cimlap_olaj0120
Üzlet

Kritikus a helyzet, komoly fenyegetést kaptak az olajcégek

Portfolio
A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) komoly szerepet szán az olajtársaságoknak a klímaváltozás elleni harcban, egyrészt mint jelentős üvegházhatású gázkibocsátók, másrészt mint számottevő tőkével rendelkező vállalatok, amelyek rendkívül jelentős összegeket lennének képesek befektetni az új, tiszta energiaforrásokba.

Davosban a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) első embere, Fatih Birol komoly kritikákkal illette a nagy olajcégeket, véleménye szerint a nagy olajtársaságoknak sokkal többet kellene tenniük a klímavédelem érdekében. Állítása szerint az olajóriásoknak nem érdekük hosszútávon a jelenlegi gyakorlatuk folytatása, ugyanis ez veszélyezteti a profitabilitásukat és a társadalmi elfogadottságukat a jövőre nézve.      

A világ energetikával kapcsolatos üvegházhatású gázkibocsátásának 15 százalékát adja az a folyamat, hogy felszínre hozzák a szénhidrogéneket és elszállítják a végső felhasználókig. Az IEA figyelmeztetett, hogy 2018-ban az energiaszektor szén-dioxid kibocsátása rekordszinten tetőzött, illetve az olaj- és gázkitermelő társaságokra egyre nagyobb nyomás helyeződhet, hogy egy megfelelő cselekvési tervvel álljanak elő a 2015-ös Párizsi Egyezményben kitűzött célok eléréséhez.

Fatih Birol hangsúlyozta, hogy az első és legfontosabb dolog, amit az olajtársaságoknak végre kellene hajtaniuk, az a saját működésük karbonlábnyomának a csökkentése, és ezen belül is a legegyszerűbben és leggyorsabb a saját metánszivárgásuk mérséklését lehetne először végrehajtani. A második lépés lehetne, hogy a szektor drasztikusan növelné a befektetéseit a tiszta üzemanyagokba, mint például a hidrogén, biometán.

10 éven belül az alacsony széntartalmú üzemanyagoknak kellene az energetikai beruházások 15 százalékát adnia, amennyiben a világ meg szeretné akadályozni a klímaváltozást.

- állította Fatih Birol.

Ezzel szemben jelenleg a nagy olajtársaságok beruházásaik 1 százalékát fordítják megújulóenergetikai befektetésekre, ezen költések nagyrésze pedig nap és szélerőművek építését teszi ki. A Nemzetközi Energiaügynökség jelentős szerepet szán az olajtársaságoknak a klímaváltozás megfékezésében, ugyanis fejlett technológiával és hatalmas mennyiségű pénzforrással rendelkeznek.

Photo by Thomas Trutschel/Photothek via Getty Images

kórház
Frankfurti tőzsde
koronvavirus
cimlap_kina_szel
forint mnb épület sötét magyar jegybank
Mark Rutte Sebastian Kurz
Magyar Telekom
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Esti szeminárium
Ne engedd, hogy az infláció megegye megtakarításod! Ismerd meg, a tőzsdei befektetés erejét.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Frankfurti tőzsde