deutscheborse
Üzlet

Folytatódik az esés az európai tőzsdéken

Portfolio
A tegnapi lejtmenet után ma folytatódik az esés az európai tőzsdéken, de csak mérsékelt mínuszokkal indul a nap. Európai inflációs adatok érkeznek ma, illetve a német IFO gazdasági hangulatindex publikálására figyelhetnek ma a befektetők.

Csökkenéssel nyitott a BUX

Ahogy arra a határidős indexek állása alapján számítani lehetett, eséssel indul a nap az európai tőzsdéken, a DAX 0,3 százalékos csökkenéssel kezdi a kereskedést. A BUX szintén lefelé vette az irányt, bár eddig felülteljesítő a nyugat-európai indexekhez képest, 0,1 százalékos mínuszban áll. A blue chipek közül esik az OTP és a Magyar Telekom, 0,7, illetve 0,3 százalékkal, a Mol viszont 0,6 százalékkal araszolt felfelé. 

Emelte az MKB az Alteo célárát

Az MKB változtatott az Alteora vonatkozó modelljén a társaság Növekedési Kötvényprogramba való részvétele és a november 25-én a Portfolio klubon kihirdetett új stratégiájának következtében. A korábbi 1049 forintról 1070 forintra emelte célárát az elemző az Alteora vonatkozóan.  Az eredeti közlemény a BÉT honlapján olvasható.

Tovább a cikkhez

Mi történt tegnap a tőzsdéken?

A hétfői csúcsdöntések után kedden egy mérsékeltebb korrekció bontakozott ki az európai tőzsdéken, a nemzetközi hangulat alól pedig a BUX sem tudta magát kivonni, 1 százalék feletti csökkenéssel zárt a magyar tőzsde indexe. A blue chipek közül nagyot esett az OTP és a Richter.

Az átlagosnál magasabb, 17 milliárd forintos részvénypiaci forgalom mellett esett kedden a BUX 1,2 százalékot. Az OTP 2,3 százalékos csökkenéssel zárt, a Richter 1,4 százalékot esett, míg a Mol árfolyama 0,3 százalékkal került lejjebb. A nagypapírok közül egyedül a Magyar Telekom tudott kedden emelkedni, 1,5 százalékkal menetelt felfelé.

Az amerikai részvénypiacokon viszont új rekordok születtek tegnap, a Dow Jones 0,1 százalékos emelkedéssel 28 265 ponton zárt, az S&P 500 0,06 százalékos emelkedéssel 3194 ponton fejezte be a kereskedést, míg a Nasdaq 0,1 százalékos erősödéssel 8823 ponton zárta a napot.

Mik az előjelek mára?

Az ázsiai tőzsdéken jellemzően esések bontakoztak ki ma reggel, a Nikkei 0,6 százalékot esett, a kínai Shanghai Composte 0,2 százalékkal került lejjebb, míg a hongkongi Hang Seng 0,1 százalékkal menetelt lefelé. Az európai tőzsdéken szintén kisebb esésekkel indulhat a nap a határidős indexek állása alapján a DAX futures 30 ponttal van lejjebb.

Mi mozgatja a tőzsdéket?

Az amerikai-kínai kereskedelmi megállapodás feletti optimizmusra árnyékot vetnek a Brexittel kapcsolatos hírek. Tegnapi hír, hogy Boris Johnson brit kormányfő felülvizsgálná a Brexit-megállapodást, belefoglalná, hogy semmiképp se lehessen meghosszabbítani az átmeneti időszakot, 2020 végéig mindenképp meg kellene szakítani az Egyesült Királyság és az Európai Unió kapcsolatát. Ez ismét növeli az esetleges megállapodás nélküli kilépés esélyét, hiszen alig egy év lenne arra, hogy a felek megegyezzenek a jövőbeli kapcsolatokról.

Japánból érkeztek ma reggel külkereskedelmi adatok, az export sorozatban a 12. hónapja esett novemberben, az előző év azonos időszakához képest 7,9 százalékkal lett kevesebb. Ugyanakkor ez még mindig jobb, mint amit a Reuters konszenzusa szerint az elemzők vártak (8,6 százalékos visszaesésre számítottak) és kisebb volt a visszaesés, mint októberben, amikor is több mint 9 százalékos volt a csökkenés mértéke. Az import viszont a várt 12,7 százalékkal szemben 15,7 százalékkal zuhant.

Mire érdemes ma figyelni?

Szerdán szavaznak az amerikai képviselőházban a Donald Trump amerikai elnök ellen indítandó alkotmányos felelősségre vonási eljárás (impeachment) megindításáról, miután a házszabályokkal foglalkozó bizottság kedden este, egész napos maratoni vita után megszavazta az eljárási rendet.

A külföldi makroadatok közül a német IFO gazdasági hangulatindex friss adata szerda délelőtt jelenik meg, emellett a brit és az eurózónás inflációra lehet érdemes figyelni.

Címlapkép: Alex Kraus/Bloomberg via Getty Images

intel logo company
koronavirus2
usacapitolium
imf
koronavirus2
ferihegyi reptér
koronavírus
forint200124
Arab Health
17 magyar orvostechnikai cég mutatkozik be az egyik legnagyobb egészségipari expón

Az Arab Health kiállításon magyar pavilont is építettek.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
intel logo company