koronavírus vakcina
Üzlet

Koronavírus ellen küzdő gigacégek egyesíthetik erőiket

Portfolio
A koronavírus-járvány miatt a gyógyszercégek a szalagcímek és a tőzsdei összefoglalók főszereplői, a szektor két nagy szereplője, a legfrissebb lapértesülés szerint a hírekben gyakran szereplő AstraZeneca megkereste a szektor egyik legfelkapottabb szereplőjét, a Gilead Sciences-t, a brit cég vezetői ugyanis azt szeretnék, ha a két vállalat egyesülne.

Egyesülhet a világ két vezető gyógyszeripari vállalata, az AstraZeneca és a Gilead Sciences tudta meg az ügyet jól ismerő bennfentesektől a Bloomberg. Az ügyre rálátó informátorok úgy tudják, hogy az AstraZeneca még áprilisban kereste meg a Gilead-et az esetleges tranzakcióval kapcsolatban.

A két vállalatról az elmúlt hetekben többször is írtunk:

Az AstraZeneca többek között a koronavírusos betegek kezelésére szolgáló készítményen dolgozik, a vállalat szerint a klónozott antitestek befecskendezése hatásos lehet a koronavírussal szemben, különösen a fertőzés korai szakaszában. A brit gyógyszercég vezérigazgatója, Pascal Soriot a héten elmondta, hogy egy olyan kezelést fejlesztenek, ami két különböző antitestet kombinál, így csökkentve annak esélyét, hogy a vírus ellenálljon. Az antitest terápia drágább, mint az oltóanyag-gyártás, a gyógyszercég szerint a használatánál priorizálni kellene az idősebbeket és a veszélyeztetettebbeket előre véve, akiknek a szervezete nem tud megfelelő választ adni a fertőzésre. Az AstraZeneca a héten írt alá egy megállapodást 300 millió dózis vakcina legyártására, amit a Jenner Institute és az Oxfordi Egyetem közösen fejleszt. Már el is kezdték a gyártást a klinikai tesztekhez. A tesztek Brazíliában kezdődtek, a járvány legújabb gócpontjában.

A Gilead Sciences a koronavírus ellen is bevetni készült egyik készítményével, a remdesivir nevű antivirális készítményével került a reflektorfénybe, amellyel kapcsolatban a legfrissebb hír, hogy a hármas fázisú vizsgálatok során a kevésbé súlyos koronavírusos betegeknek is segített az eredetileg ebola ellen kifejlesztett készítmény, de csak az ötnapos kezelést kapó pácienseknél volt szignifikáns az eltérés.Az AstraZeneca a világ egyik vezető kutatásorientált gyógyszervállalata londoni központtal, amely kiterjedt kutatás - fejlesztési, és gyógyszergyártási tevékenységet folytat és részvényeit a világ vezető tőzsdéin is jegyzik. A vállalat 1999-ben svéd és brit gyógyszeripari cégek egyesülésével jött létre, és azóta biotechnológiai vállalatokat is magába tömörítő nagyvállalatként tevékenykedik a világ több mint 100 országában. A nagyvállalatnak több mint 62 000 alkalmazottja van, ebből 11 000 munkatárs kutatás-fejlesztési területen dolgozik. A fő kutatási centrumok Svédországban, Angliában és az Amerikai Egyesült Államokban találhatók. A közép-kelet-európai klinikai kutatási részleg központja a magyarországi AstraZeneca Kft. budapesti irodájában található. Az AstraZeneca számos innovatív gyógyszert fejlesztett ki, gyártott és forgalmazott eddig is, és továbbra is arra a 6 terápiás területre koncentrál, amely az emberiséget sújtó legsúlyosabb betegségekkel foglalkozik, és amely területeken – munkatársainak tudása és kapacitása segítségével – a legtöbbet teheti az emberek egészségének javítása érdekében.

A Gilead Sciences egy amerikai gyógyszercég, amely gyógyszereket kutat, fejleszt és forgalmaz. A társaság elsősorban a HIV, hepatitis B, hepatitis C és influenza kezelésében alkalmazott vírusellenes gyógyszerekre fókuszál, ideértve a Harvoni és Sovaldi gyógyszereket is.

Mindkét vállalat tőzsdén jegyzett, és mindkét cég részvénye kifejezetten jól teljesít idén. Az AstraZeneca árfolyama 8 százalékot emelkedett 2020-ban,

A Gilead Sciences árfolyama 18 százalékkal került feljebb idén.

Az árfolyam emelkedésével mindkét vállalat piaci kapitalizációja is meredeken emelkedett, az AstraZeneca piaci értéke már meghaladja a 140 milliárd dollárt, a Gilead Sciences értéke pedig közel százmilliárd dollár.

A Reuters adatbázisa alapján az AstraZeneca a 8., a Gilead pedig a 14. legnagyobb piaci értékű tőzsdén jegyzett gyógyszergyártó a világon.

A két vállalat összesített árbevétele alapján az iparág második legnagyobb szereplője lenne.

Címlapkép: Britta Pedersen/picture alliance via Getty Images

koronavirus
Disney
Németország
Elon Musk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Nehéz részvényt választani? Kereskedj akkor a legnagyobb tőzsdeindexekkel!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
2020. szeptember 10.
Lakás Konferencia 2020
Disney