Belendült a hét végére Amerika

Portfolio
Az európai tőzsdék megtartották a negatív szentimentet, mínuszban zárhat a DAX és a CAC is, míg a magyar tőzsde felülteljesített a nap során. Az amerikai tőzsdék a várakozásokhoz képest végül pozitív hangulatban nyitottak, és mindhárom nagy index, az S&P 500, a Dow Jones és a Nasdaq is pluszban van.

A vége is maradt szép

A zárásra is maradt a plusz, a Dow 360 pontos, 1,3%-os emelkedéssel zárt, az S&P-500 index 1,6%-kal, a Nasdaq pedig 2,3%-kal került feljebb. 

Már 400 pont

Közel 400 pontos, 1,4%-os emelkedést mutat a Dow Jones, de a többi index is egyre erősebb, az S&P-500 0,4%-kal, a Nasdaq pedig 0,9%-kal van feljebb, mint a tegnapi záráskor. 

Kapaszkodik tovább Amerika

A Dow már 200 pontos pluszban van, ez 0,8%-kal magasabb a csütörtöki záróértéknél. Az S&P-500 index 0,4%-kal, a Nasdaq pedig 0,9%-kal erősödött. 

Javul a hangulat a tengerentúlon

A kezdeti mérsékelt gyengülésből próbálnak talpra állni a Wall Street vezető indexei, a Dow Jones most 110 pontos, 0,4%-os pluszban van, az S&P-500 0,05%-os erősödést mutat, a Nasdaq pedig 0,6%-kal áll csütörtöki záróértéke felett. 

Mínuszban zárják a napot az európai indexek, a BUX felülteljesített

A nagyobb európai indexek napközben egyre inkább lejjebb kerültek, de végül megállapodni látszanak, a DAX 1,4 százalékot esett, a CAC pedig 1,1 százalékot, míg a FTSE majdnem visszatornászta magát tegnapi értékére és mínusz 0,1 százalékon áll. Ezzel szemben, bár a BUX visszaesett, de így is plusz 0,1 százalékon zárt.

A magyar blue chipek közül az OTP-nek és Molnak is sikerült pozitívan zárnia több napos esést követően. Előbbi 1,18 százalékot, míg utóbbi 0,45 százalékot emelkedett zárásig.

Több mint 20 százalékot zuhant a Tesla, érdemes már beszállni?

Az idei év egyik legnagyobb tőzsdei sztorija a Tesla, az árfolyam masszívan emelkedett idén, és egy érdemi korrekcióra csak most, 9 hónap elteltével került sor. Az árfolyam idei menetelése nem volt alaptalan, számos érv szól az elektromosautó-gyártó mellett, viszont csalódásokból sem volt hiány idén, hiszen a megnövekedett várakozások miatt könnyű magasról nagyot esni. Most, hogy az árfolyam a történelmi csúcsához képest több mint 20 százalékot esett, megnéztük, hogy hogyan néz ki a részvény árazása, megvizsgáltuk a technikai képet, és összegyűjtöttük az elemzői várakozásokat.

Több mint 20 százalékot zuhant a Tesla, érdemes már beszállni?

Mérsékelt esés a tengerentúlon

Mindhárom vezető amerikai index mínuszban nyitott, az S&P 500 és a Dow Jones 0,2 százalékkal került lejjebb, míg a Nasdaq 0,1 százalékot csökkent.

A tegnap nagyot eső Nikola ma kifejezetten jól kezdte a kereskedést, eddig közel 8 százalékkal került feljebb a papír. A cégről tegnap itt írtunk bővebben.

Európában egyre rosszabb a hangulat, a BUX továbbra is az élmezőnyben van

A kora délutáni órákra eléggé elromlott a hangulat Európa vezető tőzsdéin, kifejezetten rossz a helyzet a portugáloknál, a franciáknál és a németeknél. A régió országai egyelőre felülteljesítenek, a BUX Index 0,5 százalékon van jelenleg.

Szektorszinten a légitársaságok és az autógyártók teljesítménye határozza meg leginkább a rossz befektetői légkört, az autógyártóknál 1 és 4, míg a légitársaságoknál 1 és 5 százalék közötti eséseket láthatunk.

