cimlap_olaj0127
Üzlet

Szakad az olaj, ki tudja hol áll meg

Portfolio
Újabb 2 százalékos esésben tartózkodik az olaj árfolyama, amellyel idén már több mint 10 százalékot veszített értékéből a fekete arany, mindezt annak ellenére, hogy még az iráni-amerikai geopolitikai viszályok is tarkították év elején a képet. Fél a piac a koronavírus radikális elterjedésétől, mely jelentősen visszavetheti a globális olajkeresletet.

Az olaj folytatta lejtmenetét ma hajnalban, mellyel már az elmúlt hét napban több mint 8 százalékot esett az árfolyama. Az árfolyam hanyatlását a koronavírus keresletcsökkentő hatásának tulajdonítják elsősorban a piaci kommentárok. Terjed a vírus, globálisan már 2800 fertőzött esetet tartanak nyilván, és már 80 halálos áldozatot követelt az új gyilkos kór.

Több mint 2 százalékkal esik az olaj a mai napon is, mely szinteken utoljára októberben tartózkodott a Brent jegyzése.

Kínai városok kerültek karatén alá, azonban a szaúdi energiaminiszter igyekezett nyilatkozatával megnyugtatni a piaci szereplőket. Abdulaziz bin Salman herceg biztos abban, hogy Kínának sikerül megfékeznie a koronavírus terjedését.

A piacokat elsődlegesen pszichológia faktorok vezérlik jelenleg, és néhány piaci szereplőnek extrém negatív várakozásai vannak annak ellenére, hogy a vírusnak milyen csekély hatása van a globális olajpiaci keresletre.

- Nyilatkozta Abdulaziz herceg.

 Ezenkívül még hozzátette:

Ilyen pesszimizmus utoljára 2003-ban uralkodott a SARS járvány idején, és akkor sem okozott a vírus jelentős olajkereslet-csökkenést.

Azt is említette, hogy az OPEC+-nak továbbra is megvannak az eszközei arra, hogy csökkentse az olajkínálatot a megfelelő szintre, amennyiben szükséges lenne. Az OPEC+ szerveződés, mely Oroszországot is magába foglalja, decemberben újabb 500 ezer hordóval vágta vissza napi kitermelési szintjét, hogy megakadályozza a jelentősebb olajkészletek felépülését, mely szezonálisan az év első felében szokott bekövetkezni. A következő ülése a kartellnek márciusban lesz, ahol a herceg szerint minden forgatókönyv elképzelhető.

Egy szenior piaci elemző véleménye szerint az olaj addig nem fog támaszra találni, amíg a koronavírus az emberiség irányítása, kontrolja alá nem kerül.

(Reuters)

Címlapkép: Paul Yeung/Bloomberg via Getty Images

wall_street_shutterstock_1089431897-20180518
koronavírus vuhan kína járvány
koronavírus maszk ruha
scarlet lady_virgin
EU csucs koltsegvetes Charles Michel Emmanuel Macron Antonio Costa
moszkva_shutterstock-20170929
Frankfurti tőzsde
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
webinárium
Hogyan lovagolhatod meg a forint árfolyammozgását? Tőlünk megkapod a választ!
scarlet lady_virgin