trader
Üzlet

Már a legoptimistább Wall Street-i veterán is túlértékeltnek tartja a részvénypiacokat

Portfolio
Barry Bannister, a Stifel intézményi tőkestratégiai vezetője épp az előtt jósolta meg, hogy a tőzsdék agresszívan visszapattannak, hogy az S&P 500 elérte volt a március 23-i mélypontját. A Wall Street-i veterán azonban pénteken arról számolt, a piacok túl magasra emelkedtek, fűtve a likviditás növekedésétől, és az alacsony reálhozamoktól, amelyek egy rendkívüli bikapiacot eredményeztek a márciusi mélyponttól.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Az emelkedés a P/E ráta szerinti értékeltségben leginkább a technológia-kapcsolt növekedési részvények esetében megfigyelhető – közölte Bannister. A szakember azt is hozzátette, hogy az árfolyammozgások mintája kísértetiesen hasonlít az 1990-es évek végén látott dotkomlufira.

Bannister szerint június közepétől kezdve láttunk olyan harmadik negyedéves kockázatokat, mint a vírus elhúzódó hatása a munkaerőpiacra, és a gazdasági növekedésre, valamint a konszenzushoz viszonyítva sokkal alacsonyabb 2021-es előretekintő P/E ráta. Ezek azok a faktorok, amelyek miatt úgy gondolja a szakember, hogy nyár vége felé közeledve az S&P 500 5-10 százalékkal túl van értékelve.

A szakember júniusban lecsökkentette az augusztus végéig szóló S&P 500 várakozását 3 250 pontra, valamint az egész éves becslését 3 100 pontra. Június 17-én azt mondta, hogy a piacok elkezdtek konszolidálni a nagy rali után. Ezzel szemben az S&P 500 7,5 százalékot emelkedett azóta, és ma 3 354 pont közelében jár.

Bár nem erre számít, benne van a pakliban, hogy a technológiai cégek vezette rali miatt tovább emelkedik nyáron az S&P 500 jelentősebb korrekció nélkül. Egy esetleges nagyobb esés legvalószínűbb mozgatórugója egy P/E bumm, vagy lufi lenne, amelyet a csökkentő kockázati prémiumok mellett lecsökkent hosszú távú amerikai kötvényhozamok indikálnának.

A részvény kockázati prémiuma, az az extra hozam, amelyet a befektető a kockázatosabb eszközbe való befektetéskor kap (mint a részvények), szemben az államkötvénnyel, melyre kockázatmentes eszközként lehet tekinteni. A reálhozam pedig az adott eszköz nominális hozama, mínusz a várható jövőbeli infláció.

Barristen szerint, ha ez a forgatókönyv bekövetkezne, az annak a közvetlen következménye lenne, hogy az amerikai jegybank óriási lufit fújt.

A stratéga szerint a koronavírus válságra adott példátlan mértékű gazdaságélénkítő lépések, a pénzkészlet növelése a pénzügyi eszközökhöz képest nagyban hozzájárult a piacok V-alakú visszapattanásához. Az S&P 500 nagyjából a történelmi csúcsához képest harmadával esett vissza február 19-től március 23-ig. Az index azóta az esést teljesen le tudta dolgozni, és jelenleg mindössze 1 százalékra van a korábbi történelmi csúcsától.

(MarketWatch)

Címlapkép: Scott Eells/Bloomberg via Getty Images

koronavirus_maszk
pf_biztosito-173681134-20200913
orbanvarga
csehország prága
kórház orvosok koronavírus
hitel és maszk
vakcina oltás
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2020. október 8.
Budapest Economic Forum 2020
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
koronavirus_maszk