traders
Üzlet

Rég nem látott esés az amerikai tőzsdén, több mint 1800 pontot zuhant a Dow

Portfolio
Alaposan elromlott a hangulat a világ tőzsdéin, a vezető európai részvényindexek 2-4 százalékot estek csütörtökön, és az amerikai benchmarkok is lefordultak, ott a kereskedési nap végén 5-7 százalékos esés alakult ki a vezető részvényindexekben. És, hogy miért esnek a tőzsdék? A Fed tegnap közzétett előrejelzése sokakat kijózaníthatott: idén 6,5 százalékos, történelmi GDP-visszaesésre számít az amerikai jegybank, a munkanélküliségi ráta pedig 9,3 százalék lehet. Ráadásul a Fed nem döntött a tegnapi kamatdöntő ülésen extra lépésekről, az eszközvásárlási program masszív kibővítéséről vagy akár újabb instrumentumok, például ETF-ek vagy részvények vásárlásáról, ez pedig sok befektetőt csalódottá tehetett. Az esésben az is szerepet játszik, hogy gyorsul a koronavírus-járvány terjedése a világban, és egyre nagyobb a veszélye annak, hogy az újranyitás után több országban újra jelentősen emelkedhetnek az esetszámok, de technikai okai is vannak az esésnek, a márciusi mélypontok óta nagyot raliztak a tőzsdék, és mostanra túlvetté váltak, érett már egy korrekció, profitrealizálás.

Csúnya lett a vége

Napi mélypontjuk közelében zártak a vezető amerikai részvényindexek csütörtökön, ami általában nem jelent jót, hiszen azt mutatja, hogy a kereskedési nap végéig az eladók uralták a piacot, és ez a lendület a következő napra is kitarthat. Nap közben mutattunk egy érdekes grafikont, ahol látszik, hogy a Dow Jones pont a március közepe óta tartó emelkedő trend vonalára esett ma, ez biztos meghozza a bátrabbak vételi kedvét, pénteken majd meglátjuk, igazuk volt-e azoknak, akik a napi mélyponton vettek.

A Dow Jones végül 1862 pont, vagyis 6,9 százalék mínuszban, az S&P 500 pedig 5,9 százalékos esésben zárt.

Ütik a légitársaságokat, repülőgépgyártókat

A befektetők attól tartanak, hogy a gazdaság a korábban vártnál lassabban állhat talpra, ezért azoknak a vállalatoknak a részvényeit ütik, amelyek érzékenyek a konjunktúra alakulására. A Boeing árfolyama ma 17 százalékot esett,

a Delta 15 százalékot zuhant,

a Southwest árfolyama 12 százalékot esett.

Zsinóron húzzák

Mint ha zsinóron húznák, így néz ki a Dow Jones grafikonja 5 perces gyertyákkal. Nem szép. Persze, a shortosoknak biztosan tetszik.

Elszakadt a cérna - Meddig zuhannak még a tőzsdék?

Hónapok óta nem látott eladói hullám söpört végig ma az amerikai tőzsdéken, megnéztük, meddig tarthat az esés.

Tovább a cikkhez

Trump is megszólalt

Közben Donald Trump megpróbálta valamelyest felbeszélni az árfolyamokat, eddig kevés sikerrel, és persze közben a Fednek is odaszúrt egyet. Az elnök szerint az idei harmadik és negyedik negyedév már nagyon jó lesz, 2021 pedig az egyik legjobb valaha, ráadásul hamarosan lesz vakcina és kezelés a koronavírus ellen.

Még lejjebb

Fokozódik az eladói nyomás, hónapok óta nem látott esés van az amerikai tőzsdéken. Több mint 1600 pontot, közel 6 százalékot esett a Dow Jones, az S&P 500 pedig 5,4 százalék mínuszban áll.

Ezzel a 3 betűvel reagált Musk arra, hogy 1000 dollár fölé emelkedett a Tesla árfolyama

Tegnap új történelmi csúcsra, 1000 dollár fölé emelkedett a Tesla árfolyama, Elon Musk rögtön reagált is a Twitteren.

Tovább a cikkhez

Április óta nem látott esés az olajpiacon

Több mint 7 százalék mínuszban áll az olaj ára, az április óta nem látott zuhanás most elsősorban a globális konjunktúra alakulásával kapcsolatos félelmeknek tudható be.

