bet
Üzlet

Súlyos a koronavírus-járvány második hulláma, csökken az ingatlanállomány értéke a Graphisoft Parknál

Portfolio
A június 30-ra becsült 263 millió euró valós piaci ingatlanérték szeptember 30-ra vonatkozó becslése 246 millió euróra csökkent, ez 6,5 százalékos visszaesést jelent. A koronavírus válságra és az elhúzódó gazdasági visszaesésre hivatkozott a független értékbecslő.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Tekintettel a koronavírus-járványnak a korábban vártnál lényegesen súlyosabb második hullámára, illetve az ennek nyomán várhatóan elhúzódó gazdasági visszaesésre és a megváltozó bérlői magatartásra, a független értékbecslő indokoltnak tartotta az ingatlanállomány valós piaci értékét mintegy 6,5 százalékkal csökkenteni. Eszerint a június 30-ra becsült 263 millió euró valós piaci ingatlanérték szeptember 30-ra vonatkozó becslése 246 millió euróra csökkent.

A gazdasági visszaesés esetleges további súlyosbodásával az ingatlanok valós piaci értékének további leértékelése sem zárható ki.

A közleményben a cég menedzsmentje kiemeli, hogy az ingatlanok valós piaci értékének csökkenése nem teszi szükségessé a társaság félévi jelentésében 2020-ra és 2021-re vonatkozóan megfelelő óvatossággal becsült előrejelzések módosítását.

az idei évre 14,4 millió euró bérleti díjbevétel mellett 4,2 millió euró pro forma eredményt, 2021. évre pedig 14,5 millió euró bérleti díjbevételt és 4,3 millió euró pro forma eredményt vár.

gspark-kilatasok-390540

Augusztus közepén tette közzé első féléves beszámolóját a Graphisoft Park, abban arról számoltak be, hogy az irodapark kihasználtsága már egy éve tartósan 97 százalék felett van, ez azonban az év hátralévő részében várhatóan átmenetileg 2-3 százalékponttal csökkenni fog, részben a koronavírus-válság, részben az egyedi bérlői igények következtében. Hosszabb távon azonban nem számol a kihasználtság tartós visszaesésével a menedzsment, mert véleményük szerint a home office mellett hosszabb távon szükség lesz még a személyes jelenlétre.

A gyorsjelentést követően a Graphisoft Park részvényeit követő elemzőház, a Wood mondott véleményt a cégről, az elemzésben kiemelték, hogy bár a következő 6-18 hónapban az átértékelésekből eredő veszteségek várhatók, de jó hír, hogy a Graphisoft Park valószínűleg meg tudja tartani a bérlői többségét. Amíg ez így marad, addig a portfólió értéke legfeljebb 5-15 százalékkal csökkenhet, írta akkor az elemzőcég.

Ma a Graphisoft Park árfolyama 1,15 százalékos mínuszban áll, idén az árfolyam 34,05 százalékkal került lejjebb.

grao

(BET)

Címlapkép: © Szabó Gábor / Gabriel Szabo

izer norbert parlament
bull
koronavírus járvány covid-19 india
pro
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Hol vegyünk, hol adjunk, a hazai és nemzetközi tőzsdéken?
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
bull