BÉT
Üzlet

Történelmi csúcson zárta az évet a magyar tőzsde

Portfolio
A közel egy hetes karácsonyi szünet után újra kinyitott ma a magyar tőzsde, majd a mai zárást követően legközelebb csütörtökön lesz kereskedés, már 2020-ban. A fontosabb külföldi tőzsdéken mindenhol van ma kereskedés és több tőzsde kinyit holnap is. Az európai tőzsdéken és az amerikai piacon kisebb profitrealizálás alakult ki. A magyar tőzsde erős volt az év utolsó kereskedési napján, új történelmi napon belüli és zárócsúcs is született.

Erős volt ma a BUX, itt az új történelmi csúcs

Ma valamelyest elromlott a nemzetközi tőkepiaci hangulat, profitrealizálás indult el a részvénypiacokon, a vezető nyugat-európai részvényindexek 0,3-1 százalékot veszítettek értékükből, és a határidős részvényindexek állása alapján további 0,5-1 százalékkal lejjebb kerültek, a fontosabb amerikai részvényindexek pedig jelenleg 0,6-0,7 százalék mínuszban állnak.

A magyar tőzsde ma felülteljesítő volt, ami elsősorban a Magyar Telekom és az OTP emelkedésének tudható be, előbbi 1,4, utóbbi 0,5 százalékot emelkedett, így végül a BUX 0,2 százalék pluszban fejezte be a kereskedést. A mai emelkedéssel új zárócsúcs is született 46 083 ponttal, a napon belüli csúcs is ma volt, 46 114 ponton.

A magyar tőzsde ezzel befejezte az évet, mivel holnap, december 31-én zárva tart, legközelebb 2020. január 2-án, csütörtökön lesz kereskedés a BÉT-en. Egyébként a régiós tőzsdéken, Varsóban, Bécsben és Prágában sem lesz kereskedés az év utolsó napján, a nyugat-európai tőzsdék többsége rövidített kereskedést tart, a frankfurti tőzsde pedig zárva tart.

Az év egészében a BUX közel 18 százalékkal került feljebb, vagyis 2019-ben alulteljesítő volt a magyar tőzsde, a vezető amerikai részvényindexek 22-36 százalékot emelkedtek, a német DAX 25 százalékkal került feljebb.

Profitrealizálás az amerikai tőzsdéken

A csúcsdöntések után kisebb eséssel kezdték az utolsó előtti idei kereskedési napot az amerikai indexek, a Dow 110 pontot esett, az S&P 500 0,4 százalékkal, a Nasdaq pedig 0,6 százalékkal került lejjebb.

Hatalmas menetelésen vannak túl idén az amerikai tőzsdék, a Dow közel 30 százalékot emelkedett és nincs messze attól, hogy a legjobb éve legyen 1997 óta. A legjobb teljesítményt mutató blue chipek között van az Apple és a Microsoft, a két részvény 82, illetve 55 százalékot száguldott az év eleje óta. Ma profitrealizálásba kezdtek a befektetők, 1 százalék feletti mínuszban áll mind a két technológiai óriás árfolyama.

A negyedik negyedév legerősebb szektorai vezetik ma az esést, ami azt jelzi, hogy ezek rövid távra szóló eladások. A piacok nagyon túlvettek voltak a múlt hét végén és semmi olyan új esemény nem történt, ami tovább lökhetné felfelé a piacokat az év vége felé – magyarázta a mai esést a Sevens Report alapítója a CNBC-nek.

Száguld a 4iG

Már több mint 8 százalék pluszban áll a 4iG, ezzel idén már 111 százalékot emelkedett a vállalat részvényárfolyama. A forgalom átlag feletti, ma már több mint 300 millió forint értékben kereskedtek a 4iG papírjaival. Ma fundamentális hír nem érkezett, ami miatt emelkednie kellene az árfolyamnak, legutóbb egy hete érkezett fontos bejelentés, akkor azt tette közzé a vállalat, hogy 2,4 milliárd forint értékben nyert el közbeszerzést.

Magas hozamra vágysz? Ezeket a részvényeket nézd meg!

Az Euro am Sonntag megvizsgálta, hogy a német nagyvállalatok mekkora osztalékot fizethetnek az idei eredményük után 2020-ban, a gyűjtés alapján a 30 legnagyobb, tőzsdén jegyzett német nagyvállalat közül több rekordosztalékot fizethet jövőre.

Tovább a cikkhez

Két évet kapott Hernádi Zsolt

Bűnösnek találta a zágrábi bíróság Ivo Sanader korábbi horvát kormányfőt és Hernádi Zsoltot, a Mol első emberét az INA-Mol perben. Sanadert első fokon 6, Hernádit 2 év börtönbüntetésre ítélték.

