BÉT
Üzlet

Új szolgáltatást indított tavaly év végén a BÉT a hazai zártkörű tőkeági tranzakciók elősegítésére

Portfolio
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) 2019. november 26-án startolt új szolgáltatásával, a BÉT Xmatch-csel. A BÉT Xmatch egy komplex szolgáltatáscsomag, amit a BÉT a hazai zártkörű tőkeági tranzakciók elősegítése érdekében kidolgozott, és amit fokozatosan, lépésenként kíván bevezetni. Jelen írás azt járja körbe, mik is azok a szolgáltatások, amelyeket egy semleges közvetítő – mint amilyen egy tőzsde is – nyújthat a zártkörű tranzakciók elősegítése érdekében, kik a szolgáltatás jellemző célcsoportjai, és azt milyen motivációk mentén vehetik igénybe a szereplők. A cikk szerzője Lengyel Judit a BÉT kibocsátói igazgatóságának elemzője.

Xmatch

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) 2019. november 26-án startolt új szolgáltatásával, a BÉT Xmatch-csel. A BÉT Xmatch egy komplex szolgáltatáscsomag, amit a BÉT a hazai zártkörű tőkeági tranzakciók elősegítése érdekében kidolgozott, és amit fokozatosan, lépésenként kíván bevezetni.

Ennek a szolgáltatásnak első eleme egy exkluzív, zártkörű rendezvény volt, amelynek keretében a hazai feltörekvő vállalatok és potenciális befektetők egymásra találhatnak, kapcsolatot és bizalmat építhetnek. A résztvevők egyúttal az aktuális üzleti, gazdasági trendeket, a szakmai kihívásokat is megvitathatják egymással.

De mit is keres a BÉT, mint nyilvános tőkepiac-üzemeltető a jellemzően zárt ajtók mögött tárgyalt és megkötött finanszírozási megállapodások világában?

Jelen írásban azt járjuk körbe, mik is azok a szolgáltatások, amelyeket egy semleges közvetítő – mint amilyen egy tőzsde is – nyújthat a zártkörű tranzakciók elősegítése érdekében, kik a szolgáltatás jellemző célcsoportjai, és azt milyen motivációk mentén vehetik igénybe a szereplők.

A zártkörű finanszírozást elősegítő platformok fogalma

A crowdfunding platformokkal párhuzamosan, a 2010-es évek elején azonban a kevésbé közismert ún. private placement platformok is bontogatni kezdték szárnyaikat a tengerentúlon és Európában egyaránt.

Private Placement Platform (PPP) alatt olyan, online és offline szolgáltatások összességét értjük, amelyek a finanszírozást kereső vállalatok (illetve zártkörű vállalatokban részesedéssel bírók) és a befektetők egymásra találását, ennek eredményeképpen zártkörű tranzakciók létrejöttét segítik elő.

A PPP-k így elsősorban tőkebevonást, tőkejellegű instrumentumok (részvények, ritkábban részesedések) adásvételét támogatják, de gyakran van lehetőség hiteltípusú és átváltható értékpapírok, opciók kezelésére is.

Kinek jó, és miért előnyös

A PPP-k azokat a vállalkozásokat, kkv-kat célozzák meg, amelyek már kinőttek az induló (seed) fázisból, van már valós tevékenységük, működési történetük, de még nem érettek a nyilvános piaci jelenlétre, a tőzsdére lépésre. Ezen a vállalati szegmensen belül széles a paletta, így a PPP-re lépés vonzó lehet többek között startupoknak, unikornisoknak, már kockázatitőke-finanszírozást kapott vállalkozásoknak, generációváltó cégeknek, pre-IPO cégeknek.

