FONTOS Május óta nem látott csúcson az új koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon
Masterplast_ Tibor Dávid _LESKÓ TAMÁS_1
Üzlet

Újabb felvásárlást jelentett be a Masterplast és zöld programot indít

Portfolio
Újabb akvizíciót jelentett be a Masterplast, egyik beszállítóját vásárolja fel 100 millió forintért – áll a cég közleményében. Ezzel együtt a vállalat elindít egy körforgásos gazdálkodási rendszert, melynek során polisztirol maradékanyagokat felhasználva gyárt majd hőszigetelő könnyűbetont.

A Masterplast „Hungarocell Zöld Program” elnevezéssel körforgásos gazdálkodási rendszert indít el. A program lényege, hogy a Masterplast az általa értékesített Hungarocell polisztirol és XPS termékek felhasználása során keletkező maradék vágott anyagokat visszagyűjti, majd újra feldolgozva hőszigetelő Thermobeton anyagot állít elő belőle.

A programot a társaság újabb akvizíciója teszi lehetővé, aminek keretében a Masterplast megvásárolja a FidelisBau Kft. vállalatot, a Thermobeton gyártóját.

Az akvizícióval a Masterplast rendelkezni fog a polisztirol hulladék begyűjtéséhez, szállításához és feldolgozásához szükséges hatósági engedélyekkel, valamint az újrahasznosításhoz szükséges gyártási technológiával.

A jelenlegi építési gyakorlatban a polisztirol anyagok felhasználása során a méretre vágásból keletkező káló mértéke elérheti a 3-5 százalékos arányt, ami más megoldás nélkül hulladékká válik. Becslések szerint évente akár 100 ezer köbméteres mennyiséget is elérheti az így keletkező hulladék, ami a jelentős mértékű környezetterhelésen túl egyre növekvő költséget is jelent az építőipari kivitelezők számára. A tiszta-vágott polisztirol azonban értékes alapanyagként is szolgálhat újrahasznosított szigetelőanyag gyártásához.

A Masterplast palettájában 2002 óta megtalálható Thermobeton ilyen termék, amely újrahasznosított alapanyagból előállított hőszigetelő könnyűbeton. A Thermobeton gyártója és beszállítója 2002-es alapítása óta a FidelisBau Kft., amely rendelkezik a polisztirol hulladék begyűjtéséhez, szállításához és feldolgozásához szükséges hatósági engedélyekkel, valamint gyártási technológiával.

A most megvalósuló, nagyságrendileg 100 millió forint vételárú akvizíció tervezett megtérülése 7 év körül alakul, amelyet jelentősen gyorsíthat a készülő új hulladéktörvény bevezetése.

A FidelisBau Kft. telephelye Csóron helyezkedik el, 25 km-re a Masterplast sárszentmihályi központjától.

A programmal már az első évben mintegy 10 ezer köbméter vágott polisztirol begyűjtését és feldolgozását célozta meg a magyar gyártó, amiből így nem válik környezetet terhelő hulladék, hanem olyan újrahasznosított termék lesz, ami tovább csökkenti az épületek energiaigényét.

Ez a Masterplast második akvizíciója idén. Az első félévben egy építőipari membránokat és az egészségipar számára speciális alapanyagokat gyártó német gyár felvásárlását jelentette be a cég.

Az újabb felvásárlásról szóló közleményt piaczárás után publikálta a vállalat, a mai kereskedésben 0,3 százalékot esett a részvények árfolyama.

Kereskedés MASTERPLAST-részvényekkel a Portfolio Online Tőzsdén! Kedvező feltételek, profi ügyfélszolgálat. Start
Címlapkép: Tibor Dávid, a Masterplast elnöke, forrás: Masterplast
Frankfurti tőzsde
unicredit shutter
deviza trader forint árfolyam kereskedő
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
Frankfurti tőzsde