Tovább a cikkhez

Egyre lejjebb

A kereskedési nap eleje óta nyomás alatt állnak az amerikai tőzsdék, amelyeknek az értéke egyre lejjebb kerül, a Dow már 5,7 százalékot, több mint 1500 pontot veszített az értékéből. Gyakorlatilag minden fontosabb szektor vállalatainak részvényárfolyama esik, vagyis széles bázisú a korrekció, de egy esetleges második járványhullám esetén legsérülékenyebb szektorok, például a légiközlekedési szegmens papírjai vezetik az esést. Ez itt egy 5 perces Dow Jones grafikon, jól látszik rajta, hogy folyamatos az eladói nyomás.

Grafikonokon mutatjuk, mennyire súlyos ma a tőzsdei esés

Az elmúlt napokban már korrekció nélkül és egyre meredekebben emelkedtek a világ tőzsdéi, most az esés is olyan heves, mint amilyen az emelkedés volt.

Tovább a cikkhez

Nagy emelkedés után nagy esés

Amilyen meredek volt az elmúlt napokban az emelkedés, olyan meredek most az esés a világ vezető tőzsdéin. A Dow Jones több mint 1000 pont esés után már 4 százalék mínuszban áll, az S&P 500 3,4 százalékot veszített az értékéből, a Nasdaq 100 pedig 2 százalékkal került lejjebb. Az esés mögötti érveket ebben a cikkünkben gyűjtöttük össze:

Kapcsolódó cikkünk 2020. 06. 11. Gyűlnek a viharfelhők – Mutatjuk, miért esnek a tőzsdék

Eséssel zárt a magyar tőzsde

Eséssel zárt a magyar tőzsde, a BUX 2,3 százalékkal került ma lejjebb. A blue chipek kivétel nélkül estek ma, a Mol 1,1 százalékos gyengülése mellett, a Magyar Telekom 1,2 százalékkal került lejjebb, míg Richter 2,3 százalékot esett, az OTP pedig 3,3 százalékot gyengült. A magyar tőzsdén a legjobban a Cyberg teljesített, melynek árfolyama 2,1 százalékkal került feljebb. A hazai börzén a leggyengébben az AutoWallis teljesített, melynek árfolyam 7,1 százalékot esett.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Ütik az amerikai tőzsdéket, nagyot esett Boeing

Egyre nagyobb az esés az amerikai tőzsdéken, a Dow már 3,7 százalékos mínuszban van, míg az S&P 500 3 százalékot esett, a Nasdaq pedig 2 százalékkal került lejjebb. A Dow jelentős eséséhez nagyban hozzájárul a Boeing esése, melynek árfolyama 9,2 százalékkal került lejjebb. A vírus második hullámával kapcsolatos aggodalmak a légi közlekedés kilátásaival kapcsolatban is kérdéseket vetnek fel, ami jelentős negatív hatással van a Boeingre is. Májusban tovább csökkent a Boeing által kiszállított repülőgépek száma, miután a cég csupán négy darab repülőgépet adott át, míg ez a szám áprilisban hat darab volt. Ez hat évtizedes mélypontot jelentett a Boeing számára, a visszaesés közel 90 százalékos volt a korábbi év azonos időszakához képest.

Jó hírek érkeztek egy kísérleti koronavírus elleni gyógyszerrel kapcsolatban

A Regeneron Pharmaceuticals ma bejelentette, hogy a cég kísérleti koronavírus elleni gyógyszerével megkezdődtek az első klinikai vizsgálatok, a cég tudományos vezetője szerint van ok a reményre. George Yancopoulos szerint, ha minden jól megy, a társaságnak néhány hónapon belül a rendelkezésére állhatnak a végleges adatok az antitest koktél hatékonyságával kapcsolatban.

Tovább a cikkhez

Egyre lejjebb az európai tőzsdék

Egyre mélyebbre kerülnek az európai tőzsdék. Az elmúlt hetekben sok volt az igencsak pesszimista várakozásoknál valamivel jobb makroadat és vállalati hír, pedig a gazdaság a legtöbb országban még nagyon messze van attól a felpattanástól, amit a részvénypiacok áraznak. Ezzel szemben az OECD előrejelzése szerint az eurózóna gazdasága 9,1 százalékos visszaesést szenvedhet el második hullám nélkül, azonban ha visszatér a járvány, akkor 11,5 százalékkal zsugorodhat a gazdaság idén. A hazánk szempontjából kulcsfontosságú Németország gazdasága 6,6 százalékkal eshet vissza, második hullám esetén viszont 8,8 százalékos lesz a recesszió.

