Benzin
Üzlet

Ismét hatalmasat csökken a benzinár a hazai kutakon

Portfolio
Márciusi eleji találkozójukon a világ nagy kőolajkitermelői nem voltak képesek megegyezni a kitermelés csökkentéséről, ráadásul Szaúd-Arábia árháborúba kezdett, továbbá az olajkereslet is jelentősen csökken, amelyet követően az olajár közel harminc éve nem látott mértékben zuhant. Az olajár jelentős esése a hazai üzemanyagárakra is hatással van, mától ismét nagyot csökkent az benzin ára a hazai kutakon, a benzin ára 10 forinttal csökkent, míg a gázolaj ára nem változott.

A nagy kőolajtermelő országok Bécsben tartott ülésükön március elején nem tudtak egymással megállapodni a kitermelés csökkentéséről, ráadásul Szaúd-Arábia árháborút indított, minderre reagálva az olajár közel harminc éve nem látott mértékben zuhant. Emellett érdemes megemlíteni, hogy egyrészt továbbra sem enyhül a szaúdi-orosz olajháború, másrészt pedig a koronavírus terjedésének megakadályozására egyre szigorúbb intézkedéseket hoznak az országok, melynek következtében drasztikusan csökken az üzemanyag kereslet. Ez a két faktor egyre lejjebb nyomja a kőolaj világpiaci árát. Ezzel szemben a forint jelentősen gyengült az elmúlt napokban a dollár árfolyamához képest, de ez a hatás jóval enyhébb volt, mint az olajárakra nehezedő nyomás.

Az olajár hatalmas esése után számítani lehetett arra, hogy a hazai üzemanyagárak jelentősen csökkenni kezdenek, a korábbi cikkünkben megírtuk, hogy ha a finomított termékek árváltozásából indulunk ki, akkor jelentős árcsökkenés is jöhet a magyar kutakon. A Mol a múlt héten két lépésben összesen 30 forinttal csökkentette a benzin árát, míg a gázolaj ára a múlt héten két lépésben 25 forinttal csökkent.

Az árcsökkenésnek azonban ezzel még nincs vége, a holtankoljak információi szerint ma tovább csökkent a benzin ára, a 95-ös benzin literenkénti átlagára bruttó 10 forinttal 308 forintra csökkent, míg a gázolaj ára ma nem változott.

Fontos megemlíteni, hogy viszonylag ritka a kétszámjegyű üzemanyagár-csökkentés, a mai naptól érvényes, 10 forintos benzinár-csökkentés 2000 óta gyűjtött adataink szerint a negyedik legmagasabb. A benzin esetében a mától érvényes, újabb 10 forintos vágással a benzin ára március 11. óta (a mai árcsökkentést is figyelembe véve) összesen 57 forinttal csökkent.

Bár a gázolaj ára ma nem változott, azonban érdemes kiemelni, hogy a gázolaj ára március 11. óta összesen 41 forinttal csökkent.

Címlapkép forrása: Getty Images

koronavirus, mikroszkop
kijarasi korlatozas koronavirus vasarlas
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. május 19.
Portfolio HR Revolution 2020
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Elemző / Vezető elemző

Elemző / Vezető elemző
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Pénzbüntetést kapott a Magyar Telekomot feltörő hacker