bullbear
Üzlet

Csúnya, ami a tőzsdéken történik, lefordultak az amerikai részvénypiacok is

Portfolio
Alaposan elromlott a hangulat a tőzsdéken, a koronavírus-járvány terjedésével és a gazdaság lezárásával kapcsolatos aggodalmak miatt szélesebb eladási hullám alakult ki, estek az autóipari, pénzügyi, vegyipari, távközlési vállalatok. A magyar tőzsdén is rossz volt a hangulat, az OTP papírjai az átlagot jóval meghaladó forgalom mellett 6 százalékos mínuszban is álltak. A tengerentúlon a vezető indexek 2 százalékot meghaladó mértékben estek a nyitás után, a Dow Jones Index végül 1,9, az S&P 500 1,2, a Nasdaq 0,1 százalékos eséssel fejezte be a napot.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Jól sikerült a hajrá

A kereskedés utolsó órájában az indexek a korábbi eladási hullám okozta esésből kapaszkodtak vissza, zárásra a Dow Jones Index a napközbeni mélypont, egy 900 pontos esés után végül 1,9 százalékos (-510 pontos) eséssel fejezte be a napot. Az S&P 500 1,2, a Nasdaq 0,1 százalékkal került lejjebb. 

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start
Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Javul a hangulat a kereskedés vége felé

A vezető amerikai indexek a kereskedés vége felé ledolgoztak valamelyest a kereskedés korábbi szakaszában összeszedett esésből, a Dow Jones Index 2,3, az S&P 500 1,8, a Nasdaq 0,9 százalékos esést mutat. 

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Tovább esnek az indexek a tengerentúlon

Tovább omlott a hangulat a tengerentúli tőzsdéken a nyitás után, a Dow Jones index már 3, az S&P 500 2,2, a Nasdaq 1,5 százalékos esést mutat. 

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

A záráshoz közeledve nagy mínuszban Európa

Az európai piacok a mai napot nagy eséssel zárták/zárják. A BUX végül 4,1 százalékkal került lejjebb, a magyar mellett a német tőzsde, a görög és a belga részvénypiac áll 4 százaléknál nagyobb mínuszban.

Borús kilátások a Lufthansánál, megütötték az európai légitársaságok papírjait is

Mai rövid közleményében tudatta a Lufthansa, hogy a koronavírus-járvány miatt tovább csökkenti flottáját, illetve a harmadik negyedévre nagyösszegű értékcsökkenési leírást fog végrehajtani repülőgépjeire vonatkozóan. A korlátozások nem kímélik a többi légitársaságot sem, ma is meredeken zuhantak a részvényeik az európai kereskedésben.

Tovább a cikkhez

Alaposan megütötték a nyersanyagokat, esik az olajár, zuhan az ezüst ára

Alaposan elromlott a nemzetközi tőkepiaci hangulat, nem csak a részvények, de a nyersanyagok ára is nagyot esett. Az olaj ára közel 4, az aranyé közel 3, az ezüsté pedig több, mint 8 százalékot esett ma.

Tovább a cikkhez

Az OTP már közel 9 százalék esésben

Az OTP hirtelen óriási zuhanásba kapcsolt, újabb eladók érkeztek a parkettra, a magyar bankpapír árfolyama 9100 forint alá is beesett. A részvény árfolyama jelenleg a 9100 forintos szinttel küzd.

otp

Ez már zuhanás Európában

Az európai piacok a zárás felé közeledve egyre nagyobb az esés. A DAX már 4,2 százalék esésnél jár,míg a BUX közel 4 százalékot vesztett az értékéből.

Nagyon csúnya, ami az OTP-vel történik

A tengerentúli nyitás után további esés bontakozott ki az európai - és magyar tőzsdén is. AZ OTP már közel 6,5 százalék mínuszban van.

otp

Nyitás után nagy esés a tengerentúlon

Kinyitottak a tengerentúli tőzsdek, a három nagy index mindegyike méretes mínuszt mutat. Az S&P 500 és a Nsdaq közel 2 százalék esés mellett a Dow Jones 2,3 százalékkal került lejjebb.

spx
dji

Bezuhant a Nikola árfolyama a piacnyitás előtt

Ma reggel váratlanul bejelentette lemondását és azonnali hatállyal távozik Trevor Milton, az elektromos teherautók gyártását tervező Nikola alapító-ügyvezetője. A cég ugye nem régen keveredett adok-kapokba a shortos Hindenburggal, akik csalással vádolták meg őket.

A részvények árfolyama az amerikai piacnyitás előtt közel 30 százalékot esett és 24 dollár körül nyithat majd.

A közműcégek sem immunisak most

A hagyományosan defenzív közműcégek árfolyamai sem tudják kivonni magukat az eladási hullám hatásai alól. A brit multinacionáis energiaszolgáltató, a Centrica közel 5 százalékot esett, de az olasz Eni is 3,75 százalék esésben van.

