Frankfurti tőzsde
Üzlet

Nagy emelkedéssel zárt az OTP

Portfolio
Az irányadó európai részvényindexek lejjebb kerültek csütörtökön, míg a magyar tőzsde mérsékelt erősödéssel zárta a hét negyedik napját. A hazai blue chipek közül az OTP teljesített a legjobban.

Nagyot emelkedett az OTP

Emelkedéssel zárta a csütörtöki kereskedést a magyar tőzsde, a BUX 226 pontos plusz mellett 0,5 százalékkal került feljebb. A blue chipek közül egyedül az OTP tudott emelkedéssel zárni, a bankpapír 2,7 százalékos erősödést követően 14 940 forinton zárt. A Mol 1 százalékos esés után 2 722 forinton zárt, a Richter 1,3 százalékkal került lejjebb, a gyógyszergyártó részvényei 6 610 forinton fejezték be a csütörtöki kereskedést. A Magyar Telekom 1 százalékos esés után 456,5 forinton zárta a hét negyedik napját.

Lejjebb kerültek a tengerentúli tőzsdék

Az irányadó részvényindexek többsége lejjebb került a csütörtöki kereskedés második felében, a DAX 0,8 százalékos esése mellett a CAC40 0,6 százalékkal került lejjebb. A tengerentúli tőzsdék esnek a csütörtöki piacnyitás után, miután a piaci kommentárok szerint a vegyes vállalati gyorsjelentések mellett a befektetőket a koronavírus terjedése aggasztotta. A Reuters szerint Kínában két várost lezártak, valószínűsíthetően a vírus terjedésének lassítása érdekében. A tengerentúli piacnyitástól távolodva a Dow 0,3 százalékot esett, míg az S&P500 0,3 százalékot esett.

Felpattant az OTP

A csütörtöki kereskedés második felében vegyesen teljesítenek az irányadó európai részvényindexek, a piaci kommentárok szerint a hangulatra a koronavírus terjedésével kapcsolatos aggodalmak vetettek árnyékot. Kínában lezárták a vírus kiindulópontjának számító Vuhan tömegközlekedési hálózatát, a hatóságok továbbá felszólították a lakosságot, hogy ne hagyják el a várost. Bár az irányadó európai részvényindexek csupán mérsékelt elmozdulást mutatnak, a kínai kitettséggel rendelkező bányatársaságok részvényei mellett a légitársaságok papírjai is gyengén teljesítenek ma, ami a koronavírus terjedésével kapcsolatos félelmeknek volt leginkább betudható. A DAX 0,4 százalékos esése mellett a CAC40 stagnál.

A régiós részvényindexek felemásan teljesítenek a lengyel tőzsde 0,3 százalékos emelkedése mellett a prágai részvényindex 0,1 százalékkal került lejjebb, míg a bécsi börze 0,3 százalékot esett. A magyar tőzsde emelkedik, BUX 5,3 milliárd forintos forgalom és 182 pontos plusz mellett 0,4 százalékkal került feljebb, míg a blue chipek közül egyedül az OTP képes emelkedni, a bankpapír 1,9 százalékkal került feljebb. A Mol 0,7 százalékos esése mellett a Richter 0,8 százalékkal került lejjebb, míg a Magyar Telekom 0,2 százalékot esett.

Esik a Cyberg

Összességében nem tudta pozitív irányba megmozgatni a Cyberg részvényárfolyamát a hír, hogy Nyúl Sándor, a Gránit Pólus Csoport igazgatótanácsának elnöke után az ismert amerikai szakember, Christopher Mattheisen is csatlakozik a cég igazgatótanácsához, hogy segítse a cég fejlődését és nemzetközi terjeszkedését. A Cyberg árfolyama a keddi záróárhoz képest 1,1 százalékos pluszban is járt, azonban visszaesett a korábbi szintről, és 2,9 százalékkal került ma lejjebb.