Jelentős mínuszban nyitottak a tengerentúli tőzsdék

Esnek az amerikai tőzsdék a nyitás után, a Dow 2,9 százalékos esése mellett, az S&P 500 2,5 százalékkal került lejjebb, míg a Nasdaq 2,1 százalékot gyengült. A Fed tegnapi borús előrejelzése után ma a befektetők figyelme ismét koronavírusos esetszámok felé fordult, hiszen az USA-ban a fertőzöttek száma átlépte a 2 milliót, míg 112 ezer amerikai életét vesztette a járványban. Egyre nagyobb a veszélye annak, hogy az újranyitás után több országban újra jelentősen emelkedhetnek az esetszámok, a második hullám első jelei már látszanak például több amerikai állam, Kalifornia, Arizona, Texas vagy Florida statisztikáin.

Nekimegy az Európai Unió az Amazonnak

Tavaly nyáron indított vizsgálatot az Amazon ügyében az Európai Bizottság annak megállapítására, hogy az amerikai vállalat visszaélt-e az oldalán hirdetők adataival. A The Wall Street Journal úgy tudja, hogy a következő két hétben benyújtásra kerülhet vádirat, amelyben az EU versenyellenes magatartással vádolja az Amazont. A vád az Amazon kettős szerepéből fakad, mivel az amerikai vállalat egyszerre piacműködtető, és a saját termékeit is értékesíti.

Tovább a cikkhez

Csúnya esés jöhet Amerikában

Nagy esés jön a tengerentúli tőzsdéken, a határidős indexek állása alapján a Dow 3,3 százalékos esése mellett, az S&P 500 2,7 százalékkal kerülhet lejjebb, míg a Nasdaq 1,8 százalékot gyengülhet. Az esés oka elsősorban az, hogy a Fed tegnap közzétett előrejelzése sokakat kijózaníthatott: idén 6,5 százalékos, történelmi GDP-visszaesésre számít az amerikai jegybank, a munkanélküliségi ráta pedig 9,3 százalék lehet. A Fed emellett nem döntött az eszközvásárlási program masszív kibővítéséről vagy akár újabb instrumentumok, például ETF-ek vagy részvények vásárlásáról, ez pedig sok befektetőt csalódottá tehetett.

Gyűlnek a viharfelhők – Mutatjuk, miért esnek a tőzsdék

Sok dolog jött most össze a tőzsdéken, ami miatt érett már az esés az elmúlt hetek gyakorlatilag nagyobb korrekció nélküli és egyre meredekebb emelkedése után. Összegyűjtöttük a mostani esés mögötti okokat.

Tovább a cikkhez

Borúsabban látja a légitársaságok kilátásait a JP Morgan

Több légitársaság részvényárfolyama is nagyot esett szerdán, miután a JP Morgan elemzése több okot is felsorolt azzal kapcsolatban, hogy ezen cégek utóbbi időszak során látott árfolyamemelkedése miért nem folytatódhat a korábbi ütemben.

Tovább a cikkhez

Az olajat is ütik

A kedvezőtlen részvénypiaci hangulat mellett az olaj ára is esik, amely mögött részben a Fed tegnapi borús előrejelzése, részben pedig az áll, hogy amerikai olajkészletek 5,72 millió hordóval 538,1 millió hordóra nőttek múlt héten az Egyesült Államok Energiainformációs Ügynökségének szerdán közzétett előrejelzése szerint, szemben az 1,7 millió hordós csökkenésről szóló korábbi várakozásokkal.  Kedden az Amerikai Ásványolaj Intézet számolt be róla, hogy az amerikai készletszintek 8,4 millió hordóval nőhettek múlthéten, ami túlkínálattal kapcsolatos aggodalmakat vett fel. A Brent árfolyama 2,3 százalékkal került lejjebb, míg az augusztusi lejáratú WTI 2,7 százalékot esett.

Esnek a régiós részvényindexek

A Fed kijózanító előrejelzése alaposan visszavetette a befektetők optimizmusát, miután a Fed szerint idén 6,5 százalékkal zuhanhat az amerikai gazdaság. Az irányadó európai részvényindexek 1,9-2,6 százalék közötti mínuszban állnak, a régiós részvényindexek is esnek. A bécsi börze 2,5 százalékos esése mellett a prágai tőzsde 3 százalékot esett, míg a lengyel tőzsde ma zárva tart. A BUX 5,7 milliárd forintos forgalom mellett 1,4 százalékkal került lejjebb, a blue chipek kivétel nélkül esnek, a BUX komponensei közül az AutoWallis papírjai teljesítenek a leggyengébben.

