traders
Üzlet

Felpattantak a tengerentúli tőzsdék, új csúcson a Facebook és az Amazon

Portfolio
Európában eséssel indult a szerdai kereskedés, miután a Moderna kísérleti koronavírus vakcinájával szembeni bizonytalanság árnyékot vetett a részvénypiacokra. A bizonytalanságot azonban a nap folyamán az optimizmus váltotta fel, az irányadó amerikai indexek végül másfél százalék feletti erősödésekkel fejezték be a kereskedést, az S&P 500 március eleji szinten zárt.

Március eleji szinten zárt az S&P 500

Másfél százalék feletti emelkedésekkel zárták a kereskedést az irányadó amerikai indexek, a Dow 370 pontot emelkedett, 1,5 százalékos pluszban fejezte be a napot, az S&P 500 1,7 százalékos erősödéssel március eleji szinten zárt, a Nasdaq pedig 2,1 százalékot erősödött.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Erősíti a külföldi cégek feletti ellenőrzést az USA, esik a hírre az Alibaba

A republikánus többségű amerikai szenátus a külföldi vállalatok tőzsdei ellenőrzését erősítő törvényjavaslatot fogadott el szerdán.

Tovább a cikkhez

Hatalmas menetelésben a Facebook

A Facebook 5,9%-os, az Amazon 1,7%-os emelkedést mutat, ezzel mindkét technológiai cég részvényárfolyama új csúcsra emelkedett. Előbbi ralija annak köszönhető, hogy a társaság bejelentette: új e-kereskedelmi platformokat indít Facebook Shops, majd később Instagram Shops néven.

Jó a hangulat az amerikai tőzsdéken

Az elmúlt órában ugyan lejjebb fordultak az amerikai részvényárfolyamok, a vezető indexek még mindig nyitáskori szintjük felett mozognak: a Dow 1,4%-os, az S&P csaknem 1,6%-os, a Nasdaq 1,7%-os pozitív elmozdulást mutat előző napi záróértékéhez képest annak ellenére, hogy a második negyedévre vonatkozóan ma egy nagyon sötét, 38%-os GDP-zuhanásról szóló becslés (lásd alább) látott napvilágot.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Példátlan zuhanásban az amerikai gazdaság: 38 százalékos lesz a mínusz?

A második negyedévben 37,7 százalékkal zsugorodhat az amerikai gazdaság teljesítménye éves összevetésben az Amerikai Egyesült Államok Kongresszusa költségvetési hivatala, a CBO előrejelzése szerint, a továbbiakban azonban már bővüléssel számolnak.

Tovább a cikkhez

Mérsékelt emelkedéssel zárt a magyar tőzsde

Mérsékelt emelkedéssel zárta a szerdai kereskedést a magyar tőzsde, a BUX 0,5 százalékkal került feljebb.A blue chipek közül a Magyar Telekom 0,3 százalékot gyengült, míg a Richter 0,6 százalékkal került feljebb, a Mol stagnált, az OTP pedig 1,1 százalékot emelkedett. A magyar tőzsdén a legjobban a Delta Technologies teljesített, melynek árfolyama 11,1 százalékkal került feljebb. A hazai börzén a leggyengébben a Cyberg teljesített, melynek árfolyama 10,3 százalékot esett.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Újabb koronavírus-vakcináról érkeztek jó hírek

Kedvező hírek érkeztek az amerikai Inovio Pharmaceuticlas koronavírus-vakcinájának fejlesztéseiről, a vállalat közölte, hogy az állatkísérletek során a vakcina hatására antitestek képződtek és immunválasz jelentkezett az egerekben és a tengerimalacokban.

Tovább a cikkhez

Tovább csökkentek az olaj készletszintek az USA-ban

Felpattant az olaj ára, miután az Egyesült Államokban az olajkészletek a második egymást követő héten csökkentek az EIA szerint. A kőolaj készletek 5 millió hordóval csökkentek múlthéten, ezzel szemben az elemzők 1,15 millió hordós készlet növekedésre számítottak. A benzinkészletek ezzel szemben váratlanul 2,8 millió hordóval nőttek, míg az elemzők 2,1 millió hordós csökkenést vártak.

A júliusi határidős WTI 4,6 százalékkal került feljebb.

Még nincs vége, most fogjuk csak igazán érezni a járvány hatásait

A Coca-Cola vezérigazgatója szerint a koronavírus miatti lezárások csak most kezdik igazán éreztetni a hatásukat. James Quincey arról is beszélt, hogy valószínüleg a korlátozások feloldása után a fogyasztói szokások is megváltoznak majd.

Tovább a cikkhez

Zwack: durván eshet a hazai prémium szeszesital-fogyasztás a koronavírus miatt

Csökkenő nyereségről számolt be a március végén zárult pénzügyi évére a Zwack a népegészségügyi termékadó miatt visszaeső értékesítések és a magasabb marzzsal értékesíthető saját gyártású termékek súlyának csökkenése következtében. A koronavírus hatásait a cég is megérzi (bár 2020 első három hónapjában még inkább felfelé segítette az értékeseket a járvány miatti készletfelhalmozás), ezért a vállalat hitelfelvétel mellett döntött - derül ki a társaság éves jelentéséből.

Tovább a cikkhez

Leszakadt a Luckin Coffee

Történelmi mélypontra zuhant a Luckin Coffee árfolyama szerdán, miután több mint egy hónapig felfüggesztették a kereskedést a cég részvényeivel a korábbi csalási botrány miatt. A mai nagy esés mögött az áll, hogy a cég közzétette, hogy a Nasdaq a cég részvényeinek tőzsdéről való kivezetését tervezi. A Lucking Coffee árfolyama 40 százalékot zuhant, így idén 93 százalékos mínuszban van.

Felpattantak a tengerentúli tőzsdék

Emelkednek a tengerentúli tőzsdék a nyitás után, a Dow 1,2 százalékos emelkedése mellett az S&P 500 1,2 százalékkal került feljebb, míg a Nasdaq 1,4 százalékot erősödött. Az amerikai részvényindexek már több mint 30 százalékot raliztak a korábbi mélypontról, viszont az emelkedés üteme lelassult, miután sorra jöttek a felemás hírek a vakcinával kapcsolatosan. Az S&P 500 tegnap 1 százalékot esett a kereskedés utolsó órájában, miután a Moderna vakcinájával kapcsolatban kétségek merültek fel.

Megemelte a BIF-célárát az MKB

A BIF nemrég több fontos bejelentetést is tett, amelyet követően az MKB elemzői frissítették modelljüket, és megemelték célárukat. A BIF-részvények esetében az új egyéves célár 345 forint lett, ami 12 százalékkal magasabb a jelenlegi piaci árfolyammal összehasonlítva.

Tovább a cikkhez

Csökkentette a Rába-célárát az OTP

A Rába a múlt héten tette közzé első negyedéves számait, amit az OTP mai elemzésében értékelt, az OTP a Rába 12 havi célárát 1 210 forintról 891 forintra csökkentette, az ajánlás továbbra is tartás. Az OTP új célára 6,2 százalékkal alacsonyabb a Rába keddi záróárához képest.

Tovább a cikkhez

Emelkedés jöhet az amerikai tőzsdéken

Emelkedés jöhet a tengerentúli tőzsdéken, a határidős indexek állás alapján a Dow 1,3 százalékos emelkedése mellett, az S&P 500 1,2 százalékkal kerülhet feljebb, míg Nasdaq 1,1 százalékot emelkedhet. Steven Mnuchin és Jerome Powell kedden arról beszélt, hogy az amerikai kormány és a központi bank is további lépéseket fontolgat annak érdekében, hogy a járvány miatt legnagyobb ütést elszenvedett szektorokat segítsék.

Emelkedik a 4iG

A szerdai piacnyitás előtt tette közzé legfrissebb számait a 4iG, a bevétel 77,8 százalékkal emelkedett 2020. első negyedévében, emellett a társaság EBITDA és a profit is kétszámjegyű ütemben bővült.  Fekete Péter, a 4iG elnöki tanácsadója Financial and Corporate IT 2020 – Koronavírus a nagyvállalati IT-piacon c. online konferenciánkon elmondta, hogy a 4iG a koronavírus-válságra lehetőségként tekint, mivel egy tőkeerős piaci helyzetű, növekedési fázisban lévő vállalat. Az iparági szereplők körében keresik az akvizíciós célpontokat, de megfontoltan, a kitűzött menedzsmentcélokat kényelmesen teljesíthetik. A 4iG ma 0,8 százalékkal került feljebb, a társaság részvényárfolyama idén 0,9 százalékot emelkedett.

Felemásan teljesítenek a régiós részvényindexek

A Moderna kísérleti koronavírus vakcinájával szembeni bizonytalanság árnyékot vetett a részvénypiacokra, az irányadó európai tőzsdeindexek eséssel vágtak neki a szerdai kereskedésnek, majd a nap második feléhez közeledve a korábbi mínuszok nagy részét ledolgozták az indexek, a DAX 0,5 százalékos erősödése mellett a CAC40 0,1 százalékkal került lejjebb.