Nem találják az irányt az európai tőzsdék

A tengerentúli tőzsdék a nap első felének emelkedését ledolgozva végül előző napi záróértékeik közelében fejezték be a csütörtöki kereskedést, miután a piaci kommentárok szerint a beérkező vállalati gyorsjelentéseket a koronavírus terjedésével kapcsolatos aggodalmak szoríthatták háttérbe. Az ázsiai tőzsdék nagyot estek csütörtökön, a Nikkei 1 százalékos esése mellett a hongkongi tőzsde 1,5 százalékkal került lejjebb, míg a sanghaji börze 2,8 százalékos eséssel zárt.

Az irányadó európai részvényindexek eséssel kezdték a napot, majd a kereskedés második feléhez közeledve a kontinens börzéi a korábbi eséseket részben ledolgozva felemásan teljesítettek, miután a koronavírussal kapcsolatos aggodalmak mellett a befektetők figyelme az EKB közelgő kamatdöntése felé fordult. A DAX 0,3 százalékos esése mellett a CAC40 0,2 százalékkal került ma feljebb.

Rekordbírságot kapott a Volkswagen a dízelbotrány miatt

Újabb bírságot kapott a Volkswagen a dízelbotrány miatt, ezúttal Kanadában büntették meg a német autógyártót 196,5 millió kanadai dollárra, ami egyébként a környezetvédelmi témában kirótt bírságok között ottani rekordnak számít, miután a bíróság bűnösnek találta a céget számos dízelkibocsátással kapcsolatos ügyben.

Tovább a cikkhez

Régen rúgtak ekkorát a Renault-ba

Az elmúlt napokban sorra tették ki tavalyi értékesítési számaikat és 2020-ra vonatkozó előrejelzéseket az autógyártók, erre pedig reagáltak az elemzők is. A Barclays szektorelemzésében új célárakat és ajánlásokat adott ki, ez alapján vegyes a kép, hiszen a Daimler és a Renault célárát csökkentette a cég, ezzel szemben a BMW-ben és Volkswagenben nagyobb növekedési potenciált lát az elemzőház és a célárukat is megemelte. A legrosszabban a Renault járt, a francia autógyártó részvényeire vonatkozó célárat 24 százalékkal vágta vissza a Barclays, a Citi azonban még kegsetlenebb volt, olyan célárral jöttek ki, ami 23 százalékal alacsonyabb, mint a tegnapi záróár.

Tovább a cikkhez

Eséssel indult a hét negyedik napja a magyar tőzsdén

Eséssel indult a hét negyedik napja a magyar tőzsdén, a BUX 98 pontos mínusz mellett 0,2 százalékkal került lejjebb, a blue chipek felemásan teljesítenek. Az OTP 0,1 százalékos emelkedése mellett a Mol 0,3 százalékkal került lejjebb, míg a Magyar Telekom 0,5 százalékkal került lejjebb. A hazai blue chipek közül 0,8 százalékos esésével a Richter teljesít a leggyengébben.  

Újabb nagyágyú száll be egy hazai tőzsdei cégbe

Nyúl Sándor után Cristopher Mattheisen is beszáll a Cybergbe.

Tovább a cikkhez

Tőzsdére vinné egyik leányvállalatát a Lufthansa

Fontolgatja a Lufthansa, hogy tőzsdére viszi a repülőgép-karbantartó leányvállalatát, a Techniket – tudta meg a Bloomberg. Az üzletág részleges leválasztása van tervben, amire az egyik megoldás az lehet, hogy a Lufthansa-részvényesek kapják a Technik részvényeit, de valószínűbb, hogy nyilvános elsődleges részvénykibocsátásra kerül sor.

Tovább a cikkhez

A kínai koronavírus terjedése aggasztja a befektetőket, eséssel indulhat a nap Európában

Mi történt tegnap a tőzsdéken?

