elon musk
Üzlet

Mi ütött Elon Muskba? Botrányok egész sorozatát ontja az internetre

Portfolio
Elon Musk, a Tesla és a SpaceX milliárdos vezérigazgatója saját bevallása szerint is „mindig is őrült volt Twitteren,” de valahogy az elmúlt néhány hónapban sikerült kifejezetten nagy vihart kavarnia a közösségi platformon tett kijelentéseivel. Musk Twitter-aktivitása a befektetői közt, illetve egészségügyi, felügyeleti és politikai oldalon is felkavarta az állóvizet, legutóbb éppen Egyiptomban okozott tömeges felháborodást. Zseni feltaláló vagy őrült svindler Musk? Sokan vitatkoznak ezen a kérdésen, de az biztos, hogy a hozzá kapcsolódó közösségi médiaaktivitás izgalmasabb, mint egy átlagos milliárdos vezérigazgatóé. Elon Musk legnagyobb vihart kavart tweetjeiből szemezgettünk.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Túl drága a Tesla

Nem tesz jót egy vállalat részvényárfolyamának, ha a vezérigazgató bejelenti, hogy szerinte túlságosan drágák cégének a papírjai, ennek ellenére Elon Musk idén májusban mégis kiírta Twitterre, hogy szerinte túl sokat érnek a Tesla-részvények.

A véleménynyilvánítás után fél óra alatt 11%-ot zuhant a Tesla árfolyama, a cég értéke mintegy 14 milliárd dollárral csökkent. A dühös befektetők egy emberként ugrottak rá a vezérigazgatóra.

Kivonulás a tőzsdéről

A „túl drága” tweetet szinte kereken egy évvel azután írta ki Musk, hogy megállapodott az amerikai tőzsdefelügyelettel (SEC) egy 20 millió dolláros bírságról, amiért korábban azt írta Twitteren, hogy 420 dolláros árfolyamon kivezeti a tőzsdéről a Teslát.

Az SEC piacmanipuláció miatt eljárást indított Musk ellen, a feltaláló pedig azzal védekezett, hogy csak viccelt és a vicces füves számmal, a 420-szal barátnőjét, Grimes-t akarta megnevettetni. A 20 milliós bírság mellett a „vicc” következtében három évre el kellett hagynia Musknak a Tesla igazgatótanácsát.

Később Musk – szintén Twitteren – az SEC-t gúnyolta azzal, hogy „Shortseller Enrichment Commissionnek,” vagyis shortosokat gazdagító testületnek hívta őket, majd azt írta, hogy „teljesen megérte” a poén miatti 20 milliós bírság.

A pedofilügy

Musk egyik legelső Twitter-botránya egyébként akkor robbant ki, amikor 2018-ban „pedó srácnak” hívta Vernon Unsworth mentőbúvárt, miután megsértődött, hogy egy thaiföldi barlangban rekedt gyerekcsapatot a saját fejlesztésű tengeralattjárója helyett Unsworth mentett ki. Konkrétan valószínűleg az verte ki a biztosítékot Musknál, hogy Unsworth „PR-dobásnak” hívta Musk találmányát és azt mondta róla, hogy nem lenne elég hatékony.

Bár Musk a tweetet letörölte, Unsworth beperelte a Tesla-vezért hírnévrontás miatt, a pert viszont sokak meglepetésére elbukta.

Lázadás a karanténszabályok ellen

A koronavírus-krízis első hulláma során a kaliforniai Tesla-gyárnak is be kellett zárnia, a gyárnak otthont adó Alameda-megye ráadásul jóval később kezdett el újranyitni, mint az állam többi része. Elon Muskot személyesen kérte a megye egészségügyi vezetője, hogy ne nyissa ki a gyártat, Twitteren a Tesla-vezér viszont dühében azt írta ki, hogy „azonnal engedjétek szabadon Amerikát!”

Később még durvábban mart bele a megye vezetésébe: „fasisztának” nevezte a koronavírus miatti korlátozásokat, Alameda egészségügyi vezetőjét pedig „nem megválasztott, átmeneti, junior tisztségviselőnek” hívta, aki az „elnök és az alkotmány ellen cselekszik.” Bejelentette azt is, hogy perelni fogja a megye vezetőségét és áttelepíti a Tesla-gyárat Texasba.

Musk őrjöngésénél talán csak Lorena S. Gonzales demokrata kaliforniai szenátusi képviselő válasza volt még kevésbé elegáns, aki annyit írt ki Twitterre, hogy „b*ssza meg Elon Musk”. A közösségi oldal felhasználió közül sokan túlzónak és illetlennek nevezték ezt a választ egy hivatalban lévő politikustól.

Musk egyébként még márciusban azt jósolta, hogy április környékén már nulla közeli lesz a Covid-fertőzöttek száma Amerikában, ez a jóslat nem jött be; az országban most körülbelül 2,2 millió aktív eset van.

Mindent eladok!

Szintén májusban jelentette be Musk, hogy megszabadul minden fizikai tulajdonától, beleértve a mintegy 100 millió dollárnyi ingatlanvagyonát. Kicsivel ezután kiírta azt is, hogy a barátnője mérges rá.

 Később megerősítette a szándékát Musk Joe Rogan podcastjén is, ezen kívül Twitteren tisztázta, hogy azért szabadul meg a vagyonától, mert „az csak visszahúzza és életét a Földnek és a Marsnak akarja szentelni.”

Azt nem tudni, hogy ebből az elhatározásból az elmúlt hónapokban mennyi valósult meg.

Űrlények építették a piramisokat

Ezen a héten Egyiptomban (meg persze a konteós körökben) kavarta fel a kedélyeket Elon Musk, miután kiírta Twitterre, hogy „egyértelmű, hogy űrlények építették a piramisokat.”

Válaszul több régész is kritizálta Muskot „tanulatlan” megnyilvánulása miatt, Rania al-Mashat, Egyiptom nemzetközi együttműködési minisztere pedig meghívta a feltalálót országába, hogy nézze meg a piramisokat, olvassa végig az építésükről szóló dokumentációt és tekintse meg az építők sírkamráit.

Címlapkép: Getty Images

bikuci
gyori audigyar
oltás
pf_lakas_csalad_768x434px_getty-20200714
bet4
koronavírus
koronavírus
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. október 8.
Budapest Economic Forum 2020
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Portfolio HR Revolution 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
bet4