nysejomorgan
Üzlet

Közeleg a jelentési szezon - Itt van minden, amire a következő napokban figyelni kell

Portfolio
Újra aggódhatnak a vállalati profitok miatt a befektetők, a héten beindul a negyedik negyedéves jelentési szezon. A szokásokhoz híven a pénzügyi szektor kezdi a sort Amerikában, kedden már több nagybank publikálja az október-decemberi időszak számait. Az elemzői konszenszus szerint csökkenhetett a negyedik negyedévben az amerikai vállalatok profitja, ha ez beigazolódik, akkor sorozatban a negyedik olyan negyedév jöhet, amikor esik a nyereség.

Lezárult egy újabb negyedév, így hamarosan ismét a vállalati eredmények kerülnek a befektetők fókuszába az utóbbi heteket uraló kereskedelmi háborús hírek és a közel-keleti feszültségek mellett. A héten megkezdődik a negyedéves gyorsjelentési szezon az Egyesült Államokban, első körben főként a bankok teszik közzé a negyedik negyedéves számaikat.

Kedden, az amerikai tőzsde nyitása előtt három nagy amerikai bank is publikálja az eredményeit, a Citigroup, a JP Morgan és a Wells Fargo.

A héten jelent még a Bank of America, a Goldman Sachs és a Morgan Stanley, a pénzügyi szektoron kívül pedig a Delta Air Lines és az Alcoa számai kaphatnak kiemelt figyelmet a befektetőktől. Jövő héten már a technológia szektorban is megkezdődik a jelentési szezon, az IBM lesz az első a sorban, amit az Intel gyorsjelentése követ. Január 28-án pedig a legnagyobb amerikai cég (piaci kapitalizáció alapján), az Apple publikálja az október-decemberi időszak számait.

Az elemzői várakozások szerint a negyedik negyedévben az S&P 500 index összesített profitja 2 százalékkal csökkenhetett az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Ha az elemzőknek igazuk lesz, akkor ez sorozatban a negyedik olyan negyedév lesz, amikor csökken az amerikai vállalatok összesített profitja év/év alapon. Utoljára 2015 harmadik negyedéve és 2016 második negyedéve között volt erre példa.

A teljes S&P 500 indexet tekintve a szokottnál nagyobb mértékben csökkentették a prognózisaikat az elemzők, a 2 százalékos profitcsökkenés jóval gyengébb, mint amit még a negyedik negyedév elején vártak, akkor ugyanis még 2,5 százalékos profitnövekedést jósoltak.

Forrás: FactSet,Portfolio

A negyedik negyedévre az átfogó amerikai index 500 vállalatából 73 közölt profit warningot, 34 viszont megemelte a várakozásait. Különösen a technológia szektorból érkezett sok profit warning, ami viszont abban a tekintetben nem meglepő, hogy rendszerint ez az a szektor, ahol a legtöbb cég tesz közzé profitvárakozást. Viszont ennek ellenére ez az egyetlen szektor, amire az elemzők nem csökkentették a negyedév során profitvárakozásaikat (szektorszinten összesítve), szeptember végén is 1,8 százalékos esést vártak és most is.

Forrás: FactSet, Portfolio

Öt szektor lehet, amelyik profitnövekedésről számolhat be az egy évvel ezelőtti szinthez képest, az élen a közszolgáltatókkal, ahol közel 20 százalékkal emelkedhet az iparági nyereség. A leggyengébben az energiaszektor teljesíthetett az október-decemberi időszakban, több mint 36 százalékos visszaesést várnak az elemzők az egy részvényre jutó eredmény tekintetében.

Ami a bevételeket illeti, a legnagyobb növekedést az egészségügy mutathatta a negyedévben, 10 százalék feletti bővüléssel, míg a legnagyobb csökkenést a nyersanyagszektor könyvelhette el, ott közel 16 százalékkal alacsonyabb bevételt várnak az elemzők, mint amit egy évvel korábban elkönyvelt a vállalat.

Forrás: FactSet, Portfolio

A teljes 2019-es naptári évre 3,9 százalékos bevételnövekedést várnak az amerikai cégektől az elemzők a konszenzus szerint (az S&P 500 indexre), az egy részvényre jutó eredmény pedig 0,2 százalékkal emelkedhetett. 

Forrás: FactSet, Portfolio

2020-ra ismét felpöröghet a növekedés, mint a bevétel, mind a profit szintjén 4 százalék feletti dinamikát jósolnak.

Forrás: FactSet, Portfolio

Címlapkép: Michael Nagle/Bloomberg via Getty Images

Frankfurti tőzsde
Bejelentették a nagy megállapodást az Intesa és az Intrum között
vitézy dávid
brexit
coronavirus
Gázolaj
wall street
Népszerű
HEPA-Startup Campus
Ernyőmegállapodás segíti a hazai startupok globális terjeszkedését

A program képzéseket biztosít a külpiacra lépés iránt érdeklődő startupok számára.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

értékesítési vezető

értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Frankfurti tőzsde