Emelkedéssel indult a szerdai kereskedés a tengerentúli tőzsdéken, napon belül az S&P500 és a Nasdaq is új történelmi csúcsra kapaszkodott, a kereskedés második felében azonban lefelé vették az irányt az amerikai részvényindexek, a tengerentúli börzék végül mérsékelt elmozdulással, előző napi záróértékeik közelében fejezték be a kereskedést. A piaci kommentárok szerint a beérkező vállalati gyorsjelentések mellett a befektetők a kínai koronavírussal kapcsolatos hírekre fókuszáltak. A Dow végül 10 ponttal került lejjebb, az S&P500 1 pontos erősödéssel zárt, míg a Nasdaq 0,1 százalékos emelkedéssel zárta a hét harmadik napját. 

Emelkedéssel zárta a hét harmadik napját a magyar tőzsde, a BUX 465 pontos plusz mellett 1,1 százalékkal került feljebb, míg a blue chipek felemásan teljesítettek. Az OTP 1,5 százalékos erősödés után 14 550 forinton zárt, a Mol 1,8 százalékos emelkedést követően 2 748 forinton zárta a szerdai kereskedést. A Magyar Telekom 0,7 százalékkal került feljebb, a telekomcég papírjai 461 forinton vettek búcsút a hét harmadik napjától. A Richter 0,1 százalékos esés után 6 695 forinton zárt.

Mik az előjelek mára?

Nagyot estek a kínai tőzsdék csütörtökön, a piaci kommentárok szerint a befektetők a kínai koronavírus továbbterjedése miatt aggódhattak. Kínában helyi idő szerint csütörtökön jelentették be, hogy lezárták a tüdőgyulladást okozó új koronavírus-járvány kiindulópontjának számító közép-kínai Vuhan tömegközlekedési hálózatát, a hatóságok egyben felszólították a lakosokat, hogy ne hagyják el a várost a fertőzés terjedésének megelőzése érdekében. A hongkongi tőzsde 2,1 százalékos esése mellett a sanghaji részvényindex 2,7 százalékkal került lejjebb, míg a japán Nikkei 1 százalékot esett. Ázsia más részein is negatív hangulatban telt a hét negyedik napja, a szingapúri tőzsde 0,6 százalékos esése mellett a dél-koreai Kospi 0,8 százalékkal került lejjebb. Az amerikai határidős részvényindexek lejjebb kerültek ma reggel, míg a határidős DAX 55 pontos mínusza 0,4 százalékos esést vetíthet előre a csütörtöki piacnyitásra.

Mi mozgatja a tőzsdéket?

A beérkező vállalati gyorsjelentések és az Európai Központi Bank csütörtöki kamatdöntő ülése mellett a befektetők a kínai koronavírus-járvánnyal kapcsolatos új hírekre fókuszálhatnak majd, miután a hírek szerint már több mint 400 fölé nőtt a fertőzöttek száma, néhány esetet pedig már Tajvanon, Thaiföldön, Japánban, Dél-Koreában és az Egyesült Államokban is diagnosztizáltak. A betegség miatt eddig 17-en vesztették életüket.

Mire érdemes ma figyelni?

Csütörtökön az ÁKK 12 hónapos kincstárjegy aukciót tart. A hét negyedik napján az EKB kamatdöntő ülésére figyelnek majd a befektetők, a szakértők nem számítanak a monetáris kondíciók változására, elsősorban a jövőbeli kilátásokkal kapcsolatos nyilatkozatok lehetnek érdekesek.

Csütörtökön teszi közzé gyorsjelentését az Intel és a Procter&Gamble is.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép forrása: Thomas Lohnes/Getty Images

5 millió forint bírságot kapott a 4iG az MNB-től

Az MNB 5 millió forint bírságot szabott ki a 4iG-ra a bennfentesek jegyzékének jogsértő módon történő összeállítása miatt, s kötelezte e kibocsátót a jogszerű bennfentes jegyzék megküldésére. A Magyar Telekommal szemben pedig a bennfentes információ közzétételének késleltetésére vonatkozó jogszabályi rendelkezések megsértése miatt hozott intézkedést az MNB.

Tovább a cikkhez
zöld környezet levél
DSZZS20200216016
zöld park shutter
orbán viktor évértékelő
koronavirus
BullvsBear
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
BÉT