Tovább a cikkhez

Tovább megy a 4iG

A 4iG a legjobban teljesítő részvény a reggeli órákban a magyar tőzsdén, a papír több mint 4 százalékot erősödött. Már az előző kereskedési napon is nagyot ment az árfolyam a bejelentést követően, miszerint elnyert egy 2,4 milliárd forintos közbeszerzést. 

Ahogy arra a határidős indexek állása alapján számítani lehetett, csökkenésekkel indult a nap az európai tőzsdéken, a DAX 0,3 százalékos, a CAC-40 0,2 százalékos eséssel kezdte a kereskedést. A BUX alig mozdul a december 23-i zárószinthez képest a nyitást követő percekben, a blue chipek közül az OTP 0,2 százalékot emelkedett, a Mol pedig 0,1 százalékot esett.

Mi történt pénteken a tőzsdéken?

A budapesti tőzsdén utoljára december 23-án volt kereskedés, a főbb külföldi tőzsdék azonban kinyitottak december 27-én. Bár nagy mozgások nem voltak az európai részvénypiacokon, ez is elegendő volt ahhoz, hogy új csúcsokra szárnyaljanak az irányadó indexek. A Stoxx 600 0,2 százalékos emelkedéssel új történelmi rekordon fejezte be pénteken a kereskedést, a FTSE-100 0,2 százalékkal, a DAX szintén 0,2 százalékkal, a CAC-40 pedig 0,3 százalékkal araszolt felfelé.

Az amerikai tőzsdéken is folytatódott pénteken a csúcsdöntés, az Dow 28 645,26 állította fel az új zárócsúcsot, ami 0,1 százalékos emelkedést jelent, az S&P 500 szintén új csúcson zárt, 3240 ponton, ami mindössze 0,11 ponttal magasabb az előző napi záróértéknél. A Nasdaq kismértékben esett, 0,1 százalékkal került lejjebb, ezzel megtörve a 11 napos emelkedő szériáját. A részvénypiaci forgalom viszont az ünnepi időszaknak megfelelően gyenge volt.

Mik az előjelek mára?

Az ázsiai tőzsdék vegyes elmozdulásokkal kezdik a hetet, miközben a japán Nikkei 0,8 százalékkal került lejjebb, addig a kínai és a hongkongi index emelkedik, a Shanghai Composite több mint 1 százalékot erősödött.

Az európai piacok mérsékelt eséseket jeleznek előre a nyitásra a múlt heti csúcsdöntések után, a DAX 45 pontos csökkenéssel kezdheti a napot a határidős indexek jelenlegi állása alapján.

Mi mozgatja a tőzsdéket?

Az utóbbi napokban az amerikai-kínai megállapodás repítette új csúcsokra a tőzsdéket világszerte, a kereskedelmi háborús feszültségek enyhülésével. A tervek szerint januárban írhatja alá a két nagyhatalom a megállapodást. Jellemzően nincsenek nagy mozgások az idei ünnepi időszakban a nyitvatartó tőzsdéken sem és a forgalom sem túl erős.

Mire érdemes ma figyelni?

Üresek mára a makronaptárak, egyedül egy belga inflációs adat lát napvilágot ma délelőtt. Ma még minden fontosabb tőzsde kinyit, holnap azonban már több helyen szünnap lesz. Nem lesz kereskedés szilveszter napján a magyar tőzsdén, a német tőzsdén, nem nyitnak ki a régiós részvénypiacok, valamint a japán tőzsde sem. Rövidített kereskedés lesz a párizsi és a londoni tőzsdén, az amerikai tőzsdéken pedig a szokott rendben folyik a kereskedés. Január elseje minden tőzsdén kereskedési szünnap lesz.

Címlapkép: Michael Nagle/Bloomberg via Getty Images

Kereskednél az ünnepek alatt? Itt van, hogy mikor melyik tőzsde lesz nyitva

A mai napon kívül már csak egyet napra nyit ki idén a magyar tőzsde, de a külföldi piacokon lesz lehetőségük a befektetőknek kereskedni. Összegyűjtöttük a fontosabb tőzsdék nyitva tartását az ünnepi időszakban.

Tovább a cikkhez
intel logo company
koronavirus2
usacapitolium
imf
koronavirus2
ferihegyi reptér
koronavírus
forint200124
Arab Health
17 magyar orvostechnikai cég mutatkozik be az egyik legnagyobb egészségipari expón

Az Arab Health kiállításon magyar pavilont is építettek.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
intel logo company