GettyImages-1211027193
Üzlet

Hatalmasat estek az olajtársaságok eredményei, de vannak biztató jelek

Portfolio
Közzétette harmadik negyedéves gyorsjelentését az OMV, a Shell és a Repsol is. Az osztrák olajtársaság eredményei csalódást keltőek voltak, míg a Shell és a Repsol a várakozások felett teljesített. A tavalyi hasonló időszakhoz képest azonban még így is óriási volt a csökkenés az eredményeket illetően, de azért akadnak már biztató jelek is: a Shell megemelte az osztalékait, a Repsol is felülteljesített, míg az OMV esetében a líbiai termelés visszatérése lehet kedvező. Ettől függetlenül azért még rengeteg a bizonytalanság a következő hónapokat illetően, hiszen folyamatosan nő a koronavírusos esetek száma és jönnek az újabb korlátozások is.
Portfolio Signature karácsonyra is!
A legfontosabb elemzések és exkluzív tartalmak a fa alá. Akár az utolsó pillanatban is megajándékozhatsz valakit egy éves Portfolio Signature előfizetéssel. Ha pedig egyszerre több ismerősnek, barátnak, családtagnak vásárolsz éves előfizetést, akkor van lehetőség mennyiségi kedvezményre is. Így azon túl, hogy az ünnepekre hasznos ajándékkal készülsz, még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. Tudj meg többet

Csalódást keltő eredmény az OMV-nél

A gyorsjelentés alapján némileg vegyes képet mutatnak a társaság számai, mivel a nettó eredményt az elemzők magasabbra, 115 millió euróra várták, ehelyett azonban csak 80 millió euró lett, ami több, mint 30 százalékkal alacsonyabb a becsléseknél. Ez mindenképpen csalódást keltő, ugyanakkor az egyszeri tételektől és készletátértékelési hatásoktól tisztított CCS EBIT 317 millió euró lett, ami magasabb lett, mint az elemzők által becsült 245 millió euró.

Ez azonban sovány vigasz, hiszen az előző év hasonló időszakához képest a működési eredmény így is mintegy 67 százalékkal csökkent, vagyis a harmadára esett le.

A tisztított CCS nettó eredmény 80 millió eurós értéke pedig hasonlóan jóval elmarad a tavalyi harmadik negyedévben elért 457 millió euróhoz képest, tehát ez is több, mint 80 százalékot esett a koronavírus-járvány miatt bedőlő keresletnek és az emiatt zuhanó olajáraknak köszönhetően. Ebben nagy szerepe volt az értékcsökkenési leírásoknak is, mivel 594 millió eurót írt le a Brent olajár változása miatti hatások következtében az OMV. Ezzel az egy részvényre jutó tisztított nyereség 0,24 euró lett.

A főbb üzletágak közül a kutatás-termelés (upstream) eredménye az előzetesen vártaknál rosszabb lett és 24 millió eurós veszteséget könyvelt el a harmadik negyedévben. Ezzel szemben a finomítás-kereskedelem (downstream) 335 millió eurós működési eredménye a becsültnél jobb lett és felülteljesített.

Kedvező lehet azonban, hogy a líbiai blokádok feloldása után visszatér a termelésbe a Sharara olajmező, így az OMV megemelte az idei évre várható napi várható kitermelési számait az áprilisban becsült 440 ezer hordó olajegyenértékhez képest 450-470 ezerre. A társaság árbevétele a harmadik negyedévben 38 százalékot esett a tavalyihoz képest, míg a készpénztermelés szempontjából fontos működési cash flow 791 millió euró lett, ami azért alacsonyabb az előző év azonos időszakában elért 1074 millió euróhoz képest.

Az OMV árfolyama ma 2,9 százalékot esett a jelentés után, idén már 61,5 százalékos mínuszban van.

omvi

Magabiztos Shell, felülteljesítő Repsol

  • A Shell már jobban teljesített és felülmúlta a várakozásokat a harmadik negyedéves számai alapján és még arra is futotta, hogy megemelje az osztalékokat, de figyelmeztetett azzal kapcsolatban, hogy továbbra is sok a bizonytalanság a koronavírus-járvány miatt. Ez utóbbi különösen azért fontos, mivel a társaság 1940 óta először vágta meg az osztalékokat áprilisban, így a mostani döntés magabiztosságot sugároz. Ettől függetlenül a tisztított nettó eredmény így is 80 százalékot esett a tavalyi harmadik negyedévhez képest és 955 millió dollár lett, de ez messze magasabb az elemzők által becsült 146 millió euróhoz képest. A jó eredményekért elsősorban a marketing szegmens erős teljesítménye felelős.

A Shell árfolyama már 2 százalékkal került ma feljebb, idén azonban még így is 59 százalékos mínuszban van.

shell
  • A Repsol is jobban teljesített a várakozásokhoz képest és 7 millió eurós módosított profitot jelentett a negyedévre, ami bár messze, 515 millió euróval rosszabb a tavalyi év hasonló időszakához képest, de jobb, mint az elemzők által előzetesen becsült 15 millió eurós veszteség. A kutatás-termelési üzletág is nyereséges lett, amit támogatott a megújuló energiával kapcsolatos szegmens is, ami kiegyensúlyozta a finomítás-kereskedelem veszteségeit. A társaság pedig azt is közölte, hogy tovább csökkenti a jövőre vonatkozó beruházási költségkeretét.

A Repsol árfolyama ma 1 százalékot esett, idén pedig már 62,5 százalékos mínuszban van.

repsol

(OMV, Shell, Repsol, Reuters)

Címlapkép: Alexei Andronov\TASS via Getty Images

horvatorszag_croatia
trader
getty, parlament, duna, vár, budapest
pozsonyiéjszaka
GettyImages-1154601854(1)
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online előadás
Trendlovaglás, vételi és eladási zónák azonosítása, piaci aktualitásokkal fűszerezve
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
trader