Pénzmosási botrány a bankszektorban, esnek a vezető papírok

Kimondottan rosszul teljesítenek ma a vezető európai börzék, az esést többek között a pénzügyi szektor vállalatainak részvényei vezetik, a pénzmosási botrányba keveredett ING már közel 8 százalékot esett, de a Deutsche Bank és a Barclays papírjait is megütötték, ezek a bankok is szerepelnek a pénzmosási botrányról szóló jelentésekben.

Tovább a cikkhez

Borús nyitás jöhet a tengerentúlon

Az 3 nagy amerikai index mindegyike negatív tartományban várja mai nyitást. A határidős piacon az S&P 500 1,42 százalékkal került lejjebb, a Dow 1,7 százalék esésben van, míg a Nasdaq közel 1,5 százalékos mínuszban áll.

nasdaq hatu

Egyre nagyobb esések Európában

A kora délután sem enyhül az eladói nyomás az európai tőzsdéken. A BUX 3,3 százalék esése mellett a német,angol,francia tőzsde is komoly eladói nyomás alatt van. A legnagyobb esést a belga és görög piac szenvedte el, míg a másik oldalon a szerb,szlovén és horvát piacot találjuk, melyek mérsékelt esést, esetenként emelkedést is mutatnak.

Tovább zuhan az OTP

A délutánra fordulva tovább esik az OTP, a jegyzések 9500 forint alatt járnak. A magyar bankpapír csak a mai kereskedésben közel 6 százalékkal került lejjebb. A koronavírus miatti fokozodó bizonytalanság mellett a törlesztési móratórium meghosszabbításra került, erre reagáhat így a cég árfolyama.

otp

Rossz a hangulat, ütik az autógyártók papírjait

Kimondottan rossz ma a hangulat az európai tőzsdéken, szektor szinten számos iparág papírjaitól válnak meg a befektetők. Kimondottan rossz a helyzet az autóipari részvényeknél, a Renault, a Peugeot és a Fiat több, mint 4 százalékot esett a késődélelőtti órákban.

Tovább a cikkhez

Zuhannak a légitársaságok

Az egyre súlyosbodó koronavírus válság miatt nagy esésben vannak az európai légitársaságok is. Az IAG vezeti a zuhanást, a British Airways-t is magában foglaló cégcsoport azért esik, mert a második lezárás lehetőségét mérlegelik az Egyesült Királyságban. Az esés mértékét azért jól mutatja, hogy az IAG közel 13 százalékos esése mellett a nagyobb légitársaságok mindegyike 5 százalék feletti mínuszban van.

Nem tér magához az OTP

A keső délelőtti kereskedésben is masszív mínuszban van a magyar bankpapír, a cég árfolyama közel 4 százalék esést mutat. A blue chipek közül a Magyar Telekom 0,8 százalékot esett, a Mol közel 1 százalék mínuszban van, míg a Richter 2,5 százalék esésben tartózkodik.

otp

Trump egy nagy csavart dobott be a TikTok felvásárlásába

Az elmúlt napokban egyre több részlet jelent meg azzal kapcsolatban, hogy ki vásárolhatja meg a kínai videómegosztó TikTokot. A tranzakcióval kapcsolatban eddig megjelent részletek alapján megmarad a többségi részesedés a ByteDance-nél, de komoly amerikai érdekeltség is lesz az új, globális vállalatban.

Tovább a cikkhez

Komoly esések Európa szerte

Szinte az összes európai piacon eladási hullám söpört végig ma reggel, a rossz híreket szektorspecifikus és általános hírek mozgatják. Az angol kormány mérlegeli egy második lezárás szükségességét és lehetőségét.  A bankszektor komoly nyomás alatt van a koronavírus helyzet romlása miatt, az esés egyik oka lehet a törlesztési moratóriumok meghosszabbításának - ahogy az Magyarországon a hétvégén megtörtént - beárazása. Az OTP jókora zuhanással kezdett, jelenleg közel 4 százalék esésnél jár, mellyel itt foglalkoztunk bővebben.

A BUX több mint 2 százalék esése mellett a német DAX már közel 2,5 százalék esésnél jár.

Azonnali hatállyal távozik a csalással vádolt Nikola alapító-ügyvezetője

Az elektromos teherautók gyártását tervező Nikola váratlanul bejelentette, hogy alapító-ügyvezetője, Trevor Milton azonnali hatállyal távozik a vállalat éléről. A vállalat igazgatótanácsa elfogadta a lemondását és helyét Stephen Girsky igazgatósági tag veszi át, aki korábban a GM ügyvezetője is volt.

Tovább a cikkhez

Ütik az OTP-t

Csak percek teltek a nyitás után, de ennyi idő alatt is alaposan megrángatták az OTP-t, a bankpapír 1 százalék körüli mínuszban nyitott, majd hirtelen 6,1 százalékos mértékűvé mélyült az esés, ahonnan visszahúzták némiképp, de így is 3,4 százalékkal került lejjebb az árfolyam. Hogy mi áll a bankpapír mai gyenge teljesítménye mögött, arról itt írtunk részletesebben.

otp

Brutális forgalom mellett zuhan az OTP

Az átlagosat jóval meghaladó forgalom mellett esik az OTP árfolyama.

Tovább a cikkhez

Csúnya kezdés Európában

Rossz hangulatban indult a hétfői kereskedés Európában, a DAX 0,9 százalékot esett, a CAC 0,6 százalékkal került lejjebb, míg az FTSE 100 1,1 százalékot gyengült. A milánói börze is lejjebb került 0,5 százalékkal, míg a spanyol tőzsde 0,6 százalékot esett. A kedvezőtlen hangulat annak tudható be, hogy Európa szerte egyre növekszik a koronavírusos esetek száma, ami miatt több országban újabb korlátozó intézkedéseket helyeztek érvénybe, vagy kilátásba. A brit egészségügyi miniszter újabb nemzetszintű lezárás lehetőségét vetette fel, míg Franciaországban, Spanyolországban, Görögországban és Dániában már bejelentettek újabb korlátozásokat a legnagyobb városokban.

dax

Esik a magyar tőzsde, lefordult az OTP

Esik a magyar tőzsde a nyitás után, a BUX 0,5 százalékkal került lejjebb. Az OTP vesszőfutása ma is folytatódik, a bankpapír több mint 6 százalékos mínuszban is járt a nyitás után, javarészt a BUX indexet is ez húzza lefelé. A többi blue chip felemás képet mutat, a Mol 0,3 százalékkal került feljebb, a Richter 0,2 százalékot emelkedett, a míg a Magyar Telekom 0,5 százalékot esett.

bux

Eséssel indulhat a hétfői kereskedés

  • Az európai koronavírus-járvány jelentős felerősödése és a Spanyolországban, Franciaországban, Angliában szaporodó helyi lezárások miatt borongóssá vált a tőzsdei befektetői hangulat pénteken, mérsékelt mínuszban zártak a vezető indexek. Aztán az amerikai tőzsdék is estek részben az európai aggodalmak, részben az amerikai tech-szektorban újraindult eladói hullám miatt, részben amiatt, mert még mindig bizonytalanság van az amerikai újabb költségvetési élénkítő csomag méretéről és indulásáról. A kereskedés második felében volt még egy nagyobb eladói hullám, de technikai szintek és a túladottság miatt ebből a kereskedés vége felé volt egy kis visszapattanás. Ezek nyomán végül 1 százalék körüli mínuszban állapodott meg a három vezető részvényindex. Az S&P 500 pillanatokra benézett a 3300 pontos szint alá is, majd végül 3320 ponton, 1,2 százalékos mínuszban fejezte be a napot, illetve a hetet. 
  • Az ázsiai tőzsdék lejjebb kerültek hétfőn, a sanghaji tőzsde 0,6 százalékot esett, míg a hongkongi index 1,7 százalékkal került lejjebb. Ázsia más részein sem volt jobb a hangulat a dél koreai Kospi 1,3 százalékot esett, míg a szingapúri részvényindex pénteki záróértéke közelében jár. A japán piac szünnap miatt zárva tartott.
  • Az amerikai határidős indexek lejjebb kerültek ma reggel, a határidős DAX 0,7 százalékos esést vetít előre a hétfői piacnyitásra.
  • Nem ígérkezik mozgalmasnak a hét eleje, hétfőn Magyarországon az MNB közli a második negyedéves fizetési mérleg alakulását, délután pedig a megszokott devizaswap tenderét tartja meg. Délután az Egyesült Államokban Jerome Powell beszéde mozgathatja meg a piacokat - a Fed elnökéről egyébként még többször is hallunk majd a héten.
  • Az olaj ár lejjebb került ma reggel, az októberi határidős WTI 0,1 százalékos gyengülést követően 40,9 dollárnál jár, az arany árfolyama is mérsékelten feljebb került, a sárga nemesfém jegyzése 1952 dolláron áll.
  • A forint gyengült ma az euróval és erősödött a dollárral szemben, egy euró 360,4 forintba kerül, míg egy dollárért 303,8 forintot kell fizetni.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép: Frank Rumpenhorst/picture alliance via Getty Images

koronavirus jarvany halaos aldozat
unhappy_2
amerikai elnökválasztás trump biden usa
valasztas
törökország erdogan
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
unhappy_2