rába
Üzlet

A koronavírus miatt minden összejött a Rábánál, aminek nem kellett volna

Portfolio
A Rába szempontjából szinte minden tényező negatívan hatott az operációra a második negyedévben, a COVID-19 járvány miatt jelentős visszaesés látszik a vállalat minden piacán, a Honvédelmi Minisztériumtól nem jönnek megrendelések, az energiaárak masszívan emelkednek, az évek óta tartó bérnyomás nem enyhül érdemben, ezek eredőjeként már EBITDA szinten is veszteséges lett a vállalat, amire még a 2008-as válság alatt sem volt példa, adózott eredményben masszív veszteséget termelt a vállalat. A Rába békeidőben is alacsony marzsú biznisz, a mostani válság is megmutatta, milyen gyorsan el tudnak tűnni ezek a marzsok.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Minden összejött, aminek nem kellett volna

Európában a nehéz tehergépjármű piac 57,7 százalékkal zuhant a második negyedévben, az első félévben 44,2 százalékos volt a visszaesés, az észak-amerikai nehéz tehergépjármű piac 38,7 százalékos aktivitás csökkenést mutatott, a mezőgazdasági szegmensben is csökkent a kereslet, az orosz tehergépjármű gyártási volumen 21,8 százalékkal csökkent, a busz piaci keresletcsökkenés pedig 10 százalékos volt. Az európai személyautó regisztráció az első félévben 38,1 százalékkal csökkent.

Még súlyosabbá teszi a helyzetet, hogy a Honvédelmi Minisztériummal 2018-ban megkötött új keretszerződés 2020-ban esedékes megrendelései nem realizálódtak.

Jó hír a gépgyártóknak, így a Rábának is, hogy az acél ára a második negyedévben 14,6, az első félévben 13,8 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban.

Rossz hír viszont, hogy az energiaár az első negyedévben 10 éves csúcsra emelkedett, és bár a második negyedévben az első negyedévihez képest valamelyest csökkent, még mindig jelentős nyomást helyezett az operációra. A második negyedévben 20,5 százalékkal, az első félévben 10,2 százalékkal volt magasabb az áramár, mint egy évvel korábban.

A jövőbeli gazdasági kilátásokat továbbra is a bizonytalanság jellemzi, mely rövid és középtávon a piaci kereslet alacsony aktivitását vetíti előre,

írja a menedzsment.

Zuhanó bevételek, veszteséges működés

A Rába árbevétele a második negyedévben 43 százalékkal 7,4 milliárd forintra zuhant, az első félévben 30,5 százalékkal 19,2 százalékra estek a bevételek. A mostaninál alacsonyabb árbevételt utoljára közel 6 éve realizált a vállalat.

A Futómű szegmens bevétele 31 százalékkal 4,1 milliárd forintra esett, az Alkatrész üzletág bevétele 58,9 százalékkal 1,9 milliárd forintra zuhant, a Jármű üzletágban a bevétel 50,8 százalékkal 1,3 milliárd forintra esett vissza.

A bruttó eredmény a negyedévben 62,6 százalékkal 935,8 millió forintra csökkent, a bruttó fedezet 6,7 százalékponttal 12,7 százalékra esett.

A Rába a negyedévben már EBITDA szinten is veszteséges volt, ilyenre a 2006 eleje óta tartó adatbázisunkban nem találtunk példát, még a 2008-as válság alatt sem fordult elő. 400,5 millió forint mínusz szerepel ezen a soron, amelyen az első félévben gyakorlatilag eltűnt a vállalat eredménye, 2,3 milliárd forintról 49 millió forintra zsugorodott. A negyedévben a Futómű üzletág 118, az Alkatrész üzletág 343, a Jármű üzletág pedig 15 millió forint veszteséget ért el EBITDA szinten.

Az adózott eredmény a negyedévben 1,05 milliárd forint veszteség volt, az első félévben 1,9 milliárd forint mínusz áll ezen a soron, a negyedéves veszteségnél nagyobbat utoljára közel 9 éve ért el a társaság.

Előre menekülés

„Az elmúlt évtizedekben több válságot is megélt a Rába, de minden alkalommal megtalálta a helyes válaszokat, és végrehajtotta azokat az intézkedéseket, amelyeknek köszönhetően a vállalat megerősödött, és tudott élni a konszolidáció teremtette új lehetőségekkel. Az elmúlt évben kidolgozott stratégiánk fontos része az „előre menekülés”, amely az új helyzetben kiemelt fontosságú. Szándékunk szerint innovációval, kulcstermék- és technológiafejlesztési programjaink folytatásával, újabb akvizíciós lehetőségek felkutatásával, valamint a szakértők várakozása szerint rövidülő és átrendeződő ellátási láncok potenciáljának a kihasználásával építjük a vállalat jövőjét. Ehhez a jelenlegi piaci viszonyok között is biztosítanunk kell a vállalat stabil működését. Amennyiben egy második pandémiás hullám nem mélyíti tovább a válságot, kiemelt cél erre az évre is a pozitív és stabil működési cash-flow és a nyereséges működés helyreállítása a második félévben” – hangsúlyozta Pintér István, a Rába elnök-vezérigazgatója.

Lecsorgó árfolyam

A Rába árfolyama már két és fél éve lejtmenetben halad, és bár a február-márciusi zuhanás után a nemzetközi részvénypiaci trendeknek megfelelően jött is a felpattanás, miközben a világ vezető részvényindexei egyre közelebb kerülnek, vagy meg is haladták történelmi csúcsukat, a Rába árfoyama lefelé csorog, idén 29 százalékot veszített az értékéből.

Címlapkép: Rába

ugrás, start
tőzsde, dollár, árfolyam
Az operatív törzs koronavírus tájékoztatója
hitelkonfi
szijjarto_fbvideo
kísérleti laboratórium koronavírus járvány orvos
roma_colosseum
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. október 8.
Budapest Economic Forum 2020
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Gyakorlati útmutatás kezdő tőzsdések számára.
Online előadás
Aktualitások, elemzések, ötletek egy helyen.
ugrás, start