Eséssel nyithatnak majd az amerikai indexek

A határidős amerikai indexek mindegyike negatív tartományban mozog a pénteki kereskedési nyitást megelőzően, a Dow Jones és az S&P 500 is 1 százalékos mínuszban, míg a Nasdaq 0,5 százalékkal lejjebb.

Allianz: nem várhatóak további vad piaci kilengések

Az Allianz elemzője, Mona Mahajan úgy gondolja, hogy a tőzsdei korrekció nehezén már túl vagyunk. Hiányzik a valódi félelem-faktor a Wall Streeten, és a választásokat megelőző bizonytalanság megakadályozhatja a nagyobb kilengéseket mindkét irányban. Továbbá vonzónak látja az ipari vállalatok részvényeit is a jelenlegi kilátások mellett.

Allianz: nem várhatóak további vad piaci kilengések

Megszólalt a guru: jöhet az összeomlás a tőzsdéken?

Michael Gayed, az ATAC Rotation Fund idén 50 százalékos profitot realizáló cégvezére figyelmeztet: az építési fa árfolyamának alakulása rossz dolgokat jelezhet előre a teljes részvénypiac tekintetében. A guru szerint bár nem érdemes elhamarkodott döntéseket hozni, de nem árthat csökkenteni a kockázatos befektetések arányát a portfóliónkban.

Megszólalt a guru: jöhet az összeomlás a tőzsdéken?

Részvényeket vásárolt az Akko Invest igazgatótanácsának elnöke

4 000 törzsrészvényt vásárolt az Akko Invest igazgatótanácsának elnöke, 408 forintos átlagáron. A vagyonkezeléssel foglalkozó vállalat szeptember 21 óta már a legjelentősebb magyar cégeket tömörítő BUX Index tagja.

Részvényeket vásárolt az Akko Invest igazgatótanácsának elnöke

Hernádi Zsolt: Nehéz évek jönnek, de mi szeretjük a nehéz éveket

Olyan keresleti és kínálati folyamatok zajlottak az elmúlt hónapokban az olajiparban, amelyre az iparág nem volt felkészülve, ahhoz, hogy a korábbi állapotokhoz visszatérjen az olajipar, akár 5 évre is szükség lehet, mondta el a közgazdász-vándorgyűlésen Hernádi Zsolt, a Mol elnöke, aki arról is beszélt, hogy alapvető stratégiai cél a dekarbonizáció, az energiaátmenet nem lehet kérdés, de ezt csak józanul, „kétszer mérni és egyszer vágni” elv alapján szabad megvalósítani.

Hernádi Zsolt: Nehéz évek jönnek, de mi szeretjük a nehéz éveket

Európa többsége mínuszban, a régiós indexek felülteljesítenek

A reggeli iránykeresés, majd lefelé mozdulás után most már egyértelműen negatív a kép Európában. A DAX és a CAC is 1 százalékos mínuszban van, és az angol FTSE is 0,7 százalékkal van lejjebb. Elsősorban az autógyártók és a légitársaságok rossz teljesítménye rontja a képet. Ellenben a régiós indexek felülteljesítenek, élen a magyar BUX-al.

A BUX indexet az OTP és a Mol húzza felfelé

Az elmúlt napok esései után egyelőre úgy tűnik, hogy magára talált az OTP és a Mol is, és erősen hozzájárulnak a BUX index mai felülteljesítéséhez, de pluszban van a Magyar Telekom is.

Az OTP árfolyama 1,5 százalékkal emelkedett nyitás óta.

A Mol árfolyama pedig 1,2 százalékkal került feljebb.

Vegyes a kép Európában: mínuszban a DAX, a BUX továbbra is felülteljesít

A reggeli iránykeresést követően a nagyobb indexek közül a német DAX és a francia CAC is lefelé indult meg, és előbbi 0,4 százalékkal van lejjebb, utóbbi 0,6 százalékkal. Ezzel szemben a BUX ma kifejezetten jó, már 1 százalékos pluszban van a görög Athex mellett.

