GettyImages-1205274440
Üzlet

Két támadás is érte a Facebookot, egyelőre leperegtek róla

Portfolio
Két rossz hír is érkezett tegnap a Facebook számára: egyrészt több celeb, köztük Kim Kardashian is bejelentette temérdek követőjének, hogy átmenetileg felfüggeszti Instagram és Facebook tevékenységét, valamint a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság is belengetett egy lehetséges antitröszt eljárást a tech óriás ellen. Az árfolyam a hírek ellenére végül 2 százalék feletti pluszban zárt.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

A celebek támadása

Tegnap délután jelentette be tweetjében Kim Kardashian 66,7 milliós Twitter táborának, hogy:

  • Ideiglenesen felfüggeszti Facebook és Instagram tevékenységét
  • Mindezt alapvetően azért, mert szerinte a közösségi oldalak gyűlöletet keltenek és fals információkat terjesztenek
  • Ezért a tiltakozásnak ezt a módját választotta, hogy kinyilvánítsa nem tetszését
  • Másokat is arra biztatott, hogy csatlakozzanak hozzá.

Kim Kardashiant 188 millióan követik Instagramon, ami a 7. legtöbb a világon, de közvetlenül a Facebookon is 30 milliós rajongótábora van. 

Vizsgálódik a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság is, jogi eljárás lehet a vége

Nem ez volt az egyetlen rossz hír, ami tegnap a közösségi oldalt működtető céggel történt, ugyanis az FTC, azaz a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság is belengette, hogy elindíthat a Facebook ellen egy antitröszt eljárást, bár még végső döntés nem született a lépéssel kapcsolatban.

Az FTC már több, mint egy éve vizsgálódik a közösségi hálós céggel kapcsolatban, hogy vajon felhasználta-e domináns iparági pozícióját a versenytársak ellen, ami része a nagyobb tech cégek elleni hasonló vizsgálatoknak.

Korábban már előfordult, hogy a bizottság vizsgálódott, de végül mégsem lett eljárás belőle a végén, s a Facebook is tárgyalásokat folytat még. Ahhoz, hogy az ügy előre mozduljon egy per formájában, ahhoz az öttagú bizottság többségének kellene ezt megszavaznia.

A Facebook még tavaly jelentette be, hogy az FTC vizsgálatot folytat ellene és a Wall Street Journal értesülései alapján a bizottság vizsgálatainak középpontjában a vállalat múltbeli akvizíciós tevékenységei állhatnak, aminek keretében lehetséges versenytársakat vásárolhattak fel.

A társaság természetesen tagadta a vádakat, illetve amellett érvelt, hogy az akvizíciók igazából segítették a felhasználóik élményét és javították termékeiket.

A vizsgálat és egy lehetséges per kimenetelének nagyon jelentős következményei lehetnek a Facebook jövőbeli működésére, akár azzal is járhat, hogy feldarabolják a tech óriást.

Ha a jogi eljárás végül megindul, akkor azzal egy második front nyílna a kormányzat technológiai cégek ellen indított támadásában. mivel korábban az Igazságügyi Minisztérium már jelezte, hogy antitröszt eljárást tervez kezdeményezni a Google anyavállalatával, az Alphabettel szemben. A vizsgálatok azonban, ha végül el is indulnak még évekig is eltarthatnak.

Az árfolyamot is megmozgatták a hírek

A rossz híreknek meg is lett a hatása a Mark Zuckerberg által alapított cég árfolyamára, legalábbis tisztán látszik, hogy volt egy közvetlen árfolyamhatás Kim Kardashian tweetjét követően:

facebook

Az árfolyam a nap végére aztán visszamászott és végül 2 százalék feletti pluszban zárt.

(ZeroHedge, WSJ)

Címlapkép: Axelle/Bauer-Griffin/FilmMagic

biden trump
GettyImages-1227827589
számítógép chip mesterséges intelligencia számítástechnika
trmp
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. október 8.
Budapest Economic Forum 2020
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
GettyImages-1227827589