Svájc
Üzlet

Súlyos csapást mért a koronavírus-járvány a svájci gazdaságra

MTI
Súlyos csapást mért a gyorsan terjedő koronavírus-járvány a svájci gazdaságra, amelynek teljesítménye a vártnál is jóval erősebben csökkent az első negyedévben.
  • A svájci kormány gazdasági államtitkárságának (SECO) szerdán kiadott adatai szerint január-márciusban a bruttó hazai termék (GDP) negyedéves összevetésben 2,6 százalékkal csökkent. Elemzők 2,2 százalékos visszaesésre számítottak a tavalyi negyedik negyedévben mért 0,3 százalékos emelkedés után.
  • Éves összehasonlításban 1,3 százalékkal esett vissza a gazdaság teljesítménye az idei első negyedévben. Elemzők 0,9 százalékos növekedést vártak a negyedik negyedéves 1,6 százalékos emelkedés után.
  • A járvány miatt elrendelt korlátozások, az üzletek és vállalatok működésének felfüggesztése keményen sújtotta a szolgáltatási szektort. Termelési oldalról számolva negyedéves összehasonlításban rekordmértékben csökkent a kereskedelem (-4,4 százalék), valamint a szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás (-23,4 százalék) teljesítménye, ami arra vezethető vissza, hogy március elejétől kezdve zuhant a külföldi turisták száma.
  • A közlekedési és távközlési ágazat teljesítménye az utóbbi három évtized legerősebb ütemével, 5,1 százalékkal esett vissza a légiközlekedés felborulása miatt. Az egészségügyi ágazat is történelmet írt azzal, hogy csökkent a teljesítménye, mégpedig 3,9 százalékkal, mivel fel kellett függeszteni egy sor orvosi kezelést.
  • A járvány terjedését és féken tartását szolgáló intézkedések és a jelentős bizonytalanság együttes hatására a lakossági fogyasztás 3,5 százalékkal esett vissza. Mivel az üzletek március 17-től bezártak, a bútorok és ruházati termékek forgalma meredeken zuhant, csakúgy mint az utazásra, szórakozásra és egészségügyi célokra költött pénzek. Az építőipari beruházások 0,4 százalékkal, a gépekre és szoftverekre fordított kiadások pedig 4,0 százalékkal csökkentek. Egyedül a kormányzati kiadások emelkedtek szerény, 0,7 százalékos ütemben. Összességében a végső hazai fogyasztás az utóbbi évtizedekben példátlan mértékű, 2,7 százalékos csökkenést szenvedett el.
  • A svájci kormány arra számít, hogy idén 6,7 százalékkal csökken a GDP, ami ha beigazolódik, 1975 óta a legrosszabb évet jelentené. Jövőre viszont már 5,2 százalékos gazdasági növekedést vár a kormány, amely soha nem látott mértékű, több mint 60 milliárd svájci frank értékű támogatási csomaggal segíti a vállalatokat és a munkavállalókat a nehéz idők átvészelésében.
  • Svájcban a SARS-CoV-2 vírus által igazoltan megfertőzöttek száma csütörtökre majdnem elérte a 31 ezret, a halálos áldozatok száma pedig 1920 volt. A betegségből felgyógyultak száma 28 ezer 600-ra nőtt.
  • Tavaly az egész évet tekintve 1,0 százalékkal nőtt a svájci gazdaság, ami 2012 óta a leggyengébb ütem, jócskán elmarad az 1,7 százalékos hosszú távú átlagtól. Svájc GDP-je 2018-ban még 2,2 százalékkal nőtt.

Címlapkép forrása: Athanasios Gioumpasis/Getty Images

airbnb lakás
németország gyár erőmű
Repülőgép
Merkely Béla, koronavírus, járvány, sote
Frankfurti tőzsde
vakcina oltás járvány
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
2020. szeptember 10.
Lakás Konferencia 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Díjmentes grafikonelemzők, megbízástípusok, hasznos praktikák.
Online előadás
Stratégiaépítés legfontosabb elemei, lépései, szempontjai.
Repülőgép