Előfizetői tartalom

Senki sem lehet biztos abban, hogy mikor lesz vége a válságnak, izgalmas időszak jön a tőkepiacokon

Portfolio
A COVID-19 világjárvány kiváltotta krízis Nyugat-Európában és az USA-ban a tőkepiacokokon február 24-én hétfőn kezdődött és okozott nagyjából egy hónapon át tartó összeomlást úgy, hogy az európai részvénypiaci mélypont március 18-án, míg az amerikai és a kínai március 23-án történt meg, majd ezt követően sor került egy viszonylag gyors és nagy kilengésekkel fémjelzett részleges visszapattanásra. Az április 30-i záróárak alapján idén, az elmúlt 10 hetes periódusban a különböző tőkepiaci eszközosztályokat az alábbi drasztikus, nem ritkán drámai változások és rendkívüli fordulatok jellemezték. Az elkövetkezendő éveket illetően az ugyanakkor bátran kijelenthető, hogy a tőkepiacok továbbra is izgalmas periódus előtt állhatnak. Inkább pozitív hatással lehet a piacokra, ha a technológiai forradalom folytatódik, ha az egyébként már két nagy válságot is megélt-átélt vállalati szektor hatékonysága és termelékenysége javul, ha erősödik a jólét a feltörekvő piacokon és a jegybankok, gazdasági és pénzügyminisztériumok összehangoltan folytatják a stimulusokat. Ezzel szemben - többek között – számos, jelenleg némiképpen elfelejtett esemény jelenthet potenciálisan kiemelt kockázatot: a globális felmelegedés, a társadalmi (jövedelmi) egyenlőtlenségek, technológiai háború, a kereskedelmi háború, az adósság spirál a demográfiai krízis a fejlett országokban és a geopolitika, vagy akár egy újabb vírus. Az alábbiakban Bakos Péter, a BÉT kereskedési és üzletfejlesztési igazgatóság elemzőjének írását közöljük.

Financial and Corporate IT: Koronavírus a nagyvállalati IT-piacon Hogyan érinti a nagyvállalati IT-piacot a koronavírus? A szektor meghatározó szereplői, a 4IG és a Gloster képviselői beszélnek majd erről május 20-ai online konferenciánkon. Regisztráció itt! Információ és jelentkezés A COVID-19 járvány...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés