traders
Üzlet

Ez lehet a következő jele annak, hogy az amerikai tőzsdék tovább raliznak

Portfolio
Bár ma általánosságban elmondható, hogy kedvezőtlen a piac hangulat, azért ma is akadnak optimisták a piaci kommentárok között, a Standard Chartered szakemberei szerint a volatilitás csökkenésével együtt a részvények árfolyama tovább emelkedhet, várakozásuk szerint az S&P 500 hamarosan átlépheti a 3 000 pontos lélektani határt.

Az USA és Kína közötti feszültségek árnyékot vetnek ma a részvénypiacokra, emellett a figyelem az friss amerikai munkanélküli segélykérelmek számára terelődik, valamint Jerome Powell Fed elnök is beszédet mond majd.

Mindemellett a gazdasági adatok rendszeresen emlékeztetnek rá, hogy a koronavírus mekkora pusztítást is végez a gazdaságban. Dél-Korea exportja 20 százalékot zuhant eddig májusban, ami mérsékelten kedvezőbb, mint az áprilisi adat, de még így is jelentős. A London Capital Group kutatási vezetője szerint a dél-koreai adat Kína számára is rossz előjel, ennél fogva pedig a világnak is.

Minden rossz hír ellenére az S&P 500 eddig elég jól tartja magát a márciusi zuhanáshoz képest. A Standard Chartered észak-amerikai makro stratégiai vezetője, valamint a cég fejlődő piaci deviza kutatási vezetője új teóriával állt ma elő, amely szerint az S&P 500 előtt van tér a további emelkedésre.

vixxx
Forrás: Standard Chartered

A grafikonon látszik, hogy mennyire szoros a kapcsolat az S&P 500 és a Cboe Volatility Index, azaz a VIX között. A VIX az S&P 500-hoz kapcsolódó opciós ügyleteket követ le a következő 30 napra vonatkozóan, és általában akkor emelkedik, amikor a részvények esnek és vica versa. A VIX jelenleg 29 ponton áll, ami kedvező a piaci szereplők számára, hiszen a 30 pont feletti érték jelzi, hogy a bizonytalanság és a volatilitás magas, míg a 20 pont alatti értékeke kevésbé stresszes piaci környezetet jelentenek.

A két szakember szerint, ha a VIX visszatér 12 pontra (ahol február előtt is járt), akkor az eszközárak megemelkedhetnek. A teória szerint a VIX a mostani szintekről, először 20, majd 16, végül 12 pontra esik vissza, az S&P 500 pedig minden alkalommal 50 ponttal feljebb kerül.

Ha bejön a fent említett állítás, akkor mire a VIX visszaesik a 12-15 pontos sávba, az S&P 500 3 060-3 100 pontra emelkedik. A szerdai záróárhoz képest ez 4,3 százalékos emelkedést jelentene.

A Standard Charted szakemberei figyelmeztettek azért, hogy a 2008-as pénzügyi válság idején több mint egy évbe került, amíg a VIX a válság előtti szintre visszatért.

(MarketWatch)

Címlapkép: Victor J. Blue/Bloomberg via Getty Images

Frankfurti tőzsde
francia_korona
spanyol_shutterstock
vihar brüsszelben
olaszzaszlo_velence_shutterstock
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Miért előnyös trendkövető kereskedővé válni, hogyan azonosítod a piaci irányokat?
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior modellező, pénzügyi modellező

Junior modellező, pénzügyi modellező
2020. június 4.
Járműipar: Az új technológiák átrendezik az erőviszonyokat
2020. június 11.
Tudatos felkészülés a generációváltásra
2020. június 25.
Járműipar: Korszakváltás a beszállítóknál koronavírus idején
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
Frankfurti tőzsde