északkorea
Üzlet

Koronavírus: Kivégeztek egy férfit Észak-Koreában, mert közfürdőbe ment

Portfolio
Kivégeztek egy férfit Észak-Koreában, mert figyelmen kívül hagyta a kínai utazása utáni kötelező karantént, és meglátogatott egy közfürdőt. Közben mind Dél-Korea, mind az Egyesült Államok felajánlotta segítségét Észak-Koreának, noha hivatalosan nincs még koronavírussal fertőzött beteg az országban, igaz az ország állami médiája tett utalást arra, hogy több embert karantén alá helyeztek, mert a betegség tüneteit mutatták. Szakértők szerint a vírus megjelenése katasztrofális lehet Észak-Koreára nézve, tekintettel az ország súlyos gazdasági helyzetére és hiányos egészségügyi infrastruktúrájára.

Drasztikus lépések

Egy észak-koreai kereskedelmi tisztségviselőt kivégeztek, miután közfürdőbe ment, és megsértette a koronavírussal kapcsolatos karantént, a dél-koreai Dong-a Libo szerint, szúrta ki a 24.hu. A tisztségviselőt 14-napos karanténba helyezték kínai útja után, a beszámoló szerint ezt követően őrizetbe vették és azonnal kivégezték.

Az észak-koreai vezető, Kim Dzsongun döntése szerint január végén lezárták Észak-Korea kínai határait, míg a beszámolók szerint egy másik tisztségviselőt is kivégeztek, miután megpróbálta eltitkolni, hogy Kínában járt.  

Az észak-koreai beszámolók szerint nincs koronavírusos megbetegedés az országban, bár a cikk szerint dél-koreai lapértesülések arról szóltak: egy, az észak-koreai fővárosban élő nő volt az első, akiről bebizonyosodott, hogy megfertőzte a vírus.

Hivatalosan nincs fertőzött, de...

Korea-közi együttműködést javasolt pénteken Szöul a koronavírus elleni küzdelemben Phenjannak, az Egyesült Államok külügyminisztériuma által kiadott közlemény pedig leszögezi, Washington kész segíteni Észak-Koreának a koronavírus megfékezésében, a nemzetközi egészségügyi szervezeteken keresztül.A dél-koreai országegyesítési minisztérium szóvivője pénteken azt mondta, Szöul nem zárja ki egy, a két Korea által közösen fenntartott karantén tervét sem, hozzátéve, hogy amennyiben ezt a dél-koreaiak támogatják, hivatalosan is megteszik az erre vonatkozó javaslatot Phenjannak.

A phenjani vezetés az elmúlt hónapokban gyakorlatilag teljesen felfüggesztett minden együttműködést és diplomáciai kooperációt déli szomszédjával. Noha a Kínával szomszédos Észak-Koreából egyelőre hivatalosan nem jelentettek megbetegedést, az ország állami médiája tett utalást arra, hogy több embert karantén alá helyeztek, mert a betegség tüneteit mutatták.

Szakértők korábban arra figyelmeztettek, hogy a vírus megjelenése katasztrofális lehet Észak-Koreára nézve, tekintettel az ázsiai ország súlyos gazdasági helyzetére és hiányos egészségügyi infrastruktúrájára.

Az ország korábban már szinte az összes határátkelőjét lezárta, nem fogad külföldi turistát, megerősítette a repülőterek és kikötők egészségügyi vizsgálatát, és mintegy 30 ezer egészségügyi dolgozót mozgósított a vírus elleni küzdelemre.

A héten Phenjan azt is bejelentette, hogy 15 napról 30-ra növeli a karantén időtartamát, valamint felszólított minden, észak-koreai székhelyű nemzetközi szervezetet és az országban tartózkodó külföldit, hogy feltétel nélkül engedelmeskedjen az utasításoknak.

A Nemzetközi Vöröskereszt és a Vörös Félhold részéről azt mondták, észak-koreai irodáik 500 önkéntest mozgósítottak a kínai határ mellett, az ő feladatuk a helyi orvosok és egészségügyi személyzet támogatása lesz.

Címlapkép: Yevgeny Agoshkov\TASS via Getty Images

Frankfurti tőzsde
minigarzon kislakás konyha
dollar sand
GreenGo_Praga_4
getty, gát, tenger, szélkerék,
koronavírus coronavirus virus
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
webinárium
Hogyan lovagolhatod meg a forint árfolyammozgását? Tőlünk megkapod a választ!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Frankfurti tőzsde
Olvasta már? Lefordult az OTP