jeffebzosmazon
Üzlet

Így él a világ leggazdagabb embere: erre költi a milliárdjait

Portfolio
Jeff Bezos, a világ leggazdagabb embere a héten 165 millió dollárért vásárolt meg egy kalifornaiai villát. Az Amazon alapítójának van miből költekezni, hiszen több mint 100 milliárd dolláros vagyona van a becslések szerint. Ebből több ingatlanra, befektetésekre, jótékonykodésra és tudományos projektek finanszírozására is futja. Bemutatjuk, hogy mi mindenre költi milliárdjait az üzletember.

Jeff Bezos napjaink leggazdagabb embere, jelenleg a becslések szerint 132 milliárd dollárra rúghat a vagyona. Számára 88 ezer dollárt elkölteni olyan, mint amikor egy átlag amerikai 1 dollárt költ el - számolta ki a Business Insider. 

Az Amazon-sztori

Jeff Bezos elsősorban az Amazonból gazdagodott meg. 1994-ben alapította a vállalatot és még ma is az online kiskereskedelmi óriás legnagyobb tulajdonosa és vezérigazgatója, 16 százalékos tulajdonrésszel.

jeffbezosotthona
A ház, amelynek garázsából elindult az Amazon, forrás: Nikki Kahn/The Washington Post via Getty Images

Az Amazon árfolyamának emelkedésével együtt gyarapodott Bezos vagyona, az 1997-es tőzsdére lépés óta pedig jelentős árfolyamemelkedés volt: ha a részvényfeldarabolásoktól megtisztítjuk a számokat, 97 000 százalékot emelkedett a papír.

A részvények szárnyalása mögött egy impresszív növekedési sztori áll, az Amazon mostanra számos iparágba beférkőzött akvizíciókkal és beruházásokkal. A könyvkereskedőként indult vállalat 2009-ben megvett egy cipőket árusító online kiskereskedelmi céget, a Zappost 1,2 milliárd dollárért. 2017-ben 13,7 milliárd dollárért felvásárolta a Whole Foods üzletláncot, amellyel 18 százalékos részesedést szerzett az online élelmiszer kiskereskedelmi szegmensben. 2018 februárjában pedig bejelentette az Amazon Web Services cloud szolgáltatását, ami mostanra a cég legfőbb profit drivere lett.

amazonraktar
Az Amazon lengyelországi raktára, forrás: Beata Zawrzel/NurPhoto via Getty Images

Mire költi milliárdjait Jeff Bezos?

Az Amazon alapítója a héten bejelentette, hogy megveszi Kalifornia legdrágább házát 165 millió dollárért, ennek alkalmából a Business Insider összegyűjtötte, hogy mi mindenre költi milliárdjait Bezos.

Nem meglepő módon több ingatlanja van a világ leggazdagabb emberének:

  • Washington államban, Medina városában van egy 25 millió dollárt érő háza, Bill Gates, a világ második leggazdagabb emberének szomszédságában
  • Az Egyesült Államok fővárosában, Washingtonban egy 23 millió dolláros villa van a tulajdonában
  • A nevén van még egy 25 millió dollárt érő villa Beverly Hills városában
  • És három lakással rendelkezik New Yorkban, összesen 17 millió dollár értékben
  • Ezeken kívül a tulajdonában van egy 30 000 holdas telek a texasi Van Horn városánál, amit az űrtechnikai cége, a Blue Origin használ bázisként.
amazonbeverlyhills
Jeff Bezos legújabb, 165 millió dolláros kaliforniai villájának bejárata, forrás: RB/Bauer-Griffin/GC Images

Természetesen magángépe is van Jeff Bezosnak, egy 65 millió dolláros Gulfstream repülőgéppel utazgat.

gulfstream
Egy Gulfstream G650ER repülőgép, forrás: Jaber Abdulkhaleg/Anadolu Agency/Getty Images

Vagyonából jut jótékonykodásra is, jelentős összegeket adományozott egy szervezetnek, a Mary’s PLace-nek, amely Seattle hajléktalanjait támogatja.

A rászorulók megsegítése mellett tudományos projektekben is szívesen részt vesz. 2013-ban finanszírozott egy expedíciót, ami az Apollo 12 rakéta hajtóműveit hivatott kiemelni az Atlanti-Óceán mélyéről. Jeff Bezos kérésére a NASA a Seattle-i repülési múzeumnak ajándékozta a hajtóművet. 2018 elején pedig 42 millió dollárt adott arra a Nevada hegységben felépítésre kerülő óriás mechanikus órára, ami elvileg 10 000 évig képes működni emberi közreműködés nélkül. A Long Now alapítvány projektjeként elkészülő óra a hosszútávú gondolkozást szimbolizálja.

Jeff Bezos, a befektető

Az Amazon alapítója kockázati tőkés befektetőként is sikeres, alapított egy külön céget is erre a célra, ami a Bezos Expeditions nevet kapta. Ezen kívül Jeff Bezos saját maga, személyesen is eszközölt befektetéseket ígéretes startupokba, vásárolt például részesedést a Google-ben, az Uberben és az Airbnb-ben. Saját lapja is van, 2013-ban megvette a The Washington Postot 250 millió dollárért.

Jeff Bezos egyik legígéretesebb „pénznyelője” a Blue Origin űrtechnikai cége. Rakétája, a New Sheppard számos sikeres repülési teszten van túl és most a vállalat egy nagyobb rakéta fejlesztésén dolgozik, ami a New Glenn nevet kapta. A milliárdos évente továbbad 1 milliárd dollárnyi Amazon-részvényén, a befolyó összegből finanszírozza a Blue Origint. Álma az űrturizmus felfuttatása és a naprendszer kolonizálása, a tervei között szerepel, hogy vagyonát a világűr felfedezésére fordítja. Hisz benne, hogy ez a legfontosabb munkája az emberi civilizáció számára.

blueoriginjeffbezos
Jeff Bezos bemutatja a Blue Origin rakétáját, forrás: Red Huber/Orlando Sentinel/Tribune News Service via Getty Images

Címlapkép: Pradeep Gaur/Mint via Getty Images

Koronavírus
Koronavírus
OTP
Koronavírus Észak-Olaszország
szentendrei hév megálló
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
2020. március 18.
Lakás Konferencia 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
Online előadás
Online előadás a tőzsdei befektetésekről, kezdőknek.
Koronavírus