trader
Üzlet

Egyre többen mondják, hogy megvolt a piac alja - Érdemes már bevásárolni a tőzsdén?

Portfolio
Megosztottak a piaci szereplők abban, hogy vajon elértük-e a részvénypiaci zuhanás végét. Az egyik oldal szerint lesznek még nagy körök lefelé, viszont a másik oldal számára is vannak bíztató jelek, hiszen a Stoxx 600 például 17 százalékot emelkedett a legutóbbi napon belüli mélypont óta, valamint a volatilitás is csökkent, amely okot adhat a bizokodásra az európai piacokon.

Nagyon durva esést láttunk az a világ részvénypiacain az koronavírus miatt kialakult tőzsdepánikban, azonban ha az elmúlt két nap eseményeit nézzük, akkor felmerülhet a kérdés, hogy vajon elértük-e a zuhanás végét. Néhány piaci kommentár szerint vannak biztató jelek azzal kapcsolatban, hogy elértük a piac alját az európai színtéren, a Stoxx Europ 600 index, a régió benchmark indexe például nem került újabb napon belüli mélypontra március 16. óta, sőt a mélypont óta 17 százalékot emelkedett az index, valamint a kereskedés volumene az elmúlt két hétben most hétfőn volt a legalacsonyabb, amikor is eső nap volt.

A volatilitás azonban továbbra is magas a piacon, szerdán a Stoxx 600 4,8 százalékos pluszban is járt, majd az összes emelkedés elolvadt, az index pedig 0,7 százalékos mínuszba került, ahonnan felpattant  a kereskedés végére, végül pedig 3,1 százalékos emelkedéssel zárt, ezzel pedig 2008 októbere óta a legnagyobb két napos emelkedést produkálta. A leginkább megütött szektorok voltak a részvényrali éllovasai, az utazás és szabadidő szektor 5,7 százalékot emelkedett, az olaj és gáz szektor pedig 6,5 százalékkal került feljebb.

A ClearBridge Investmens stratégája szerint nem könnyű megítélni, hogy elértük-e a piac alját, viszont a cég úgy gondolja, hogy az esés nagy részén már túl vagyunk. A részvénypiac ralizhat a következő pár hétben, mivel elképesztően túladottá váltak a piacok, a befektetők pedig újra elkezdhetik részvényekbe átsúlyozni a portfólióikat. Az ClearBride stratégája azt is hozzátette, hogy benne van még a pakliban egy további esés a következő hónapokban, mivel a koronavírusos esetek száma egyre nő, és ennek számnak el kellene érnie a csúcspontot, vagy stagnálni kellene ahhoz, hogy a hosszabb távú részvénypiac emelkedésről beszélhessünk.

A JPMorgan stratégája szerint a tőzsdei zuhanás alatt jelentős egyenlőtlenség alakult ki a befektetési alapok portfóliójában a kötvények javára a részvényekkel szemben, ami azt jelenti, hogy az alapokban 850 milliárd dollár értékű részvényt kellene vásárolni ahhoz, hogy az eszközallokációs szint a korábbit elérje, viszont az időzítés még bizonytalan.

Valószínűleg közel állunk a csúcsponthoz, ahol a monetáris és fiskális politikai lépések nagysága elegendő lesz a piaci elmozdulások és a volatilitás csökkentéséhez.

– írja a Morgan Stanley stratégája, a stratéga szerint piaci szempontból elértük a bizonytalanság csúcspontját.

Egy másik biztató jel lehet a piac stabilizálódására, hogy az európai piacokon jelentősen csökkent a volatilitás. Az Euro Stoxx 50 volatilitás mérő indexe, a VStoxx index szerint a csapkodás mértéke nagyot csökkent a március 16-i csúcs óta, sőt még most hétfőn is lejjebb került, amikor a részvények estek.

Azt is érdemes megjegyezni, hogy a részvényelemzők nagyon durván lecsökkentették az előrejelzéseiket, a Citigroup európai (mínusz az Egyesült Királyság) The Citi Earning Revision indexe 84 százalékot esett, ezzel pedig az előző mélypont alá került, amelyet 2008 októberében a pénzügyi válság alatt ért el az index.

(Bloomberg)

Címlapkép: Arne Dedert/picture alliance via Getty Images

orban varga penzugyi akciocsoport koltsegvetes
koronavirus
maradj ottho
sebastian kurz ausztria
koronavirus franciaorszag
traders
tanker_olaj_shutter
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Piaci trendeket és extrém árfolyammozgásokat azonosítunk.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior portfoliókezelő

Junior portfoliókezelő
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
2020. június 9.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
koronavirus