Kritikus szinten az OTP – Meddig eshet még?

A hét eleji csúcsához képest már több mint 7 százalékkal lejjebb áll az OTP árfolyama, az elmúlt napok esésével izgalmas szintre esett a bankpapír árfolyama, mutatjuk, most mire érdemes figyelni.

Tovább a cikkhez

Nagyot estek az európai tőzsdék, aggódnak a befektetők

Öt hete nem látott mértékű esés bontakozott ki ma délelőtt az európai tőzsdéken, miután a befektetők egy részét kijózaníthatta a Fed által közzétett előrejelzés: a Fed előrejelzése szerint 2020-ban 6,5 százalékkal zuhanhat az amerikai gazdaság, amit 2021-ben 5 százalékos visszapattanás követhet. A munkanélküliség pedig az idei 9,3 százalék után jövőre 6,5 százalékra mérséklődhet a Fed várakozásai szerint. Az irányadó európai részvényindexek kivétel nélkül nagyot estek: a madridi börze 3 százalékos esése mellett a francia tőzsde 2,6 százalékkal került lejjebb, míg a 300 pontos mínusz mellett DAX 2,4 százalékkal került lejjebb.

A német tőzsde komponensei közül különösen gyengén teljesítenek az autógyártók papírjai, míg a Lufthansa árfolyama hatalmasat esett, miután olyan hírek érkeztek, amelyek szerint a társaságnál 26 ezer alkalmazott munkahelye kerülhet veszélybe és a leépítések a korábban előre jelzettnél lényegesen nagyobbak lehetnek.

A tengerentúli tőzsdék felemásan zárták a szerdai napot, a Nasdaq Composite-nak sikerült 10 000 pont felett és új történelmi csúcs felett zárnia, míg a Dow és az S&P500 eséssel zártak. A részvénypiaci hangulatromlással párhuzamosan a lejtmenet csütörtökön is folytatódhat: a határidős Dow 1,9 százalékos esést vetíthet előre a mai piacnyitásra.

Nem változtatott a Zwack célárán az OTP

Kedden érkezett a hír, hogy a Zwack 212,08 millió forint értékű beruházásához a magyar állam 106,04 millió forinttal járul hozzá, a hírt az OTP mai elemzésében értékelte. Az OTP nem változtatott a Zwack 12-havi célárán, az továbbra is 15 214 forint, az ajánlás továbbra is tartás. Az OTP célára 10,5 százalékkal alacsonyabb a Zwack szerdai záróárához képest.

Tovább a cikkhez

Ütik az autógyártók részvényeit

Kedvezőtlen hangulat uralkodik ma az európai részvénypiacokon, az autógyártó szektort is ütik. A Fiat Chrysler és a PSA is nagyot esett, miután elhúzódhat az európai versenyellenes hatóság vizsgálata, amely a két cég jövőbeli összeolvadása által, a kisteherautó szegmensben való túl nagy piaci részesedés szerzése miatt vált szükségessé. A Bloomberg információi szerint a vizsgálat akár októberig is elhúzódhat. A Fiat Chryler részvényeivel ideiglenesen felfüggesztették a kereskedést, majd tovább esett az árfolyam, miután a kereskedés újraindult. 

Tovább esnek az európai tőzsdék

Nincs megállás, folytatódik az esés az európai tőzsdéken. A hangulat romlásához vezetett, hogy az amerikai jegybank legfrissebb előrejelzése szerint 2020-ban 6,5 százalékkal zuhanhat az amerikai gazdaság, amit 2021-ben 5 százalékos visszapattanás követhet. A munkanélküliség pedig az idei 9,3 százalék után jövőre 6,5 százalékra mérséklődhet a Fed várakozásai szerint.

26 ezer munkahely kerülhet veszélybe a Lufthansánál

A Lufthansa elismerte, hogy a korábban kilátásba helyezett tízezer fős elbocsátással szemben akár 26 ezer munkahely kerülhet veszélybe a vállalatnál. A hírt követően a Lufthansa részvényárfolyama hatalmasat esett ma délelőtt.

