nyse
Üzlet

Az év egyik nagy sztorija: történelmi csúcson a tőzsdék (TOP10 sztori - 5.)

Kevesen látták jönni azt a nagy ralit, ami idén zajlott a világ tőzsdéin, komoly ellenszélben (kereskedelmi háború, Brexit stb.) emelkedtek felfelé a részvénypiacok, év közben több alkalommal megdöntve a korábbi rekordokat. Érik már egy korrekció, de a múltbeli példák és az elemzők várakozásai alapján 2020-ban is folytatódhat az emelkedés.

Új csúcsok

2019 egyik nagy sztorija volt, ami a világ tőzsdéin történt, több vezető részvényindex is új történelmi csúcsra emelkedett, nem is egy alkalommal, kis volatilitás mellett például az amerikai S&P 500 vagy a magyar BUX is egymás után döntötte meg a korábbi rekordokat.

TOP10 sztori
Ahogy minden évben, a Portfolio szerkesztősége idén is összeállította az év legmeghatározóbb eseményeit, híreit. Ez a cikk is egy a 10 közül.

Év elején borús kép, optimista elemzők

Az előjelek nem voltak túl jók. 2018 végén olyan esés volt a világ tőzsdéin, amire a 2009 óta tartó rali alatt nem sok példa volt, a lakossági és az intézményi befektetők is pesszimisták voltak, reményt csak az adhatott 2019-re, hogy a nagy tavaly év végi esés után jön egy felpattanás, ami egyébként 2018 végén már el is kezdődött. Az S&P 500 grafikonja például így festett 2018 végéig:

Az elemzők egyébként inkább optimisták voltak, a nagy elemzőházak S&P 500-ra adott 2019-es célárainak mediánja 3000 pont volt tavaly év végén, miközben a részvényindex 2018-at 2507 ponttal búcsúztatta, vagyis átlagban közel 20 százalékos emelkedéssel számoltak az elemzők. A legpesszimistább a UBS volt, az ő céláruk 2550 volt, vagyis ők nagyjából stagnálással számoltak, a legoptimistább 3250 pontos előrejelzéssel a Deutsche Bank volt, ők viszont nagyon közel jártak ahhoz, ami végül történt.

varak

Miért emelkednek a tőzsdék?

Sok érvet fel lehetne hozni a részvénypiacok idei emelkedése mögé, álljon itt 3 a fontosabbak közül:

Jegybankok: az látszik, hogy nem hogy recesszió, de még a gazdasági mérsékelt lassulása is elég ahhoz, hogy a világ jegybankjai újra megnyissák a pénzcsapokat, és ezzel közvetlenül vagy áttételesen felfelé segítsék a részvénypiacokat. Többek között a Fed idén az év második felében újra több alkalommal csökkentette az irányadó kamatrátát és eszközöket vásárol akár havonta 60 milliárd dollár értékben, az EKB idén tovább csökkentette a betéti kamatot és újraindította az eszközvásárlási programját (havi 20 milliárd euró), a japán jegybank évente akár 55 milliárd dollárnak megfelelő összegben vásárol ETF-eken keresztül részvényeket. A jegybanki lépések, közvetlenül vagy közvetve támogatják a részvénypiacok emelkedését.

Sajátrészvény-visszavásárlás: Több elemző szerint ez az elsődleges forrása általában az elmúlt évek, de az idei részvénypiaci emelkedésnek is. Különösen az amerikai részvénypiacon markáns a hatása a részvényvisszavásárlásoknak, az amerikai cégek rekord mértékben vásárolják saját részvényeiket, ezzel „mesterségesen” megemelve azok értékét, miközben például a külföldi befektetők csak relatíve kis volumenben vették a részvényeket, a lakosság pedig nettó eladó volt az elmúlt évtizedben. A folyamat lassul, a kumulált sajátrészvény-vásárlások idén közel 15 százallékkal csökkentek, és a várakozások szerint jövőre tovább csökken a visszavett volumen, ezek a vásárlások továbbra is támaszt jelenthetnek a részvénypiacoknak.

net share buybacks
Forrás: Deutsche Bank

Forgatókönyvek: Az év fontos témáiban, az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi háborúban vagy a Brexitben messze nem a legrosszabb forgatókönyvek következtek be, ez pedig tovább lendítette felfelé a világ vezető részvényindexeit.

Trump miatt

Ahhoz már hozzászokhattunk, hogy Donald Trump rendkívül aktív a közösségi médiában, a legkülönbözőbb témákban osztja meg rendszeresen gondolatait a Twitteren, többek között a tőzsdék aktuális állásáról is posztol, nem meglepő módon szinte kizárólag akkor, amikor éppen új történelmi csúcsra emelkedik valamelyik amerikai részvényindex. Trump azt sem felejti el megemlíteni, hogy ez éppen kizárólag neki, vagy az amerikai kormány lépéseinek köszönhető.

A Bloomberg remek számlálót is indított, ahol azt lehet követni, hogy hány napja posztolt utoljára az amerikai elnök a tőzsdékről, és el is lehet olvasni az elnök korábbi, tőzsdével kapcsolatos üzeneteit.

Forrás: Bloomberg

Csúcson venni?

Azért is volt sok befektető számára nagyon gyötrelmes a 2019-es rali, mert sokan nem szívesen vesznek történelmi csúcson vagy annak közelében, inkább megvárnak egy korrekciót. Az viszont az elmúlt években nagyon ritka volt, vagyis nem volt könnyű felszállni a robogó vonatra. A befektetők által egyik leginkább figyelt részvényindex, az S&P 500 esetében például csak idén már 30 történelmi zárócsúcs volt (2019.12.19-i állás alapján), vagyis, ha 252 kereskedési nappal számolunk, akkor az összes kereskedési nap 12 százalékán, vagyis idén közel minden 8. napon historikus csúcson volt az S&P, ami sokaknak frusztráló lehet. (ennél is nehezebb terep volt 2017, amikor több mint kétszer ennyiszer ütött új csúcsot a részvényindex). Egyébként részben az alacsony volatilitás miatt ilyen magas a   mindig egy kicsivel kerül magasabbra a léc, mint annak idején Szerhij Bubkánál, aki centiről centire javította meg a saját világcsúcsát.

Ebben az évtizedben kiemelkedő a történelmi csúcsok száma, az elmúlt közel egy évszázadban csak az 1990-es években volt a mostaninál több új csúcs az S&P 500-ban.

Csúcson a magyar tőzsde is

A történelmi csúcsok száma alapján az S&P 500-hoz hasonlóan a magyar tőzsdén is 2017 volt a legerősebb, mert bár 2015-2016-ban nagyot ment a BUX, de csak 2016 végén sikerült a válság előtti, 2007-es csúcs fölé emelkednie, így az új történelmi csúcsokból már 2017-ben volt sok. Idén már 16 alkalommal (2019.12.19-i állapot) állt új csúcson a BUX, az idei csúcs másfélszerese a 2007-ben beállított rekordnak.

A magyar tőzsde idei emelkedése mögött nagyobb részt az OTP, kisebb részt a Richter nagy menetelése áll, a blue chipek közül a Mol és a Telekom nagyjából stagnált, a kisebb papírok pedig nem sokat tesznek hozzá az emelkedéshez, annak ellenére, hogy voltak izgalmas vállalati sztorik (4iG, BIF, Graphisoft Park, Alteo). A nagy durranás egyérteműen az OTP volt, aminek az árfolyama harmadával nőtt idén, ebben nagyrészt benne volt az is, hogy sok befektető csak az év második felében kezdte el beárazni, hogy milyen jó sztori az OTP: nagy növekedés, magas profitabilitás, erős régiós pozíciók olyan országokban, ahol magas a gazdasági növekedés, régi és új leánybankok aktív hozzájárulása a bevételekhez és profithoz stb. Egyébként az OTP P/E alapon (10 alatt) még ekkora rali után sem drága.

Az OTP árfolyama idén 26-szor zárt új csúcson, másfél évtizedet kell visszamenni az időben, hogy ennél magasabb értéket találjunk.    

Mi jöhet jövőre?

A vezető amerikai részvényindexek 20 százalék feletti emelkedést mutattak 2019-ben, ekkora emelkedés után logikus lenne azt várni, hogy 2020 egészében esnek majd a tőzsdék, azonban a statisztikák alapján nagyobb valószínűséggel inkább további emelkedés jöhet. A Dow Jones Market Data 1950-ig visszanyúló adatai szerint abban az esetben, ha a Dow Jones index egy adott évben több mint 20 százalékot emelkedik, akkor a következő évben az esetek 75 százalékában tovább emelkedik, az emelkedés mértéke pedig átlagosan 8,9 százalék. Ennél is nagyobb mértékben emelkedik ezekben az esetekben a szélesebb amerikai részvénypiacot reprezentáló S&P 500 és a tech túlsúlyos Nasdaq: 20 százalékos éves emelkedés után az S&P az esetek 83 százalékában emelkedik, átlagosan 11,2 százalékot, a Nasdaq pedig egy olyan év után, amikor több mint 30 százalékot emelkedik, az esetek 78 százalékában tovább menetel felfelé, átlagosan 14,2 százalékot emelkedve. Természetesen a múltbeli tapasztalatok semmilyen garanciát nem jelentenek arra, hogy az idei rali után is a múltban látott további emelkedés jön jövőre, de az jól látszik, hogy a kiemelkedő évek után egyáltalán nem automatikus az, hogy a következő évben esnie kell a részvénypiacoknak.

Az elemzők is arra számítanak, hogy tavaly év végén magasabban állnak majd a vezető amerikai részvényindexek, mint most, igaz, csak nagyon kevesen vannak, akik szerint az ideihez hasonló rali várható. A nagy elemzőházak S&P 500-célárainak mediánja csupán 5 százalékkal magasabb, mint a mostani árfolyam (2019.12.19). A Piper Jaffray elemzői a legoptimistábbak, akár több mint 10 százalékos ralit is el tudnak képzelni jövőre, a legpesszimistábbak (UBS, Morgan Stanley) szerint akár nagy esés is jöhet 2020-ban.

varak2020
 

Címlapkép: Jason Mendez/Getty Images

nyse tőzsde usa részvény
koronavírus
koronavírus vírus labor
koronavírus coronavirus virus
bkv_busz
hodorkovszkij
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Esti szeminárium
Ne engedd, hogy az infláció megegye megtakarításod! Ismerd meg, a tőzsdei befektetés erejét.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
nyse tőzsde usa részvény