Előfizetői tartalom

Őrület a magyar tőzsdén - Merre tovább a rakétakilövés után?

Portfolio
Ritkán látható rali zajlott le tegnap a magyar tőzsdén, amiből leginkább az OTP és a Mol vette ki a részét, a bankpapír árfolyama több mint 5, az olajipari cég részvényárfolyama pedig közel 7 százalékot ugrott, ráadásul kiemelkedő forgalom mellett. Az emelkedésnek részben technikai okai voltak, hiszen az elmúlt hónapokban jellemzően lefelé tartott a hazai blue chipek árfolyama, a lejtmenet után pedig masszív túladottság alakult ki, de a nemzetközi tőkepiaci hangulatjavulás is felfelé segítette az árfolyamokat, ráadásul a Mol bejelentette, részvényeinek akár 5 százalékát is visszavásárolja, a nagy vevő belépése más piaci szereplők kedvét is meghozta a vásárláshoz. Megnéztük, hogy a tegnapi ralival hogyan változott a technikai összkép, és a befektetőknek milyen fontosabb szintekre érdemes figyelniük.

Elképesztő rali a magyar tőzsdén

Nagy rali volt tegnap a magyar tőzsdén, a BUX index értéke 3,8 százalékot emelkedett, ami kifejezetten nagy elmozdulásnak számít, az elmúlt egy évtizedben ez volt a 17. legerősebb nap a BUX-ban. Időben egyébként nem kell túl sokat visszamenni ahhoz, hogy ennél nagyobb elmozdulásokat lássunk, hiszen idén márciusban több olyan nap is volt, amikor 4 százalék fölötti mértékben emelkedett a BUX.

Az emelkedésből szinte minden blue chip kivette a részét, az OTP 5,1 százalékot ralizott, ami ebben az évtizedben a 28. legerősebb nap (2011 szeptemberében olyan nap is volt, mikor közel 15 százalékot emelkedett az OTP árfolyama!). A Mol vezette a magyar tőzsdét, az árfolyam 6,7 százalékot emelkedett, ez a 7. legerősebb napi emelkedés az elmúlt egy évtizedben.

Hogyan fest a technikai kép?

Az OTP árfolyama az elmúlt hónapokban egy csökkenő trendcsatornában haladt, ebből esett ki szeptember 21-én, az azt követő napokban pedig folytatódott az esés, ami után rövid távon masszív túladottság alakult ki, az RSI értéke 20-as szint közelébe esett, ilyen alacsony értékre az idén márciusi zuhanás után volt példa. A túladottságból jött a felpattanás tegnap, amivel az árfolyam a május végi bázisépítés szintjére emelkedett, viszont összességében a technikai kép még mindig nem javult, csupán a csökkenő trendcsatorna alsó száráig ugrott vissza az árfolyam.

Miről szól még a cikk?

  • Nagyot ralizott az OTP és a Mol, de a fordulatra még várni kell.
  • A Richter technikai képe továbbra is vonzónak tűnik.
  • A csökkenő trendcsatornából felfelé kellene kitörnie a Telekomnak, hogy javuljon az összkép.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés