés után 437 forinton zárt, a Mol 0,2 százalékkal került feljebb, az olajcég papírjai 2 906 forinton vettek búcsút a hét utolsó napjától. A Richter 2,2 százalékos erősödést követően 6 210 forinton zárta a pénteki kereskedést. Az OTP napon belül, 15 850 forintnál új történelmi csúcsra emelkedett pénteken, bár a kezdeti lendület a nap végére kissé alábbhagyott, az OTP végül 0,7 százalékos erősödés után 15 600 forinton zárt, ami így is új zárócsúcsot jelentett.

Megszületett a kereskedelmi megállapodás az USA és Kína között

A tengerentúli tőzsdék felpattantak csütörtökön, miután a Twitteren Donald Trump bejelentette, hogy nagyon közel a megállapodás Kínával, a Wall Street Journal beszámolója szerint az amerikai elnök csütörtökön találkozott a kereskedelmi tanácsadóival és a lap szerint a tanácsadók azt ajánlották, hogy akár felezzék le az éves szinten 360 milliárd dollárnyi kínai importtermékekre már most is érvényben lévő magas vámtarifákat ne léptessék életbe december 15-től a tovább emelkedő tarifákat. A Bloomberg tegnap arról számolt be, hogy a felek megegyeztek a részleges megállapodásról és azt már csak alá kell írnia a Fehér Háznak. A kedvező hírek után az amerikai részvényindexek nagyobb emelkedéssel zárták a hét negyedik napját, a hangulatjavulásban emellett a brit parlamenti választások eredménye is közrejátszhatott.

Pénteken megérkezett a várva-várt bejelentés, a kínai kereskedelmi miniszter bejelentette, hogy megszületett az előzetes kereskedelmi megállapodás az Egyesült Államok és Kína között, a részleges egyezmény többek között a mezőgazdaságot, a szellemi tulajdon védelmét, és a pénzügyi nyitást is magába foglalja, miközben a kivetett vámok fokozatos csökkentésétől is döntöttek. A hírre az európai részvényindexek ismét emelkedni kezdtek, ismét emelkedni kezdtek, a DAX 0,6 százalékos emelkedése mellett a CAC40 0,6 százalékkal került feljebb. A tengerentúli tőzsdék felemásan teljesítenek, a Dow 0,2 százalékos esése mellett az S&P500 előző napi záróértéke közelében stagnál.

Megszületett a várva-várt megállapodás az USA és Kína között!

Megszületett az előzetes kereskedelmi megállapodás az Egyesült Államok és Kína között, jelentette be Wang Shouwen, kínai kereskedelmi miniszter. A részleges egyezmény többek között a mezőgazdaságot, a szellemi tulajdon védelmét, és a pénzügyi nyitást is magába foglalja, miközben a kivetett vámok fokozatos csökkentésétől is döntöttek.

Tovább a cikkhez

Felfelé kapaszkodnak a tengerentúli tőzsdék

A csütörtöki piaczárás felé közeledve felé közeledve az európai tőzsdék a nap első felében látott emelkedés egy részét ledolgozták, a DAX 0,6 százalékos emelkedése mellett a CAC40 0,8 százalékkal került feljebb. Az amerikai részvényindexek közül az S&P500 és a Nasdaq is új csúcson zárta a hét negyedik napját, miután olyan hírek érkeztek, amelyek szerint az USA és Kína közel járhat a részleges kereskedelmi megállapodáshoz. A tengerentúli tőzsdék felfelé kapaszkodtak a pénteki piacnyitástól távolodva, miután a befektetők további részletekre vártak a részleges kereskedelmi megállapodással kapcsolatban, A Dow 0,5 százalékkal került feljebb, míg az S&P500 egy ponttal került feljebb.

Új csúcson a magyar tőzsde

A brit parlamenti választás eredményét kedvezően fogadták a piaci szereplők, továbbá az USA és Kína kereskedelmi tárgyalásairól is kedvező hírek érkeztek, és az előzetes beszámolók szerint küszöbön állhat a részleges megállapodás, az irányadó európai részvényindexek felpattantak a hét utolsó napján, a brit FTSE100 1,8 százalékkal került feljebb, míg a DAX 1,1 százalékot emelkedett.

A pozitív régiós tőzsdék is emelkednek, a lengyel részvényindex 0,8 százalékos erősödése mellett a prágai tőzsde 0,3 százalékkal került feljebb, míg a bécsi börze 0,3 százalékot emelkedett. A hazai részvényindex felülteljesíti régiós társait, a BUX 11,86 milliárd forintos forgalom 547 pontos plusz mellett 1,2 százalékkal került feljebb, a magyar tőzsde új történelmi csúcsra emelkedett a hét utolsó napján. A blue chipek kivétel nélkül emelkednek, a Magyar Telekom 0,3 százalékos erősödése mellett a Mol 0,7 százalékkal került feljebb, a Richter 1,6 százalékot emelkedett, míg az OTP 1,7 százalékos emelkedés után új csúcsra tört.

Elmarad az államosítás, nagyot ugrott több brit nagyvállalat árfolyama

A brit munkáspárt vezetője lemondott a súlyos választási kudarc után, ennek örülnek ma a brit nagyvállalatok befektetői.

Tovább a cikkhez

Nagyot emelkedett a brit tőzsde

A brit parlamenti választáson a kormányzó Konzervatív Párt az előrejelzések alapján erőteljes felhatalmazást kapott a Brexit végigvitelére, a Downing Street szóvivője szerint a brit kormány a jövő hét végén ismét a parlament elé terjeszti a Brexit-megállapodás ratifikálásáról szóló törvénytervezetet. A brit választási eredményeket jól fogadták a piaci szereplők, az európai tőzsdék felpattantak ma délelőtt, bár érdemes kiemelni, hogy a pozitív hangulatot az USA és Kína küszöbön álló kereskedelmi megállapodásával kapcsolatos hírek is érdemben támogatták.

A brit tőzsde 1,7 százalékkal került ma feljebb, az FTSE 100 komponensei közül különösen jól teljesítenek az ingatlancégek és a bankok papírjai, az index komponensei közül 14,3 százalékos emelkedésével az egyik legnagyobb brit lakásépítő társaság, a Taylor Wimpey papírjai teljesítenek a legjobban. A közepes kapitalizációjú cégeket magában foglaló FTSE 250 index 4,4 százalékkal került ma feljebb.

Felpattantak az európai tőzsdék

Az USA és Kína az előzetes beszámolók szerint egyezségre jutott egymással a részleges kereskedelmi megállapodással kapcsolatban, a befektetők emellett a brit parlamenti választás eredményére figyelnek, miután a brit miniszterelnök szerint a kormányzó Konzervatív Párt az előrejelzésekből következtethetően erőteljes új felhatalmazást kapott az előrehozott parlamenti választáson a Brexit végigvitelére. A konzervatívok a pénteken kora reggelig beérkezett eredmények szerint elérték az abszolút többséghez minimálisan szükséges alsóházi mandátumszámot, de a prognózis ennél is jóval nagyobb tory többséget valószínűsít. A jó hírekre felpattantak az irányadó európai részvényindexek, a brit FTSE 100 0,9 százalékos emelkedése mellett a DAX 1,2 százalékkal került feljebb, míg a CAC40 1,3 százalékot erősödött.

Emelkedik a BUX, új csúcson az OTP

A pénteki piacnyitástól távolodva a magyar tőzsde tovább emelkedett, a nemzetközi részvénypiaci hangulat egyértelműen pozitív, miután a befektetők kedvezően fogadták brit parlamenti választás eredményeit, emellett az USA és Kína kereskedelmi egyeztetéseivel kapcsolatban is jó hírek érkeztek, és a beszámolók szerint sor kerülhetett a részleges kereskedelmi megállapodás aláírására. A BUX 523 pontos plusz mellett 1,2 százalékkal került feljebb, a blue chipek kivétel nélkül erősödnek, a Mol 1 százalékos emelkedése mellett a Richter 0,3 százalékkal került feljebb, a Magyar Telekom 0,3 százalékot erősödött, míg a hazai nagypapírok közül 1,6 százalékos emelkedésével az OTP teljesít a legjobban, a bankpapír a ma reggeli emelkedésével új történelmi csúcsra emelkedett.

Emelkedéssel indult a hét első napja a magyar tőzsdén

Csütörtökön új csúcson zárt a hazai részvényindex, a BUX minimális erősödéssel vágott neki a hét utolsó napjának, a magyar tőzsde 14 ponttal került feljebb. A blue chipek felemásan teljesítenek, a Mol 0,6 százalékkal került lejjebb, az OTP 0,3 százalékot emelkedett, a Richter 0,3 százalékot emelkedett, míg a Magyar Telekom 0,3 százalékkal került feljebb a pénteki piacnyitás után.

