Előfizetői tartalom

Sokkal több kell Magyarországtól, ha tényleg komolyan gondoljuk a klímaügyet

Portfolio
Műszaki és gazdasági szempontból is megvalósítható az Európai Unió számára, hogy 55 százalékkal csökkentse az üvegházhatású gázok kibocsátását 2030-ig az 1990-es szinthez képest - ez a fő következtetése a tekintélyes német Agora Energiewende és az Öko-Institut friss tanulmányának. A cél eléréséhez a tagállamoknak további jelentős erőfeszítéseket kell tenniük, különösen azoknak, amelyek az átlagnál kisebb célszámokat jelöltek ki saját maguk számára. Ilyen Magyarország is, ahol a tanulmány szerint a jelenlegi kormányzati tervek szerint nemhogy nem csökken, de egyenesen még emelkedik is az egy főre jutó szén-dioxid-kibocsátás a következő évtizedben.

A jelenlegi EU-s célkitűzés a közösség karbonemissziójának legalább 40 százalékos visszafogásáról szól, ám az Európai Bizottság a nagyjából összes tagállama által támogatott 2050-es klímasemlegesség, illetve a 2015-ös Párizsi Klímaegyezményben foglaltak eléréséhez emelni kívánja a 2030-as célszámot. A Bizottság által márciusban bemutatott klímatörvény nyomán...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái