playboy
Üzlet

Tőzsdére mehet a Playboy, egy biankó vállalatba költözne be

Portfolio
A Playboy magazint tulajdonló Playboy Enterprises egy speciális célú akvizíciós társaságon keresztül léphet kilenc év után újra a tőzsdén jegyzett cégek közé, az ügylet azonban még korántsem biztos. Egy ilyen volumenű üzlet elég forrást biztosíthat a vállalatnak ahhoz, hogy elérjék jövőbeli növekedési céljaikat.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Az ikonikus magazint kiadó Playboy Enterprises egy úgynevezett SPAC vállalaton keresztül vonulhat tőzsdére a közeljövőben. Kilenc éve vásárolta ki egy 207 millió dolláros ügylet keretein belül a vállalatot az azóta elhunyt alapító Hugh Hefner és a Rizvi Traverse Management magántőke alap, most viszont jó eséllyel ismét tőzsdén jegyzett vállalat lehet a Playboy. A vállalatot 1953-ban megalapító Hefner 2017-ben hunyt el, 91 évesen. A családja ezután 35 százalékos Playboy-részesedést adott el a Rizvi Traverse-nek, 35 millió dolláros értékben.

Korábban már írtunk az egyre divatosabb SPAC akvizíciókról. A SPAC elnevezés a Special Purpose Acquisition Company kifejezés rövidítése, amit szó szerint speciális célú akvizíciós társaságnak lehetne lefordítani, de lényegében a biankó vállalat sokkal jobban kifejezi, hogy mivel is kapcsolatos ez a társasági forma.

A SPAC tulajdonképpen egy üres vállalat, aminek a részvényeivel a tőzsdén kereskednek, és a cég ugyanúgy végigmegy a tőzsdei kibocsátás folyamatán, mint bármelyik másik vállalat is ilyenkor. A cégnek konkrét tevékenysége nincs, rengeteg készpénzen ülnek közvetlenül a bevezetésüket követően.
Arra a kérdésre, hogy ki fektetne egy olyan vállalatba, ami igazából nem csinál semmit, a következő válasz adható: ezeket az üres vállalatokat kifejezetten azért vezetik a tőzsdére és gyűjtik hozzá össze egy halom befektető pénzét, hogy utána ezek vezetői keressenek egy privát céget, majd azt a korábban összegyűjtött pénzből felvásárolva megspórolnak egy újabb IPO-t. Ez a gyakorlat történhet most meg a Playboy Enterprises esetében is.

Az elmúlt években a vállalat nyomtatott magazinjainak értékesítése jelentősen visszaesett, erre dobott még egy nagy lapáttal a koronavírus járvány is. A körülmények fényében

az idei év elején felhagytak a Playboy magazinok nyomtatásával, ezzel egy közel 7 évtizeden át tartó hagyományt megtörve

– az első kiadás 1953-ban volt, a magazin címlapján Marilyn Monroe szerepelt.

monroe
Az első Payboy magazin 1953-ból, forrás: Gabe Ginsberg/Getty Images

A Playboy egy befektetési bankon keresztül tárgyal a potenciális SPAC vállalattal. Egy bennfentes elmondása szerint amennyiben a feleknek sikerül egyezségre jutni, úgy a Playboy elegendő forrással fog rendelkezni ahhoz, hogy elérjék növekedési céljaikat – jó eséllyel más módon nem tudnának ekkora pénzösszeghez jutni.

(Reuters)

Címlapkép: © 2020 SOPA Images

orbán viktor parlament
Koronavírus
Az iráni külügyminisztert meghívták a Fehér Házba
A bankokat rettegésben tartó orosz hackerek valójában nem is oroszok
Egyre nagyobb bajban van Nagy-Britannia
nagorno karabakh
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Compliance szakértő

Compliance szakértő
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
orbán viktor parlament