Előnyök a vállalkozások számára:

 • hozzáférnek az érdeklődő befektetők (nagyobb) köréhez, így nem csak a befektetők meglehetősen esetleges köre szerez tudomást a befektetési lehetőségről – ez megnöveli a forrásbevonás esélyét;
 • a vállalkozás nagyobb mozgástérrel rendelkezve alakíthatja ki a számára ideális finanszírozási és befektetői szerkezetet: törekedhet akár egy nagybefektető (pl. kockázatitőke- vagy magántőke-alap) bevonására, akár szórtabb finanszírozási szerkezetre (több kisebb befektető, akik nem kívánnak belefolyni a cég stratégiai irányításába), vagy akár ezek kombinációja is könnyedén megvalósítható egy platform segítségével;
 • tudatosabban alakítható, milyen időtávra keres a cég befektetőt – pl. a kockázatitőke- és magántőke-alapok, de az angyalbefektetők is jellemzően meghatározott néhány éves befektetési horizontban gondolkodnak;
 • a nagyobb befektetői pool – és a PPP funkcionalitása, pl. adott esetben egy aukciós modul – nagyobb versenyt és végső soron kedvezőbb árazást eredményezhet a kibocsátó cég számára;
 • Könnyebben vehetik fel a kapcsolatot tanácsadókkal, közvetítőkkel, egyéb szolgáltatókkal, akik segítik a finanszírozási folyamatot, tőlük – a verseny miatt – kedvezőbb árazással vehetnek igénybe szolgáltatásokat;
 • magának a tárgyalási és finanszírozási folyamatnak a lebonyolítását egyszerűbbé, átláthatóbbá és kontrolláltabbá teszi a platform, ami különösen az ilyen téren kevésbé tapasztalt kibocsátóknak lehet nagy előny.

A befektetői oldal tekintetében, egy PPP-n a professzionális pénzügyi befektetők jelennek meg, akik nagyobb összegeket hajlandók és képesek befektetni egy-egy cégbe, például klasszikus intézményi befektetők, kockázatitőke- és magántőke-alapok, üzleti angyalok, vagyonos magánszemélyek.

Előnyök a befektetők számára:

 • csakúgy, mint a kibocsátók, ők is profitálhatnak a befektetési lehetőségek koncentrált rendelkezésre állásából; ráadásul a cégek listája különböző kritériumok szerint szűrhető, kereshető, így sokkal hatékonyabb a keresési folyamat;
 • mivel a platformon szereplő vállalatok előszűrtek, ezért kevesebb kockázatot rejtenek magukban, sőt, a platform előszűrése az átvilágítási feladatok egy részét is „megspórolja” a befektetőnek;
 • a platformok általában lehetővé teszik és segítik szindikátusok létrehozását, így a befektetőnek mind leadként, mind csatlakozó kistulajdonosként könnyebb dolga van;
 • a kibocsátókhoz hasonlóan a befektetőkre is jellemző, hogy a kevésbé rutinosakat (pl. kezdő angyalbefektetők) a platformfunkciók nagyban segíthetik és védhetik a tapasztalatlanságból fakadó esetleges hibáktól

A vállalkozások és a befektetők mellett sok PPP-n regisztrálhat egy harmadik tagsági kör is: ide olyan szolgáltatók, közvetítők tartoznak, amelyek valamilyen módon közreműködnek a zártkörű tranzakciók létrejöttében.

Technológia

A PPP-k a tőzsdékhez hasonlóan tőkepiaci platformoknak tekinthetők, de gyökeresen eltérő logikával működnek. Ezért informatikai támogatásuk is teljesen eltérő, nem integrálható egy hagyományos tőzsdei kereskedési rendszerbe.

Hagyományos webes platformok

A PPP-ket leggyakrabban egy webes platformon működtetik, amely tartalmainak, funkcióinak kis része nyilvános, túlnyomó részük viszont zárt, regisztrációhoz kötött. A fenti okok miatt még a tőzsdei üzemeltetésű PPP-k is a tőzsdei kereskedési rendszertől teljesen leválasztottan – általában többé-kevésbé külön „márkanév” alatt – működnek.

Egy PPP jellemzően az alábbi informatikai modulokkal rendelkezik: zárt partneradatbázis, céges illetve befektetői profilokkal, amelyek kereshetők, szűrhetők; a zártkörű tranzakciók előkészítését, lebonyolítását támogató modul, melynek tipikus funkciói: finanszírozási kör megindítása, ezek közötti keresés illetve push alapú értesítések; szándéknyilatkozat-küldési lehetőség, ennek kibocsátó általi visszaigazolása; adatszoba a bizalmas vállalati dokumentumok feltöltésére, érdeklődő (és a kibocsátó által elfogadott) befektetők általi elérhetőséggel; biztonságos csatorna a közvetlen kommunikációhoz (chatszoba); több platform kínál online ajánlatbeviteli lehetőséget is, azaz az érdeklődő befektető egy felületen megadhatja vételi ajánlata fő paramétereit (mennyiség, ár, egyéb kikötések), amit a kibocsátó/eladó online elfogadhat. Kiegészítő, „extra” funkciókként az alábbi modulokkal is találkozhatunk: a már említett aukciós modullal, amely az allokációt, árképzést támogatja; partnerbank segítségével magát a kiegyenlítést, elszámolást is biztosíthatja a platform.