Tovább a cikkhez

Csúnyán ütik az európai tőzsdéket

Esnek az európai tőzsdék a csütörtöki piacnyitás után, a DAX 2,6 százalékos gyengülése mellett, a CAC 2,3 százalékkal került lejjebb, míg az angol FTSE 100 2,4 százalékot esett. A milánói börze 2,7 százalékkal került lejjebb, míg a spanyol tőzsde 3 százalékot esett. A befektetők a Fed tegnap zárult ülésén kapott információkat emésztik, a jegybank óvatos előrejelzést kommunikált a gazdasági növekedéssel kapcsolatban, amely a mai esés mögött is meghúzódik, hiszen a piacok az elmúlt időszakban egy kifejezetten optimista jövőképet áraztak.

Esik a magyar tőzsde, ütik az OTP-t

Esik a magyar tőzsde a nyitás után, a BUX 1,4 százalékkal került lejjebb. A blue chipek közül az OTP-t csúnyán megütötték, a bankrészvény 3,5 százalékos mínuszban indította a napot, közben a Mol 0,6 százalékkal került lejjebb, a Richter 1,1 százalékos gyengült, a Magyar Telekom pedig 0,1 százalékot esett.

Nagyobb eséssel indulhat a csütörtöki kereskedés Európában Mi történt eddig a tőz

  • A Dow és az S&P500 a Fed kamatdöntése után előző napi záróértékeik fölé tudott kapaszkodni, a nap végére azonban mindkét index lendülete alábbhagyott, a Nasdaq Composite azonban emelkedett és végül sikerült 10 000 pont felett, új történelmi csúcson zárnia. A befektetők a Fed kamatdöntésére figyeltek: a Fed a vártnak megfelelően 0-0,25 százalékon hagyta az irányadó kamatot szerdán, a Fed mostani előrejelzése szerint 2020-ban 6,5 százalékkal zuhanhat az amerikai gazdaság, amit 2021-ben 5 százalékos visszapattanás követhet. A munkanélküliség pedig az idei 9,3 százalék után jövőre 6,5 százalékra mérséklődhet a Fed várakozásai szerint. Az úgynevezett dot-plot alapján a Fed döntéshozói tartósan nulla százalékos kamatra rendezkednek be, az első kamatemelésre vonatkozó várakozások 2022-ben jelennek csak meg, akkor is csak két tag szigorítana a tizenhétből, vagyis a többség szerint még két és fél év múlva is ugyanitt lesz a kamatszint. A Dow végül 282 pontos mínusz mellett 1 százalékkal került lejjebb, az S&P500 0,5 százalékot esett, míg a Nasdaq 0,7 százalékos emelkedéssel zárt.
  • Ázsiában estek csütörtökön az irányadó részvényindexek, a befektetők a Fed előrejelzéseit emésztették, miután Jerome Powell Fed elnök szerint hosszú az út a gazdasági fellendülésig. A Nikkei 2,4 százalékos esése mellett a hongkongi tőzsde 1,4 százalékkal került lejjebb, míg a sanghaji börze 0,3 százalékot esett. Ázsia más részein is esnek a tőzsdék, a dél-koreai Kospi 1,5 százalékkal került lejjebb, míg a szingapúri tőzsde 3 százalékot esett.
  • Az amerikai határidős indexek lejjebb kerültek ma reggel, a határidős Dow 1,9 százalékos esést vetíthet előre a mai piacnyitásra. A határidős DAX 222 pontos mínusza 1,8 százalékos esést vetíthet előre a csütörtöki piacnyitásra.
  • Csütörtökön az MNB hitelintézetek áprilisi mérlegét teszi közzé, a KSH pedig a népmozgalom áprilisi statisztikáját publikálja majd, emellett az ÁKK lassan szokásos heti kötvényaukciója és a jegybank egyhetes betéti tendere érdemel említést. Az Egyesült Államokból a heti munkanélküli segélykérelmek számának változására figyelnek a befektetők.
  • Esett az olaj ára ma reggel, a júliusi leszállítású WTI jegyzése 2,5 százalékos esés után 38,1 dollárnál jár. Az arany árfolyama lejjebb került ma reggel, a sárga nemesfém jegyzése 0,6 százalékos esést követően 1 728,11 dollárnál jár.
  • A forint gyengül ma reggel az euróval szemben, egy euróért 344,89 forintot kell fizetni, míg egy dollár 304,20 forintba kerül.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép forrása: Spencer Platt/Getty Images

etterem
koronavirus_strand
horvátország tengerpart shutter
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Nehéz részvényt választani? Kereskedj akkor a legnagyobb tőzsdeindexekkel!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
2020. szeptember 10.
Lakás Konferencia 2020
Tiktok shutterstock