elektromos autó
Üzlet

Változik az elektromos autók töltése Magyarországon

Portfolio
2020. július 1-től új szabályoknak kell megfelelniük a magyarországi e-mobilitási szolgáltatóknak, az elektromos töltőpontok üzemeltetőinek, az új elektromobilitás törvény miatt az érintett cégek az elmúlt napokban sorra reagáltak a szabályváltozásokra, és módosították szolgáltatásaik használatát, árazását. A Mobiliti mától 5 új díjcsomagot vezet be.

Mobiliti

Az NKM Mobilitás Kft. 2019. márciusában vezette be villámtöltő berendezésein a tesztfizetést, majd 2019. novemberében ezt kiterjesztette az egész töltőhálózatára. 2020. május1-től az e-Mobi Nonprofit Kft. által üzemeltetett valamennyi töltőberendezésen is átvette az elektromobilitási szolgáltatások nyújtását és ezzel párhuzamosan az érintett töltőberendezésekre is kiterjesztette a „Mobiliti” országos hálózatában is alkalmazott töltési díjakat.

A két hónapos tesztidőszak lezárását követően 2020. július 6-tól az NKM 5 díjcsomagot vezet be a jelenleg több mint 17 000 felhasználó részére. A díjcsomagok 30 napig érvényes kedvezményes tarifákat tartalmaznak, és a hónap bármelyik napján elő lehet fizetni rájuk.

mobiliti
Forrás: Mobiliti

A Mobiliti hálózatában jelenleg 187 gyorstöltő és 59 villámtöltő áll az ügyfelek rendelkezésére. Az e-Mobi Nonprofit Kft. 2019 év végén történt felvásárlásának eredményeként a Mobiliti szolgáltatási körébe tartozó töltőhelyek száma mára már 553-ra nőtt, ez jelenleg Magyarország legnagyobb e-töltőinfrastruktúrája. A még folyamatban lévő tranzakciók befejezésével az országban telepített töltők csaknem 50 százaléka tartozik a Mobiliti hálózatához.

Mol

Az új jogszabályra a Mol is reagált, és módosította Plugee nevű szolgáltatásának használatát, bevezette a Mol Plugee applikációt, ami a korábbiakhoz képest például abban hoz változást, hogy használatával a Mol kutakon a kútkezelők segítsége nélkül, önkiszolgáló rendszerben használhatják a töltőoszlopokat az ügyfelek.

Eddig fix díjas konstrukciók keretében lehetett elektromos autót tölteni a Mol kútjain, azonban 2020. július 1. óta ezek megszűntek, és bár továbbra is kérhető a benzinkutak shopjában a kártyás töltés, ez múlt hét közepétől ezek fix kWh mennyiségre szólnak, a DC töltésnél 20 és 40 kWh-s kártyák, az AC töltés esetében pedig 10 kWh-s egységek választhatók.

A fix töltési díj mellett a Mol Plugee alkalmazáson keresztül a töltési díjak a felvett energia mennyiségétől, a töltőtípustól (AC vagy DC) és a töltés időtartamától függően alakulnak. 2020. augusztus 31. éjfélig a DC töltés ára 99 Ft/kWh.

mol
Forrás: Mol

Shell

A Shellnél is változott a szolgáltatás használata, a vállalat jelenleg 2 töltőpontot üzemeltet Magyarországon (M7-es autópálya Székesfehérvár, M3-as autópálya Gelej pihenő), eddig mindkét helyszínen a töltési mennyiségtől és időtől függetlenül fix 1925 forintot kellett fizetni az elektromos autók töltéséért, a változások után azonban az 50 kW-os DC és a 43kW-os AC töltésnél is kWh-ként 150 forintot kell fizetnie a Mobiliti ügyfeleinek, a Shell ugyanis együttműködik a Mobilitivel, utóbbi alkalmazásával indítható a töltés a Shell kútjain.

Címlapkép: Julian Stratenschulte/picture alliance via Getty Images

americanairlines_legitarsasag
nemet_nemet
fedusa_shutter
Frankfurti tőzsde
trump
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
koronavírus