Tőzsde
Üzlet

Rossz kezdés után vegyes zárás Amerikában

Portfolio
A csütörtöki kereskedés második felében egyre lejjebb kerültek az irányadó európai részvényindexek, a német tőzsde különösen gyengén teljesített. A befektetők a beérkező vállalati gyorsjelentések mellett a vártnál kedvezőtlenebb makroadatokat emésztették. A magyar tőzsde mérsékelt eséssel zárt, az OTP-t viszont alaposan megütötték. Az amerikai részvényindexek eltérően teljesítettek, miután a vállalati beszámolók mellett a piaci szereplők a második negyedéves amerikai GDP történelmi visszaesésére figyeltek. A hangulatot tovább rontotta, hogy Donald Trump felvetette a novemberi elnökválasztás elhalasztását.

Csak a Nasdaq tudott erősödni

Hiába kezdtek erősödni a vezető amerikai részvényindexek a csütörtöki kereskedés második felében, ez is kevés volt a szépítéshez, az S&P 500 értéke 0,4 százalékot, míg a Dow Jones értéke közel 0,8 százalékot csökkent. Egyedül a Nasdaq tudott erősödni, vélhetően részben annak köszönhetően, hogy a befektetők többségének optimista várakozásai voltak a technológiai cégek gyorsjelentéseivel kapcsolat. Az amerikai tőzsdék zárását követően ugyanis olyan meghatározó vállalatok teszik közzé beszámolóikat, mint az Amazon, vagy a Facebook.

 

Nincs további javulás

Az elmúlt két órában megállt a gyenge nyitást követő enyhe emelkedés az amerikai tőzsdéken, így a Dow 1,0%-os, az S&P 500 0,5%-os csökkenést mutat szerdai záróértékéhez képest. Egyedül a Nasdaq tartja magát pozitív tartományban: 0,4%-os pluszban van.

Megszólalt az egyik legnagyobb gyógyszercég: nem lesz elég egy oltás a koronavírus ellen

Valószínűleg többször is be kell adni az embereknek a koronavírus elleni, kifejlesztés alatt álló oltóanyagot, amelynek forgalmazása október-növemberben kezdődhet meg a világ minden táján – közölte az AstraZeneca gyógyszeripari cég.

Tovább a cikkhez

Vegyesen alakulnak az indexek

Úgy tűnik, kezdi megemészteni a piac a nap negatív híreit (a második világháború óta nem látott GDP-huzanás, Donald Trump ötlete az elnökválasztás elhalasztásáról), és szépen kapaszkodnak felelé az indexek, igaz, többségükben még nem érték el szerdai záróértéküket: a Dow 0,7%-os, az S&P 500 0,3%-os csökkenést mutat, a Nasdaq viszont 0,5%-os pluszban van.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Eséssel zárt a magyar tőzsde

Eséssel zárt a magyar tőzsde, a BUX 0,3 százalékkal került lejjebb. A blue chipek felemásan teljesítettek, a Magyar Telekom 0,8 százalékkal került lejjebb, az OTP 4,2 százalékot esett, a Mol 2 százalékot emelkedett, a Richter pedig 3,3 százalékot erősödött. A magyar tőzsdén a legjobban az EHEP teljesített, melynek árfolyama 4,8 százalékkal került feljebb. A hazai börzén a leggyengébben a Duna House teljesített, melynek árfolyama 4,9 százalékot esett.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Lejjebb kerültek a tengerentúli indexek, nagyot esett a DAX

Nagyot estek csütörtökön az európai tőzsdék, a befektetők a vállalati beszámolók mellett a vártnál gyengébb makroadatokat emésztették, miután a német statisztikai hivatal előzetes becslése szerint az előző év azonos időszakához képest 11, százalékkal csökkent a német GDP. A csütörtöki piaczárás felé közeledve a DAX 4,1 százalékot esett, míg a CAC40 2,9 százalékkal került lejjebb.

A tengerentúli tőzsdék is esnek, miután a vállalati gyorsjelentések mellett közzétették, hogy évesítve közel 33 százalékkal zuhant az amerikai gazdaság a második negyedévben. A hangulatot tovább ronthatta az is, hogy Donald Trump felvetette a novemberi elnökválasztás elhalasztását. A Dow 1,7 százalékos esése mellett a Nasdaq 0,8 százalékkal került lejjebb, míg az S&P500 1,3 százalékot esett.

Esnek az amerikai tőzsdék a nyitás után

Esnek a tengerentúli tőzsdék a csütörtöki piacnyitás után, a Dow 1,2 százalékos esése mellett, az S&P 500 1 százalékkal került lejjebb, a Nasdaq pedig 0,8 százalékot gyengült. Több faktor is negatívan hat a piacok hangulatára, egyrészt a friss adatok szerint évesítve közel 33 százalékkal zuhant az amerikai gazdaság a második negyedévben, vagyis az előzetes várakozásoknak megfelelő vészfékezést hozott a koronavírus-járvány. Emellett mérsékelten ugyan, de megint nőtt az első ízben munkanélküli segélyt igénylők száma az Egyesült Államokban múlt héten. Továbbá azt is meg kell említeni, hogy Donald Trump egy Twitter posztban felvetette a novemberi elnökválasztás elhalasztásának lehetőségét.

Ütik az európai tőzsdéket, lefordult az OTP

Egyre lejjebb kerültek a csütörtöki kereskedés második felében az irányadó európai részvényindexek, miközben a befektetők a beérkező vállalati gyorsjelentéseket emésztették. A Renault rekord mértékű veszteségről számolt be az első félévben, míg a Volkswagen osztalékcsökkentést jelentett be. A Renault 7,2 százalékos esése mellett a Volkswagen 6,2 százalékkal került lejjebb. A DAX 3,1 százalékos esése mellett a CAC40 1,9 százalékkal került lejjebb.

Az irányadó európai részvényindexek esésével párhuzamosan a régiós részvényindexek is lejjebb kerültek, a bécsi börze 2,7 százalékos esése mellett a prágai tőzsde 2,2 százalékkal került lejjebb, míg a lengyel részvényindex 1,7 százalékot esett. A magyar tőzsde eközben mérsékelt mínuszban jár, a BUX 9,2 milliárd forintos forgalom és 107 pontos mínusz mellett 0,3 százalékkal került lejjebb. A blue chipek felemásan teljesítenek, a Mol 0,9 százalékos erősödése mellett a Richter 2,7 százalékkal került feljebb. A Magyar Telekom 0,3 százalékos esése mellett az OTP különösen gyengén teljesít, a bankpapír 3,1 százalékkal került ma lejjebb.

Esés jöhet az amerikai tőzsdéken

Esés jöhet az amerikai tőzsdéken, a határidős indexek állása alapján a Dow 0,8 százalékkal kerülhet lejjebb, míg az S&P 500 0,7 százalékot eshet, a Nasdaq pedig 0,6 százalékot gyengülhet. A várttal nagyjából megfelelő mértékben esett vissza az amerikai GDP a második negyedévben, a tavalyi év azonos időszakához képest 32,9 százalék volt a csökkenés, a várt 35 százalékkal szemben. A negyedéves évesített adat csalóka lehet, mivel gyakorlatilag a negyedév/negyedév visszaesést felszorozzák néggyel. Vagyis a mostani az „európai módszertan” alapján 7,4 százalékos negyedéves visszaesésnek felelne meg. Ezt érdemes a reggeli mínusz 10,1 százalékos német adathoz viszonyítani például.

Egyre csúnyább az esés az európai tőzsdéken

Egyre csúnyább az esés az európai tőzsdéken, amely a járványügyi aggodalmak mellett azzal magyarázható, hogy a friss adatok szerint a német GDP 50 éve nem látott mértékbe esett vissza a második negyedévben. Hamarosan az Egyesült Államokban is közzéteszik a negyedéves GDP adatokat, ahol a várakozások szerint 35 százalékos lehet a visszaesés.

Esik a magyar tőzsde, lefordult az OTP

Lefordult a magyar tőzsde csütörtökön, a hazai blue chipek közül az OTP teljesít a leggyengébben, de a BUX komponensei közül az AutoWallis és a CIG Pannónia is gyengén szerepel ma. Az európai bankrészvényekre egyébként általánosságban igaz, hogy alulteljesítők, az OTP azonban régiós viszonylatban is az egyik leggyengébben teljesítő bankpapír ma. Ki kell emelni azonban a 4iG-t a magyar tőzsdén, amely ma bejelentette, hogy a Nemzeti Adó és Vámhivatal intézményei részére szerverek és tárolók, valamint ezekhez kapcsolódó szolgáltatások beszerzése tárgyában nyert közbeszerzést.

Egyre lejjebb került a DAX

Esnek az európai tőzsdék csütörtökön, a DAX az egyik leggyengébben teljesítő index ma, amely részben annak tudható be, hogy a friss adatok szerint jelentős mértékben zuhant a német GDP a második negyedévben, amikor a koronavírus leginkább sújtotta az országot. A második negyedévben két számjegyű volt a visszaesés a német GDP-ben, a német statisztikai hivatal előzetes becslése szerint az előző év azonos időszakához képest 11,7 százalékkal csökkent a kibocsátás. Az előző negyedévet is már megérezte a német gazdaság, akkor még "csak" 1,8 százalékos volt a visszaesés. Az elemzői konszenzus a második negyedéves német GDP-re -10,9 százalék volt. Az előző negyedévhez képest is látványos az esés, 10,1 százalékos. Az elemzők 9 százalékos zsugorodással számoltak. Az első negyedévben 2019 utolsó három hónapjához viszonyítva 2 százalék volt a csökkenés mértéke.

Osztalékot vág a Volkswagen

Közzétette legfrissebb számait a Volkswagen, az autógyártó bevétele 37 százalékkal csökkent a második negyedévben, míg a vállalat üzemi szinten 1,7 milliárd eurós veszteséggel zárta a negyedévet. A társaság visszavágta a tavalyi év után kifizetni tervezett osztalékot, a menedzsment mindemellett kiemelte, hogy a járványügyi korlátozások enyhítése nyomán a cég globális eladásai fokozatos fellendülést mutattak.  A Volkswagen részvényárfolyama nagyot esett ma délelőtt.

Tovább a cikkhez

Soha nem láttunk még ekkora veszteséget a Renault-nál

Rekord mértékű nettó veszteséget szenvedett el a Renault az első félévben, amely elsősorban a koronavírus járványnak tudható be, emellett a Renault partnerének, a Nissannak vesztesége is negatívan hatott a cég eredményére.

Tovább a cikkhez

Lefordultak az európai tőzsdék

Esnek az európai tőzsdék a csütörtöki piacnyitás után, a DAX 0,9 százalékos esése mellett, a CAC 0,4 százalékkal került lejjebb, míg az FTSE 100 0,1 százalékot gyengült. A milánói börze feljebb került 0,1 százalékkal, a spanyol tőzsde pedig 0,9 százalékot esett. Tegnap a Fed kamatdöntő ülésén a várakozásoknak megfelelően nem változtatott a monetáris kondíciókon, emellett a négy tech vezér tegnapi kongresszusi meghallgatása sem okozott meglepetést. A járványügyi hírek mellett a befektetők ma a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek.

Emelkedéssel próbálkozik a magyar tőzsde

Emelkedéssel próbálkozik a magyar tőzsde a nyitás után, a BUX 0,3 százalékkal került feljebb. A blue chipek közül egyedül az OTP került lejjebb 0,4 százalékkal, a Mol 0,5 százalékot emelkedett, a Richter 0,7 százalékot erősödött, a Magyar Telekom pedig 1,3 százalékos pluszban indította a napot.

Több mint 1 milliárd forintos közbeszerzést nyert el a 4iG

A Nemzeti Adó és Vámhivatal intézményei részére szerverek és tárolók, valamint ezekhez kapcsolódó szolgáltatások beszerzése tárgyában nyert közbeszerzést a 4iG.

Tovább a cikkhez

Európában mérsékelt elmozdulással indulhat a csütörtöki kereskedés

  • Emelkedéssel zárták a szerdai kereskedést a tengerentúli tőzsdék, a befektetők a beérkező vállalati gyorsjelentések mellett a Fed kamatdöntésére figyeltek, a Fed Nyíltpiaci Bizottsága az előzetes várakozásoknak megfelelően 0-0,25 százalékon tartotta az irányadó kamatot. A Fed döntéshozói kiemelték, hogy készek minden eszközt bevetni a jelenlegi vírushelyzet közepette, a jelenlegi kamatot egészen addig fenntartják, amíg nem látják, hogy a gazdasági növekedés újra pályára áll. Konkrét intézkedésként bejelentették, hogy folytatják a mérlegük bővítését a jelenlegi ütemben, hogy ezzel elősegítsék a háztartások és a vállalkozások hitelhez jutását. A Dow végül 160 pontos plusz mellett 0,6 százalékkal került feljebb, az S&P500 1,2 százalékot emelkedett, míg a Nasdaq 1,4 százalékos emelkedéssel zárt.
  • Ázsiában vegyesen teljesítettek az irányadó részvényindexek a Fed szerdai kamatdöntése után, a Nikkei 0,1 százalékos esése mellett a hongkongi tőzsde 0,9 százalékkal került feljebb, míg a sanghaji börze stagnált. Ázsia más részein is felemásan teljesítettek a tőzsdék, a dél-koreai Kospi 0,3 százalékos erősödése mellett a szingapúri részvényindex 1,8 százalékkal került lejjebb.
  • Csütörtökön a KSH a lakásépítések második negyedéves számait publikálja. Németországból a második negyedéves, előzetes GDP-adat mellett a júliusi munkanélküliségi statisztikát és a júliusi inflációs adatot teszik közzé. Az Egyesült Államokból a második negyedéves, előzetes GDP-adat mellett a heti munkanélküli segélykérelmek számának változására figyelnek a befektetők.
  • Lejjebb került az olaj ára ma reggel, a szeptemberi leszállítású WTI jegyzése 0,26 százalékos esést követően 41,45 dollárnál jár. Az arany árfolyama lejjebb került ma reggel, a sárga nemesfém jegyzése 0,5 százalékos esés után 1961,21 dollárnál jár.
  • A forint gyengül ma reggel az euróval szemben, egy euróért 345,32 forintot kell fizetni, míg egy dollár 293,56 forintba kerül.

Csütörtökön teszi közzé gyorsjelentését többek között az Alphabet, az Apple és az Amazon is.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép forrása: Spencer Platt/Getty Images

Koronavírus
oroszorszag
románia bukarest zászló
bull
útépítés építkezés
wall street
london nagy britannia city
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Újságíró

Újságíró

Junior elemző, elemző

Junior elemző, elemző
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
bull