Nagy emelkedéssel indulhat a pénteki kereskedés Európában

Mi történt tegnap a tőzsdéken?

A csütörtöki piacnyitás után felpattantak a tengerentúli tőzsdék, miután Donald Trump a Twitteren bejelentette, hogy nagyon közel a megállapodás Kínával, és a Wall Street Journal beszámolója szerint az amerikai elnök csütörtökön találkozik a kereskedelmi tanácsadóival és a lap szerint a tanácsadók azt ajánlják, hogy akár felezzék le az éves szinten 360 milliárd dollárnyi kínai importtermékekre már most is érvényben lévő magas vámtarifákat ne léptessék életbe december 15-től a tovább emelkedő tarifákat. A Bloomberg később arról számolt be, hogy a felek megegyeztek a részleges megállapodásról és azt már csak alá kell írnia a Fehér Háznak. Napon belül mindhárom irányadó tőzsdeindex új csúcsra tört, végül az S&P500 és a Nasdaq zárta új csúcson a csütörtöki kereskedést, a Dow végül 221 pontos emelkedést követően 0,8 százalékkal került feljebb, az S&P500 0,9 százalékot erősödött, míg a Nasdaq 0,7 százalékos emelkedéssel zárta a csütörtöki kereskedést.

A magyar tőzsde nagy emelkedéssel zárta a hét negyedik napját, a BUX 779 pontos plusz mellett 1,8 százalékkal került feljebb, a hazai részvényindex 45 383 pontnál új történelmi csúcson zárt. A blue chipek felemásan teljesítettek, a Magyar Telekom 0,7 százalékos esés után 436,5 forinton zárt, a Mol 0,7 százalékos emelkedés után 2 900 forinton fejezte be a hét negyedik napját, míg a Richter 1,3 százalékos erősödést követően 6 075 forinton vett búcsút a hét negyedik napjától. Az OTP 3 százalékos emelkedés után 15 500 forinton, új történelmi csúcson zárt.

Mik az előjelek mára?

Felpattantak az ázsiai tőzsdék pénteken, miután a piaci kommentárok szerint a befektetők a kereskedelmi tárgyalások előrehaladása mellett kedvezően fogadták a brit parlamenti választások eredményét is. Az amerikai sajtó információi szerint Donald Trump beleegyezett abba, hogy a vasárnap esedékes, kínai árukra beígért, 156 milliárd dollár értékben kivetendő amerikai vámokat ne vezessék be, és a már érvényben lévő vámok mértékét csökkentsék. Cserében Kína kötelezettséget vállal nagy mennyiségű amerikai mezőgazdasági termék megvásárlására, valamint a szellemi tulajdonra és a nemzeti valutájára vonatkozó ígéretet tett. A Nikkei 2,6 százalékos erősödése mellett a hongkongi tőzsde 2,3 százalékkal került feljebb, míg a sanghaji börze 1,8 százalékot emelkedett. Az amerikai határidős részvényindexek feljebb kerültek ma reggel, míg a határidős DAX 164 pontos plusza 1,2 százalékos emelkedést vetíthet előre a pénteki piacnyitásra.

Mi mozgatja a tőzsdéket?

A beérkező makroadatok mellett a piaci szereplők a brit parlamenti választási eredményeket emésztik majd, miután a konzervatívok a pénteken kora reggelig beérkezett eredmények szerint elérték az abszolút többséghez minimálisan szükséges alsóházi mandátumszámot, de a prognózis ennél is jóval nagyobb tory többséget valószínűsít. Emellett a kereskedelmi háborús hírfolyamra figyelnek a befektetők, miután a hírek szerint Washington és Peking közel állhat egy korlátozott kereskedelmi egyezmény megkötéséhez.

Mire érdemes ma figyelni?

Pénteken a KSH az októberi építőipari termelési adatsorát publikálja majd, az Egyesült Államokból a hét utolsó napján a novemberi, kiskereskedelmi eladási statisztikákat teszik közzé.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép forrása: Hannelore Foerster/Bloomberg via Getty Images

nyse tőzsde usa részvény
koronavírus
koronavírus vírus labor
koronavírus coronavirus virus
bkv_busz
hodorkovszkij
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Esti szeminárium
Ne engedd, hogy az infláció megegye megtakarításod! Ismerd meg, a tőzsdei befektetés erejét.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
nyse tőzsde usa részvény