Airplane
Üzlet

Csődhullám söpör végig Európa égboltján - Egymás után hullanak el a légitársaságok

Portfolio
Több európai légitársaság is nehéz helyzetbe jutott az elmúlt években, a kormányok igyekeznek megfékezni a csődöket, kevés sikerrel. Legutóbb a Flybe került a csőd szélére, a brit kormányzat mindent megtesz azért, hogy elkerüljék a légitársaság összeomlását, ennek azonban a versenytársak nem örülnek.

Az elmúlt években sorra mennek csődbe az európai légitársaságok, most a Flybe a legfrissebb olyan légitársaság, amelyik az életéért küzd, többezer ember válik percről percre hajótörötté a reptereken. Itt a lista azokról a légitársaságokról, amelyek az elmúlt néhány évben mentek csődbe.

Air Berlin

Németország második legnagyobb légitársasága 2017. augusztus 15-én jelentett csődöt, miután az Etihad Airways kivette a cégben tartott tőkéjét a több éves veszteséges működés után. A német kormány 150 millió eurós áthidaló kölcsön folyósított a cég számára, hogy még három hónapig repülhessenek a gépek és elrendezzék a 7 200 érintett németországi munkavállaló helyzetét.

Airberlin
Forrás: David Young/picture alliance via Getty Images

Monarch

A brit légitársaság 2017. október 2-án omlott össze, részben a gyengülő font miatt, részben pedig a 2016-ban megnövekedett biztonsági aggodalmak miatt felszabadult kapacitások miatt, 900 000 utas volt érintett az ügyben. Az London északi részén található Luton Airportnál székelő vállalat 1968 óta tevékenykedett.

Monarchairlines
Forrás: Steve Parsons/PA Images via Getty Images

Primera Air

A dán légitársaság 2018. október 1-én fejezte be a működést, az év korábbi részében már több járatot is törölnie kellett az AirBus által késleltetett beszállításra hivatkozva, valamint sok panasz is érkezett a szolgáltatás gyenge minőségére, és a pénzvisszatérítések kései teljesítésére.

Primera Air
Forrás: Joe Giddens/PA Images via Getty Images

Germania

A német Germania 2019. február 4-én jelentett csődöt likviditási problémák miatt. A céget 1986-ban alapították és főként német turistákat szállított több mint 60 desztinációba Európába, Észak-Afrikába és a Közel-Keletre.

Germania
Forrás: Christoph Schmidt/picture alliance via Getty Images

Flybmi

A regionális brit légitársaság 2019. február 16-án szüntette be a működését, amelyet többek között a Brexit által okozott bizonytalansággal magyarázott.

Flybmi
Forrás: Nicolas Economou/NurPhoto via Getty Images

WOW air

Az izlandi WOW air 2019. március 28-án jelentett csődöt, miután a cégnek nem sikerült eredményesen forrást bevonnia, beleértve az összeolvadási próbálkozást a rivális Icelandairrel. A WOW air uralta a gyorsan növekedő, olcsó, hosszú távú transzatlanti piac negyedét 2018-ban. A társaság bedőlése negatív hatással volt Izland gazdaságára is, amely nagyban függ a turizmustól.

WOW air
Forrás: Fabrizio Gandolfo/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Thomas Cook

A világ legrégebbi utazási irodája, a Thomas Cook 2019. szeptember 3-án omlott össze, ami 600 000 külföldön tartózkodó utast érintett. A cégnek - amely egyébként hoteleket, üdülőket és légitársaságokat is üzemeltetett éves szinten 19 millió ügyfelének - nem sikerült hitelt szereznie, valamint a kormányzati bailoutra való törekvései is zátonyra futottak.

Thomas Cook
Forrás: Artur Widak/NurPhoto via Getty Images

Aigle Azur

A francia légitársaság 2019. szeptember 27-én húzta le a rolót, miután a kereskedelmi bíróság nem fogadta el a cég megmentésére létrehozott mentőcsomag-javaslatot. A cég szeptember 2-án még csődvédelem alatt állt, majd napokkal később beszüntette a működést, ami miatt 19 000 utas került bajba.

Aigle Azur
Forrás: Soudan/Alpaca/Andia/Universal Images Group via Getty Images

Adria Airways

A szlovén Adria Airways 2019. szeptember 30-án ment csődbe, és törölte az összes járatát, miután a megelőző héten már nem is repültek a társaság gépei. A szlovén kormány szerint az Európai Uniós szabályozások miatt nem tudták kisegíteni az Adriát.

Adria Airways
Forrás: Fabrizio Gandolfo/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

XL Airways France

A francia légitársaság megszűnését 2019. október 4-én rendelték el, miután a last-minute mentőlicitet elutasította egy francia bíróság. Az XL Airways négy Airbus A330-as géppel rendelkezett és főleg hosszú-távú utakat bonyolított az Egyesült Államokba, a Karibi térségbe és Réunion szigetére.

XL Airways
Forrás: Fabrizio Gandolfo/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Flybe

A héten több alkalommal írtunk a bajba jutott brit légitársaságról, a Flybe-ről, a csődközelbe jutott Flybe-nek az állam segítene, ezt azonban vehemensen ellenzi a többi brit légitársaság. A Flybe 75 gépes flottát üzemeltet és 80 repülőtérre közlekedik az Egyesült Királyságban és Európában. Híres arról, hogy néhány útvonala a világ legrövidebb útvonalai között van, például üzemeltet egy 130 mérföldes járatot a walesi Cardiff és Anglesey között. Ha csődbe megy, akkor mintegy 2000 állás kerülhet veszélybe.

Flybe
Forrás: Chris Ratcliffe/Bloomberg via Getty Images

(Reuters)

Címlapkép: Julian Stratenschulte/picture alliance via Getty Images

OTP
Koronavírus
koronavírus coronavirus virus
Koronavírus Észak-Olaszország
szentendrei hév megálló
építőipar 2020 konferencia
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
Online előadás
Online előadás a tőzsdei befektetésekről, kezdőknek.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
2020. március 18.
Lakás Konferencia 2020
OTP