trader
Üzlet

Az értékalapú befektetés tényleg már csak a múlt?

Portfolio
Az elmúlt 100 évben - beleértve az elmúlt évtizedet is - a value részvények felülteljesítők voltak a növekedési részvényekkel szemben, viszont az elmúlt egy évtizedben a növekedési részvények felülteljesítők voltak a value részvényekkel szemben. Nagy kérdés, hogy tartós változásról van szó, vagy az értékalapú befektetés tényleg már csak a múlt?
Újabb részvénykibocsátás jön a magyar tőzsdén, következő befektetői Klubunkon a DM-KER sztoriját, a kibocsátás részleteit ismerhetik meg az érdeklődők.

Mi is az értékalapú befektetés, és a növekedési részvény?

Az úgynevezett value részvényeket számtalan különböző módon lehet definiálni. Az alap feltevés, hogy ezek a részvények a fundamentumokhoz képest alacsony áron forognak: alacsony P/E ráta, P/B ráta, P/S ráta stb. Az ilyen részvények megvásárlása esetében az a várakozás, hogy az árfolyamuk visszatér a fair értékhez. Az esetleges árfolyamnyereség mellett gyakran a piaci átlag feletti osztalék is extra hozamot jelent az ilyen részvények esetében.

Ami ugyanennyire fontos, hogy egy alulértékelt eszköz megvásárlása csökkenti a kockázatot.

Mint a value részvényeknél, a növekedési (growth) részvények esetében sincs egy egyszerű formula, amivel definiálni tudjuk őket. Az alapvető feltevés, hogy a növekedési részvények olyan cégek részvényei, amelyek eredményei várhatóan a piacot meghaladó mértékben fognak növekedni a jövőben. A jövőbeli eredmények ígérete miatt ezek a részvények általában értékeltségi prémiumon forognak. Ezek közül kevesebb részvénynek van jelentős osztaléka, és a prémiummal kereskedett eszközök kedvezőtlenebb kockázati profillal is rendelkeznek.

Tehát mindkét részvénytípusnak megvan a maga előnye és hátránya, viszont a piac nem könnyíti meg a kettő közti választást. Bizonyos esetekben a növekedési részvények prémiuma messze meghaladja a potenciális növekedésüket. Az ilyen esetekben gyakran elhanyagolják a value részvényeket, amelyek jelentős relatív teljesítménypotenciállal rendelkeznek. Persze olyan is előfordul, hogy a növekedési részvényeket alaposan megütik és olcsó belépési pontokat lehet azonosítani bennük, szemben a value részvényekkel, amelyek addigra már elérték, vagy meghaladták a fair érték szerinti árazásukat.

Historikus perspektíva

Ha hosszútávon nézzük, akkor általában adott eszköz esetében az extrém kilengések végül normalizálódnak a hosszú távú átlaghoz, ez gyakran akkor történik meg, mikor valami jóval a hosszútávú átlag alá esik.

Ahogy az alábbi ábrán is látszik, az elmúlt 10 évben a value részvények alulteljesítők voltak a növekedési részvényekkel szemben évi átlagosan 6,11 százalékkal. Az elmúlt 100 évben azonban a value részvények verték meg a növekedési részvényeket átlagosan évi 3,19 százalékkal.

A következő ábra megmutatja a value (zöld) és a növekedési (piros) részvények hozamának múltbeli alakulását. Ahogy az ábrából is látszik, nagyon kevés olyan 5 éves időszak volt, mikor a növekedési részvények megverték a value részvényeket. Az esetek 82 százalékában a value részvények felülteljesítők voltak a growth részvényekkel szemben. Ha az előző évtizedet és az 1930-as éveket nem számoljuk, akkor ez az arány 96 százalékra nő.

Forrás: Real Investment Advice

Érdemes azt is látni, hogy az olyan periódusokat, amikor a value alulteljesít, erős felülteljesítő időszak követi. Ez volt például a helyzet az 1990-es végén a tech lufi idején. 2001 júliusától 2006 júliusáig a value részvények közel 150 százalékkal voltak felülteljesítők a növekedési részvényekhez képest.

Ahogy a fenti ábra is mutatja, a value részvények mostani alulteljesítése a legextrémebb mind időtartamban, mint pedig mértékben.

Tehát, ha feltételezzük, hogy a hosszútávú normalizálódás valóban megtörténik, akkor ennek a trendben hamarosan vissza kellene fordulni a value javára.

A tech lufi

A következő ábra részletesebben bemutatja a value és a növekedési részvények közti kapcsolatot az 1990-es évek végén és a 2000-es évek korai szakaszában, a chart a value részvények növekedési részvényekkel szembeni kumulatív nettó teljesítményét mutatja 1998 és 2002 között. Mint a mostani tőzsdei raliban is, a befektetők rávetették magukat a tech cégekre és csak a növekedési részvényeket vették, lényegében minden olyan sztoriba belevettek, aminek volt valamilyen technológiai ígérete. Ezzel egy időben az alacsony értékeltségű, és stabilan növekvő eredményekkel rendelkező cégek részvényeit figyelmen kívül hagyták a piaci szereplők.

Forrás: Real Investment Advice

Két éven belül, ahogy a piacok rekord magas értékeltségre kerültek, a növekedési részvények 37,64 százalékkal verték meg a value részvényeket. Viszont mikor a piacok kicsit észhez tértek a 2000-es évek elején, a value feltámadt poraiból, csak két év kellett, és a value részvények már több mint 70 százalékkal verték a növekedési részvényeket.

Az értékalapú befektetők, akik kitartottak, és kerülték a növekedési részvényeket, talán elvesztették a csatát az 1990-es évek végén, viszont a háborút megnyerték.

A value részvényekkel a 2000-es években nem csak a veszteségeket lehetett limitálni, hanem hozamot lehetett elérni egy eső piacon.

20 évvel később

A tech lufi tapasztalatait már régen elfelejtette a legtöbb befektető, csak néhány értékalapú befektető van, aki még emlékszik, hogy mi történt akkor. Mint akkor is, ezek a befektetők várják, hogy mikor fordul a kocka, bár a várakozás elég unalmas.

A következő ábrán látszik, hogy az elmúlt két évben a növekedési részvények több mint 45 százalékkal verték a value részvényeket, ami 7 százalékkal több, mint tech lufit kidurranását megelőző két évben.

Forrás: Real Investment Advice

Mint az 1990-es években, minden befektető ugyanazok után a növekedési részvények után fut, ma ezeket FAANG részvényeknek híják, a 90-es évek Big Five-nak hívták.

A növekedési részvények felülteljesítését az is erősíti ma, hogy nagyon felpörgött a passzív befektetés népszerűsége. A legnagyobb piaci kapitalizációval rendelkező cégekbe lényegében öntik a pénzt. Emellett azt sem szabad elfelejteni, hogy a legnagyobb piaci kapitalizációval rendelkező cégek ma jellemzően növekedési vállalatok.

2000 vs. 2020

Miközben a két időszak hasonlónak tűnhet a spekulatív természetüket és a value/növekedés megoszlást tekintve, a fundamentális alapjaik merőben eltérnek. 2000-ben a növekedési részvények árfolyama, különösen a nagy tech cégeké messze saját maguk előtt járt, viszont jövőbeli eredményeik gazdaságilag és fundamentálisan erősen megalapozottak voltak,

ma viszont ez nem mondható el.

A GDP a 90-es években éves szinten 3,2 százalékkal nőtt, ehhez képest az elmúlt 10 évben 2 százalékos volt a növekedés, a jövőben pedig valószínűleg kevesebb, mint 1,5 százalékra lassul. Emellett a 90-es években a GDP arányos eladósodottság töredéke volt annak, mint amit most látunk. Továbbá húsz évvel ezelőtt a termelékenység növekedése jóval erősebb volt, mint ma. A 90-es években a vállatok a jövőbeli fejlődésükbe fektettek, ma pedig sokkal elterjedtebb a részvény-visszavásárlás, ami jövőbeli eredménytermelő képesség rovására megy.

A mai gazdaságot nem szerves növekedés és erőteljes termelékenység, hanem inkább adósság-, valamint fiskális és monetáris rendszerek támogatják.

Összegezve tehát a historikus események alapján fordulhat a kocka a value és a növekedési részvények között. Hogy a trend mikor fog megfordulni, azt nehéz megjósolni. Lehetséges, hogy a növekedési részvények már elérték a csúcsot a value részvényekkel szemben, de az is lehet, hogy a mostani állapot hónapok, vagy évekig fennáll majd.

(Real Investment Advice)

Forrás: Spencer Platt/Getty Images

koronaviruscoronavirus
Szégyenpadra kerülhet Olaszország, példátlan büntetés lehet a vége
vihar brüsszelben
ausztria koronavírus maszk
Katari befektetők vásárolják fel a Kopaszi-gátat
trump
brexit brit autogyartas katasztrofa
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
luckin1