A régiós indexek többsége emelkedik, a bécsi börze 1,1 százalékos erősödése mellett a prágai részvényindex 0,8 százalékkal került feljebb, míg a lengyel tőzsde 0,6 százalékot emelkedett. A BUX a mai piacnyitás után gyorsan lefordult, a hazai részvényindex ezután előző napi záróértéke közelébe kapaszkodott vissza, majd a magyar tőzsde ismét lejjebb került. A BUX 4,1 milliárd forintos forgalom mellett 0,3 százalékkal került lejjebb. A blue chipek közül a Magyar Telekom és az OTP képes emelkedésre, míg a BUX komponensei közül a Waberer’s és a 4iG teljesít ma a legjobban.  

A Jefferies véleményt mondott a Richterről

A Richtert követő Jefferies legfrissebb elemzésében arról ír, hogy a cég stratégiai és gazdasági szempontból is jó helyzetben van. A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos lezárások miatt úgy tűnt, hogy lassult a Vraylarnál látható növekedés, amit ideiglenes hatásnak tekintettek az elemzők. A Richter által korábban megkötött relugolix tranzakció után a Jefferies 2031-re vonatkozó becslése 100 millió eurós peak salest vetített előre. Az elemzőház megerősítette a Richterre vonatkozó 8 000 forintos célárát, az ajánlás továbbra is vétel.

Tovább a cikkhez

Nagyot esett a Fiat Chrysler és a PSA

Nagyot esett a Fiat Chrysler és a PSA árfolyama szerdán, miután a Olaszország még beleszólhat a mostani gazdasági környezetben igen jelentős mértékűnek számító 5,5 milliárd eurós tervezett különleges osztalékfizetésbe, amelyet a két cég összeolvadása végett tervez kifizetni a Fiat. A probléma az, hogy mindemellett egy 6,3 milliárd eurós állami hitelgaranciát kért az FCA, viszont több kormányzati forrás is azt állítja, hogy a hitelre valójában nem is volna szükség, ha a nagymértékű osztalékot nem fizetnék ki. 

Kételyek merültek fel egy ígéretes koronavírus elleni kísérleti vakcinával kapcsolatban

A Moderna nemrég jó híreket tett közzé a cég kísérleti Covid-19 vakcinájával összefüggésben, azonban a STAT egészségügyi portál keddi beszámolója szerint a jelenleg rendelkezésre álló információk alapján kételyek merültek fel a társaság kísérleti Covid-19 vakcinájáról szóló korábbi bejelentéssel kapcsolatban.

Tovább a cikkhez

Felemás képet festenek az európai tőzsdék

Felemást képet festenek az európai tőzsdék, míg a régiós indexek emelkedéssel próbálkoznak, a DAX és CAC még mínuszban járnak. A befektetők a koronavírus miatt bevezetett korlátozó intézkedések feloldásával kapcsolatos fejleményekre figyelnek, miközben Németország és Franciaország egy 500 milliárd eurós európai uniós helyreállítási alap felállítását javasolta a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak ellensúlyozására, a fiskális csomaggal kapcsolatos fejlemények vannak még a befektetők fókuszában.

Kitáraztak a nagybefektetők a koronavírus elleni védőeszközöket gyártó cégek részvényeiből

Azt gondolhatnánk, hogy az olyan nagybefektetők, mint a hedge fundok mind jelentős összegekkel szálltak be már a kezdetektől fogva a koronavírus ellen harcot hirdető, szájmaszkokat és kézfertőtlenítőket gyártó cégekbe, de úgy tűnik, egyáltalán nem ez a helyzet. A Reuters gyűjtése szerint a hedge fundok az első negyedévben nem ezeket a cégeket keresték. Aki pedig mégis beszállt a nagyobb cégekbe, inkább vesztett a befektetésen.

Tovább a cikkhez

Esnek az európai tőzsdék a nyitás után

Lejjebb kerültek az európai tőzsdék szerdán, a DAX 0,4 százalékos esése mellett, a CAC 0,6 százalékkal került lejjebb, míg az angol FTSE 0,5 százalékot gyengült. A milánói börzén 0,1 százalékos gyengülést látunk, míg a spanyol tőzsde 0,4 százalékot esett. A piaci hangulat romlásához hozzájárult, hogy kedden kedvezőtlen hírek érkeztek az egyik potenciális kísérleti koronavírus-vakcináról, miután a STAT beszámolója árnyékot vetett a Moderna kísérleti koronavírus vakcinájáról nemrég közzétett pozitív eredményekre, a STAT szerint az eredmények nem voltak elég részletesek.