 •  

Blockchain alapú platformok

Az elérhető funkciók tárháza tovább bővíthető, ha a PPP-t nem hagyományos webes alapon, hanem osztott főkönyvi technológiával (distributed ledger technology, DLT – közkeletű nevén blockchain) valósítja meg a platform. Ezen megoldások a PPP funkciókat speciális konstrukciók közbeiktatásával látják el.

A bevonni kívánt tőke, illetve értékesíteni kívánt tulajdonrészek megtestesítésére ún. dedikált tokeneket hoznak létre, amelyek kizárólag az adott tranzakció lebonyolítására használt, speciális kriptopénzek – általában csak közvetett tulajdonjogot testesítenek meg a kibocsátóban, szavazati jog nem kapcsolódik hozzájuk. A dedikált tokeneket egy különleges célú társaság, vagyis SPV (Special Purpose Vehicle) bocsátja ki, amit az adott tranzakcióhoz hoznak létre, és a platform a tulajdonosa, működtetője. Az SPV rendelkezik közvetlen tulajdonjoggal a kibocsátóban, a jövőbeli befektetők az SPV-ben vesznek közvetlen tulajdonrészt vagy nyújtanak neki kölcsönt. Az SPV a szindikált befektetések praktikus eszközévé is válik így. (Az SPV használatára a szindikált befektetések menedzselésénél a blockchain technológia nélkül is van példa, pl. az EquityZen esetében.)

A finanszírozási kampány egy Dedicated Token Offering (DTO) keretében zajlik. A befektetők digitális pénztárcán (wallet) keresztül fektetnek be, ami mögött egy kereskedelmi banknál vezetett letéti számla (escrow account) áll. A befektetők közvetlenül kriptopénzzel vagy fiat valuta átváltásával is fizethetnek. A rendszer a blokklánc technológia segítségével biztosítja magának a tranzakciónak a lebonyolítását, valamint az azonnali elszámolást és a naprakész részvénykönyvvezetést (cap table management) is, ezért különösen alkalmas a tulajdonjogok másodlagos likviditásának elősegítésére. Sőt, a blockchain alapú platformok akár közgyűlések fizikai jelenlétet nem igénylő lebonyolítására, távoli szavazások kezelésére is használható.

Tekintve, hogy a blockchain alapú platformok épp a hagyományos tőkepiaci közvetítőrendszer és szereplők alternatívájaként jelentek meg, kezdetben független szereplők indították őket – a Funderbeamet Észtországban, a The Elephant-et a PrivatEquity.biz Izraelben. Azóta azonban a tőzsdék is nyitottak ezen megoldás felé – a Funderbeam partnerségre lépett a Zágrábi Értéktőzsdével, a tőzsdék pedig aktívan vizsgálják a DLT használati lehetőségeit a zártkörű tőkepiaci finanszírozás elősegítésében és egyéb területeken egyaránt. Ezzel párhuzamosan a piaci szereplők egyre inkább igénylik, hogy a blockchain alapú PPP-kre is vonatkozzon a tőkepiaci szabályozás, pl. hogy a dedicated tokenek minősüljenek értékpapírnak – ez nagyban javítaná a blockchain alapú PPP-k iránti bizalmat, a befektetővédelmet, és elősegítené a hagyományos és kriptobefektetők világának közeledését, egybemosódását.

a PPP-k javarészt a 2010-es évek elején-közepén jelentek meg:

 • Az USA-ban pl. az AngelList 2010-ben, a Nasdaq Private Market és az EquityZen 2013-ban indult;
 • Az Isztanbuli Értéktőzsde által létrehozott BIST Private Market és az izraeli magánvállalkozásként működő biz 2014-ben;
 • Európában az észt Funderbeam 2013-ban, a Deutsche Börse Venture Network 2015-ben, míg a Londoni Értéktőzsde ELITE Club Dealje 2016-ban.

