boeing 737NG
Üzlet

Elmarasztalta az amerikai Kongresszus a Boeinget a botrányos repülőgépe miatt

MTI
Portfolio
Elmarasztalta az Egyesült Államok képviselőházának illetékes bizottsága a Boeing repülőgépgyártó céget és a Szövetségi Légügyi Hatóságot (FAA) a gyártó 737 MAX típusának tervezése és engedélyeztetése miatt.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

A kongresszus alsóháza 18 hónapon keresztül vizsgálta a két légikatasztrófában is érintett Boeing 737 MAX tervezésével és jóváhagyásával kapcsolatos folyamatot. A szerdán megjelent végső jelentésben a Peter De Fazio vezette, demokrata többségű bizottság arra a megállapításra jutott, hogy a Boeing hanyagul tervezte meg a típust, az elbíráló hatóság pedig nem kellő alapossággal tekintette át a műszaki dokumentációt.

A Boeing céget amiatt is megrótta a testület, hogy hibásan mérte fel az úgynevezett átesésvédelmi rendszer (MCAS) teljesítményét, és az új funkcióról nem tájékoztatta a hatóságot, a légitársaságokat és azok pilótáit sem.

A Szövetségi Légügyi Hatóságot abban találta hibásnak a bizottság, hogy hanyagsága miatt nem kellő alapossággal járt el a gép légialkalmassági engedélyének kiadásakor. A bizottság ugyanakkor aláhúzta: a Lion Air 610-es, és az Ethiopian Airlines 302-es járatának katasztrófája nem egyetlen ok, hanem a Boeing mérnökeinek hibás feltételezései, a cég vezetésében lévő átláthatatlanság és a hatóság hanyagsága miatt következhetett be.

Bár a bizottság olyan szabályok meghozását sürgette, amelyek az FAA szigorúbb eljárását teszik lehetővé, a szenátus illetékes bizottsága szerdán levette a napirendjéről az erről szóló vitát. A Boeing a bizottsági jelentés nyilvánosságra kerülése után azt közölte, hogy az elmúlt időszakban több módosítást is eszközöltek a 737 MAX-en, több mint 1300 tesztrepülést hajtottak végre. "Megtanultuk a leckét" - olvasható a chicagói székhelyű társaság közleményében.

Címlapkép: Shutterstock

GettyImages-1228572278
egészségügy kórház beavatkozás műtét mentés
spanyol_shutterstock
horvatorszagvihar_shutter
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
samsunghajtogathatotelefon