Iránykereséssel indult a nap a magyar tőzsdén

Előző napi záróértéke közelében indítja a szerdai kereskedést a BUX, a magyar tőzsdeindex 0,1 százalékkal került feljebb. A blue chipek közül Magyar Telekom 0,5 százalékot emelkedett, a Richter 0,4 százalékkal került feljebb, a Mol 1,2 százalékot erősödött, az OTP pedig 0,1 százalékot gyengült. Szerdán az MNB repotenderére figyelnek a piaci szereplők, emellett ma tette közzé negyedéves számai a 4iG, a társaság bevétele 77,8 százalékkal nőtt az idei első negyedévben, emellett az EBITDA és a profit is kétszámjegyű ütemben bővült.

Kiszállna az Exxon az olajmezőből, amibe a Mol beszállt

Eladná a részesedését Azerbajdzsán legnagyobb olajmezejében az ExxonMobil, közölte a cég kedden. A banki és ipari források szerint a lépés felkeltette az nagyobb ázsiai olaj és gázipari cégek figyelmét, amelyek előnyükre kívánják fordítani az olajárak mostanában történt összeomlását.

Tovább a cikkhez

Erős negyedévet zárt a 4iG

A 4iG a szerdai piacnyitás előtt tette közzé legfrissebb számait, a társaság bevétele 77,8 százalékkal nőtt az idei első negyedévben, emellett az EBITDA és a profit is kétszámjegyű ütemben bővült.

Tovább a cikkhez

Eséssel indulhat a szerdai kereskedés Európában Mi történt eddig a tőzsdéken?

  • A nagy hétfői emelkedés után gyakorlatilag az irányt keresték tegnapi nap első felében a tengerentúli tőzsdék, majd a keddi kereskedés végéhez közeledve lefordultak az amerikai részvényindexek, azt követően, hogy kedvezőtlen hírek érkeztek az egyik potenciális kísérleti koronavírus-vakcináról, miután a STAT beszámolója árnyékot vetett a Moderna kísérleti koronavírus vakcinájáról nemrég közzétett, pozitív eredményekre. A Dow végül 391 pontos mínusz mellett 1,6 százalékkal került lejjebb, az S&P500 1,1 százalékot esett, míg a Nasdaq 0,5 százalékos eséssel zárt.
  • Ázsiában felemásan teljesítenek a tőzsdék szerdán, a Nikkei 1,1 százalékos erősödése mellett a hongkongi tőzsde stagnált, míg a sanghaji börze 0,4 százalékkal került lejjebb. Ázsia más részein sem volt egyértelmű az irány, a dél-koreai Kospi 0,4 százalékos erősödése mellett a szingapúri részvényindex 0,6 százalékkal került lejjebb.
  • Az amerikai határidős indexek feljebb kerültek ma reggel, a határidős DAX 62 pontos mínusza 0,6 százalékos esést vetíthet előre a szerdai piacnyitásra.
  • Szerdán az MNB repotenderére figyelnek a piaci szereplők, az Egyesült Királyságból és az eurozónából inflációs statisztikák érkeznek, az Egyesült Államokból a Fed legutóbbi ülésének jegyzőkönyvét publikálják majd.
  • Emelkedik az olaj ára ma reggel, a júniusi leszállítású WTI jegyzése 0,9 százalékos emelkedés után 32,16 dollárnál jár. Az arany árfolyama emelkedik, a sárga nemesfém jegyzése 0,1 százalékos erősödést követően 1 747,3 dollárnál jár.
  • A forint tegnap nagyot erősödött az euróval szemben, a hazai fizetőeszköz ma reggel az irányt keresi az euróval szemben, egy euróért 349,89 forintot kell fizetni, míg egy dollár 319,67 forintba kerül.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép forrása: Spencer Platt/Getty Images

Frankfurti tőzsde
cimlap_gáz0602
clock óra
Ennyit drágultak a lakásaink egy év alatt
ml_200529_029
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Grafikonelemzési fortélyok aktuális tőzsdei helyzetekben.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior modellező, pénzügyi modellező

Junior modellező, pénzügyi modellező
2020. június 3.
Financial and Corporate IT: Digital UX a bankoknál
2020. június 4.
Járműipar: Az új technológiák átrendezik az erőviszonyokat
2020. június 11.
Tudatos felkészülés a generációváltásra
2020. június 25.
Járműipar: Korszakváltás a beszállítóknál koronavírus idején
Frankfurti tőzsde