A német DAX egyelőre leggyengébben teljesítő tagja a Lufthansa, amely a többi légitársasággal egyetemben szenved az elmúlt napokban a második hullámos félelmek és utazási korlátozások miatt. Emellett ma a Credit Suisse is megvágta a célárfolyamát 5,6 euróról 4,6-ra.

Jim Cramer: Forradalmi esemény volt a Battery Day

Jim Cramer, az MSNBC Mad Money című műsorának házigazdája szerint a Teslánál nemrég lezajlott Tesla szkeptikusai csak a negatívumokra fókuszálnak a Battery Day kapcsán. A guru szerint akik csak kritizálni tudják Elon Musk kedden tett bejelentéseit, ők nem a fontos dolgokra koncentrálnak, és csak egyszerűen idegesek, mert az általuk kívánt bejelentések nem történtek meg. A Tesla autóinak megfizethető áron való értékesítése és a 2030-ra elért tömeggyártás forradalmi bejelentések voltak a guru szerint.

Jim Cramer: Forradalmi esemény volt a Battery Day

Nem találják az irányt az európai tőzsdék

Nem találják az irányt az európai tőzsdék, a DAX stagnálása mellett, a CAC 0,2 százalékkal került lejjebb, míg az FTSE 100 csütörtöki záróértéke közelében jár. A milánói börze lejjebb került 0,1 százalékkal, míg a spanyol tőzsde stagnál. A hangulatot javította, hogy a hírek szerint az amerikai politikai pártok dolgoznak a következő fiskális csomagon, viszont valószínűleg Európában is szükség lenne hasonlóra, hiszen a héten kiderült, hogy a gazdaság helyreállása megakadt szeptemberben azt követően, hogy a koronavírus esetek száma jelentősen emelkedni kezdett, amely különösen a szolgáltató szektorra mért nagy ütést.

Emelkedik a magyar tőzsde a nyitás után

Emelkedik a magyar tőzsde a nyitás után a BUX 0,5 százalékkal került feljebb. A blue chipek került az OTP 0,7 százalékkal került feljebb, a Mol 1,7 százalékot emelkedett, a míg a Richter 0,2 százalékot gyengült.

Mérsékelt emelkedéssel indulhat a pénteki kereskedés

  • Mérsékelt emelkedéssel zárták a csütörtöki kereskedést a tengerentúli tőzsdék, a Dow 0,2 százalékos erősödése mellett, az S&P 500 0,3 százalékkal került feljebb, míg a Nasdaq 0,6 százalékos pluszban zárt. Bár továbbra is ködös az amerikai gazdaság állapotának képe, a kedvező lakáspiaci adat javítani tudta a hangulatot csütörtökön.
  • Az Ázsiában vegyesebb volt a kép, a befektetők kedvezően fogadták, hogy az amerikai politikai pártok egy 2 200 milliárd dolláros stimulus csomagon dolgoznak, amelyről már jövő héten szavazhatnak. A Nikkei 0,5 százalékkal került feljebb, míg sanghaji tőzsde 0,3 százalékot esett, a hongkongi index pedig szintén 0,3 százalékkal került lejjebb. Ázsia más részein egyértelműbb volt az irány, a dél koreai Kospi 0,6 százalékot emelkedett, míg a szingapúri index 0,8 százalékkal került feljebb.
  • Az amerikai határidős indexek feljebb kerültek ma reggel,, a határidős DAX 0,2 százalékos emelkedést vetít előre a pénteki piacnyitásra.
  • Pénteken a nemzetközi makrogazdaságból nem érkeznek kiemelt fontosságú adatok, Magyarországon viszont az egész hetes adatcsend után a KSH teszi közzé az első féléves demográfiai adatokat.
  • Az olaj ár feljebb került ma reggel, a novemberi határidős WTI 0,7 százalékos emelkedést követően 40,7 dollárnál jár, az arany árfolyama stagnál, a sárga nemesfém jegyzése 1868,3 dolláron áll.
  • A forint gyengült az euróval és a dollárral szemben is, egy euróért 363,5 forintot kell fizetni, míg egy dollár 311,5 forintba kerül.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép: Ralph Orlowski/Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF