Benzin
Üzlet

Ismét hatalmasat csökken a benzinár a hazai kutakon

Portfolio
Márciusi eleji találkozójukon a világ nagy kőolajkitermelői nem voltak képesek megegyezni a kitermelés csökkentéséről, ráadásul Szaúd-Arábia árháborúba kezdett, továbbá az olajkereslet is jelentősen csökken, amelyet követően az olajár közel harminc éve nem látott mértékben zuhant. Az olajár jelentős esése a hazai üzemanyagárakra is hatással van, mától ismét nagyot csökkent az benzin ára a hazai kutakon, a benzin ára 10 forinttal csökkent, míg a gázolaj ára nem változott.

A nagy kőolajtermelő országok Bécsben tartott ülésükön március elején nem tudtak egymással megállapodni a kitermelés csökkentéséről, ráadásul Szaúd-Arábia árháborút indított, minderre reagálva az olajár közel harminc éve nem látott mértékben zuhant. Emellett érdemes megemlíteni, hogy egyrészt továbbra sem enyhül a szaúdi-orosz olajháború, másrészt pedig a koronavírus terjedésének megakadályozására egyre szigorúbb intézkedéseket hoznak az országok, melynek következtében drasztikusan csökken az üzemanyag kereslet. Ez a két faktor egyre lejjebb nyomja a kőolaj világpiaci árát. Ezzel szemben a forint jelentősen gyengült az elmúlt napokban a dollár árfolyamához képest, de ez a hatás jóval enyhébb volt, mint az olajárakra nehezedő nyomás.

Az olajár hatalmas esése után számítani lehetett arra, hogy a hazai üzemanyagárak jelentősen csökkenni kezdenek, a korábbi cikkünkben megírtuk, hogy ha a finomított termékek árváltozásából indulunk ki, akkor jelentős árcsökkenés is jöhet a magyar kutakon. A Mol a múlt héten két lépésben összesen 30 forinttal csökkentette a benzin árát, míg a gázolaj ára a múlt héten két lépésben 25 forinttal csökkent.

Az árcsökkenésnek azonban ezzel még nincs vége, a holtankoljak információi szerint ma tovább csökkent a benzin ára, a 95-ös benzin literenkénti átlagára bruttó 10 forinttal 308 forintra csökkent, míg a gázolaj ára ma nem változott.

Fontos megemlíteni, hogy viszonylag ritka a kétszámjegyű üzemanyagár-csökkentés, a mai naptól érvényes, 10 forintos benzinár-csökkentés 2000 óta gyűjtött adataink szerint a negyedik legmagasabb. A benzin esetében a mától érvényes, újabb 10 forintos vágással a benzin ára március 11. óta (a mai árcsökkentést is figyelembe véve) összesen 57 forinttal csökkent.

Bár a gázolaj ára ma nem változott, azonban érdemes kiemelni, hogy a gázolaj ára március 11. óta összesen 41 forinttal csökkent.

Címlapkép forrása: Getty Images

korhaz
traders
repulo
olaj
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. április 21.
A koronavírus és a magyar bankszektor
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
traders