Indulásuk mögött elsősorban az a jelenség állt, hogy a vállalkozások a korábbiaknál jóval tovább (átlagosan 8-10 évig) maradnak zártkörűek, és még a legsikeresebbeknek sem szükségszerű cél a tőzsdei megjelenés – a zártkörű finanszírozás elfogadott alternatívája lett a nyilvánosnak. Ugyanakkor itt is van igény bizonyos szintű transzparenciára, formalizáltságra; az USA esetében ráadásul nagy és fejlett piacról, erős pénzügyi kultúráról beszélhetünk, ahol a szereplők inkább hajlandók és képesek a hagyományos közvetítői rendszer nélkül, nagyobb önállósággal részt venni a tőkepiacon. Ezen igényekre a zártkörű finanszírozást elősegítő online platformok adekvát választ tudnak adni.

Költségmegfontolások is hozzájárultak a PPP-k életre hívásához: különösen a kisebb kibocsátóknak mind a nyilvános piacra lépés és jelenlét, mind a zártkörű tranzakciókat hagyományosan kiszolgáló közvetítők igénybevétele aránytalanul nagy anyagi terhet jelenthetnek. Egy PPP-re lépéssel a közvetítői díjak egy része kikerülhető, másik része – a nagyobb fokú transzparenciának köszönhetően fellépő erősebb árverseny miatt – csökkenthető.

Ahogy a hagyományos tőzsdei kereskedési rendszerek, úgy a PPP-k is alkalmasak arra, hogy aggregálják a keresletet, kínálatot és a releváns információkat, egyesítsék a kicsi és/vagy széttöredezett kibocsátói és befektetői poolokat. Ezzel hatékonyabbá válik a piac, reálisabbá az árképzés, erősödik a verseny; a vállalkozások nagyobb köre számára nyílik meg a (szervezett) tőkepiaci megjelenés lehetősége. Mindez a zárkörű tőkepiac szereplőinek és a nemzetgazdaság egészének egyaránt előnyös.

Szintén a fejlettebb piacokon erősödött meg az igény a zártkörű cégekben való részesedések másodlagos likviditásának élénkítésére. A reálisan elérhető kiszállási lehetőség, likviditás önmagában is jelentősen növeli a részesedések értékét. Azokon a piacokon ráadásul (pl. USA, Izrael), ahol elterjedtek a munkavállalói résztulajdonosi programok, jelentős a dolgozói részvények állománya, ezek likviditásának biztosítása akár a platform fő profilja is lehet – különösen, ha (mint Izraelben) törvény kötelezi a cégtől távozó munkavállalót dolgozói részvényei, opciói elidegenítésére.

Végül, céges oldalról a gyorsan növekvő, innovatív technológiai vállalkozások széles bázisa alakult ki, akik nyitottak a korszerű fintech megoldások használatára – amely megoldások szintén gyors ütemben jelennek meg a pénzügyi szférában. Így jöhettek létre a már említett blockchain alapú PPP-k, amelyek egyrészt remek terepet adnak a blockchain technológia pénzügyi szférában történő felhasználási lehetőségeinek kibontakoztatására; másrészt – ahogy azt a technológiát bemutató részben kifejtettük – képesek kifejezetten a zártkörű tőkepiac néhány kihívására is választ adni. Harmadrészt – tekintve, hogy az osztott főkönyves technológia kidolgozásának egyik fő mozgatórugója is ez volt – a blockchain technológia képes a leginkább minimalizálni a hagyományos pénzügyi közvetítők szükségességét, így a közvetítői költségeket is. Ráadásul – ideális esetben – ezek a platformok egyszerre képesek becsatornázni a hagyományos és kriptobefektetők szegmenseit is.

koronavirus2
donaldtrump
railroad vasút vonat
koronavírus coronavirus virus
koronavírus vírus maszk
Goldman: 10% az esélye egy 2020-as recessziónak
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Esti webinárium
A kezdőket gyakran megrémíti a volatilitás, pedig az előnyünkre tudjuk fordítani.
koronavírus coronavirus virus