koronavírus teszt
Üzlet

Koronavírus: itt a péntek reggeli magyar adat és egy magyarázat, hogy miért terjed újra a fertőzés itthon

Portfolio
Újabb 40 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, viszont az elmúlt 24 órában nem volt halálos áldozata a vírusnak Magyarországon – derül ki a kormányzati portál napi jelentéséből. Hozzáteszik, hogy az utóbbi időben előfurdult új fertőzések többsége arra vezethető vissza, hogy többen, akik ugyan észlelték magukon a tüneteket, nem vették elég komolyan, és ennek ellenére elmentek kisebb-nagyobb családi, baráti összejövetelekre, ahol másokat is megfertőztek. Az elmúlt egy napban a legtöbb új fertőzést Budapesten regisztrálták a hatóságok, de nem sokkal marad el Hajdú-Bihar megye és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye sem.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

40 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést az elmúlt egy napban, ezzel 4853 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Az elmúlt 24 órában nem volt halálos áldozata itthon a koronavírusnak, így az elhunytak száma változatlanul 607 fő, 3590-en pedig már meggyógyultak.

Az aktív fertőzöttek száma 656 fő, ez 11 fős növekedés tegnap reggelhez képest.

Az aktív fertőzöttek 31 százaléka, az elhunytak 60 százaléka, a gyógyultak 43 százaléka budapesti. Jelenleg 64 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 6-an vannak lélegeztetőgépen.

A legtöbb új fertőzöttet Budapesten találták az elmúlt egy napban a hatóságok (12 főt), de Hajdú-Bihar megyében és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is 10-10 új fertőzöttet regisztráltak. Ezen kívül 5 új eset van Pest megyében, az utóbbi időben a pápai gócpont miatt a figyelem középpontjába került Veszprém megyében pedig 3. 2-2 fertőzöttet találtak Tolna és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Vas megyében, Heves megyében, Jász-Nagykun-Szolnok megyében és Bács-Kiskun megyében pedig 1-1 új eset van.

koronaterkep

Az elmúlt egy hetet tekintve Budapesten és Veszprém megyében volt kiugró az új esetek száma, 51, illetve 50 új fertőzést regisztráltak a hatóságok, de Szabolcs-Szatmár- Bereg és Hajdú-Bihar megyében is jelentősebb növekedés volt.

hetiterkep

A járvány továbbra is jelen van és több országban erősen terjed, ezért a járványügyi készültség továbbra is érvényben van. Az a cél, hogy a vírust a határon kívül tartsuk és a további szigorításokat, korlátozásokat elkerüljük - olvasható a koronavirus.gov.hu tájékoztatójában. Ezért léptek életbe a beutazási korlátozások, amelyek célja, hogy megakadályozzuk a fertőzés külföldről történő behurcolását és a járvány magyarországi fellángolását. A sárga és piros besorolású országokból hazatérőknek, valamint mindazoknak, akiknél a járványügyi kontaktkutatás során elrendelik, hatósági házi karanténban kell maradniuk. 

Az Operatív Törzs a hatósági házi karantén betartásának fokozott ellenőrzésére kérte fel a rendőrséget. Ha valaki az országba visszatérve mentesülni szeretne a hatósági házi karantén alól, akkor azt negatív PCR-teszt esetén teheti meg, amelyet a saját költségén kell elvégeztetnie.

Az elmúlt napokban diagnosztizált új fertőzések arra figyelmeztetnek, hogy a megelőzés legfontosabb módja most az, hogy akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe.

Az utóbbi időben előfordult új fertőzések többsége arra vezethető vissza, hogy többen, akik ugyan észlelték magukon a tüneteket, nem vették elég komolyan, és ennek ellenére elmentek kisebb-nagyobb családi, baráti összejövetelekre, ahol másokat is megfertőztek.

A kockázatos külföldi utazások kerülése, valamint az üzletekben és tömegközlekedésen előírt maszkhasználat és távolságtartás mellett tehát az egyik leghatékonyabb védekezési forma az, ha továbbra is éberek és fegyelmezettek vagyunk, és komolyan vesszük a koronavírusra utaló jeleket  függetlenül attól, hogy jártunk-e külföldön. Ha ezt betartjuk, akkor el tudjuk kerülni a fertőzés továbbterjedését és emiatt további korlátozó intézkedések bevezetését - figyelmezett a kormányzati portál.

Címlapkép: Getty Images

koronavírus
tesla
bikuci
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. október 8.
Budapest Economic Forum 2020
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Portfolio HR Revolution 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
repülőtér