debrecen repter allami tamogatas europai bizottsag
Üzlet

Jóváhagyták Brüsszelben a debreceni reptérnek adott 2,2 milliárdos állami támogatást

Portfolio
Az Európai Bizottság hétfői közleményében megállapította, hogy a magyar állam által a debreceni repülőtér üzemeltetésének biztosítása céljából nyújtani tervezett, csaknem 2,2 milliárd forint (kb. 6,37 millió euró) összegű működési támogatás összhangban van az állami támogatásokra vonatkozó európai uniós szabályokkal.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

A debreceni repülőtér kis regionális repülőtér az észak-alföldi régióban, melyet a debreceni önkormányzat többségi tulajdonában álló Debrecen International Airport Kft. üzemeltet. A 2019–2024-es időszakra szóló működési támogatás azt hivatott biztosítani, hogy a repülőtér a közelmúltbeli nehézségek ellenére mindaddig tovább üzemeljen, amíg működése fokozatosan újra nyereségessé nem válik - emlékeztet az Európai Bizottság a döntéssel kapcsolatos összefoglalójában. A Bizottság megvizsgálta, hogy a tervezett támogatási intézkedés megfelel-e az EU állami támogatásokra vonatkozó szabályainak, különös tekintettel a légi közlekedési iránymutatásban a kis repülőtereknek nyújtott működési támogatásra vonatkozóan rögzített szabályokkal. A Bizottság megállapította, hogy bár a debreceni repülőtér utasforgalma az utóbbi három évben számottevően bővült, a koronavírus-járvány súlyos csapást mért működésére, és nagymértékben rontotta növekedési kilátásait. Ezeket a rendkívüli körülményeket a Bizottság figyelembe vette annak mérlegelésekor, hogy a tervezett támogatási intézkedés megfelelő és arányos-e a légi közlekedési iránymutatás rendelkezései értelmében.

A Bizottság úgy ítélte meg, hogy az intézkedés segíteni fogja a régió közlekedési összeköttetéseinek javítását, a térség fejlődését és a légi forgalmi torlódások enyhítését, ugyanakkor nem fogja indokolatlanul torzítani a versenyt az egységes piacon. Ennek alapján a Bizottság arra a következtetésre jutott, hogy a működési támogatás összhangban van az állami támogatásokra vonatkozó európai uniós szabályokkal.

Címlapkép forrása: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor, Debrecen, 2020. április 6.A COVID-19 koronavírus-világjárvány és következményei miatt a WIZZ Air légitársaság 2020. április 24-én kiadott közleményében bejelentette, hogy felfüggeszti debreceni bázisának működését. Földre kényszerült flottájának egy része a Debrecen Airport területén parkol.

orbán viktor parlament
Koronavírus
Az iráni külügyminisztert meghívták a Fehér Házba
A bankokat rettegésben tartó orosz hackerek valójában nem is oroszok
Egyre nagyobb bajban van Nagy-Britannia
nagorno karabakh
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Compliance szakértő

Compliance szakértő
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
orbán viktor parlament