traders
Üzlet

Tőzsdei összeomlásra számítanak a befektetők - Mutatjuk, ez miért jó hír

Portfolio
A Nobel-díjjas Robert Shiller és kollégái 2001 óta mérik a befektetők tőzsdei összeomlástól való félelmét, és a begyűjtött adatok alapján létrehozták a U.S. Crash Confidence Indexet, amely azt mutatja meg, hogy a piac mennyire tart az összeomlástól. A jelenlegi állás szerint még soha nem tartottak annyira a befektetők egy tőzsdei összeomlástól mint most, de ez valójába nem jelent rosszat, sőt, ez igazából egy kedvező hír, mert az index valójában kontraindikátorként működik.
Portfolio Signature karácsonyra is!
A legfontosabb elemzések és exkluzív tartalmak a fa alá. Akár az utolsó pillanatban is megajándékozhatsz valakit egy éves Portfolio Signature előfizetéssel. Ha pedig egyszerre több ismerősnek, barátnak, családtagnak vásárolsz éves előfizetést, akkor van lehetőség mennyiségi kedvezményre is. Így azon túl, hogy az ünnepekre hasznos ajándékkal készülsz, még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. Tudj meg többet

Az egyéni befektetők soha nem tartottak még ennyire az amerikai tőzsdei összeomlásától, és ez nagyszerű hír. Ez az ellentmondásos reakció annak köszönhető, hogy a befektetői hangulat alapvetően is egy ellentmondásos indikátor, de lényegében arról van szó, hogy az aggasztóbb lenne, ha a befektetők azt gondolnák, hogy alacsony az összeomlás valószínűsége.

Az összeomlás valószínűségével kapcsolatos befektetői meggyőződésről szóló historikus adatok Robert Shillertől, a Yale Egyetem pénzügyi professzorától (aki nem mellesleg Nobel-díjas is) származnak. Shiller és kollégái több mint két évtizede a következő kérdést feltéve vizsgálják a befektetők hangulatát:

Mit gondol, mi a valószínűsége egy katasztrofális részvénypiaci összeomlásnak az USA-ban, olyannak, mint 1929. október 28-án, vagy 1987. október 19-én, a következő hat hónapban, beleértve azt a lehetőséget is, hogy az összeomlás más országokban történik meg és átterjed az USA-ra. (A 0 százalékos válasz azt jelenti, hogy nem történhet meg, a 100 százalékos válasz pedig azt, hogy biztosan megtörténik.)

Az alábbi ábra ábrázolja az eredményeket, amelyeket Shiller és munkatársai „U.S. Crash Confidence Indexnek”, vagy CCI-nek neveznek. A grafikon megmutatja az egyéni befektetők százalékos arányát, akik szerint az összeomlás valószínűsége 10 százalék alatt van. Tehát a diagram alacsonyabb értékei azt jelentik, hogy több befektető gondolja úgy, hogy egy összeomlás valószínű.

Forrás: Robert Shiller

Augusztusban a U.S. Crash Confidence Index (CCI) rekord alacsony szintre esett, 13 százalékra, ami azt jelenti, hogy a válaszadók 87 százaléka úgy vélte, hogy az összeomlás valószínűsége meghaladja a 10 százalékot. Szeptemberben az index értéke továbbra is alacsony, 15 százalékos volt.

A diagram alapos vizsgálata azt is megmutatja, miért lehet indokolt a CCI ellentmondásos értelmezése. Vegyük észre, hogy a másik alkalom, amikor olyan alacsonyra került az index, mint ma, az 2009 tavasza volt. Ez egybeesett a pénzügyi válság által kiváltott medvepiac aljával, ami remek alkalomnak bizonyult tőzsdei befektetés szempontjából.

Az biztos, hogy a 2009 eleji tapasztalat csak egy adatpont. De az ellentmondásos értelmezés erős statisztikai támogatása akkor jelenik meg, amikor 2001-ig visszamenőleg elemezzük a CCI-t (ekkor kezdték havonta elvégezni a felmérést). Az alábbi táblázat összegzi az S&P 500 átlagos inflációval és osztalékkal korrigált hozamát az összeomlástól való félelem nyomán:

A legerősebb eredmények a 24 hónapos horizonton vannak, ahol a táblázatban látható eredmények közti különbség szignifikáns a 95 százalékos bizalmi szintnél, amit a statisztikusok gyakran alkalmaznak annak megállapításakor, hogy a minta valódi-e. A 12 hónapos horizonton látható különbség ezzel szemben marginális statisztikai szignifikaciával rendelkezik.

Nem csak így lehet értelmezni

A CCI fenti módon való elemzése nem az egyetlen útja az értelmezésnek. A New York Timesban nemrégiben megjelent véleménycikkben Shiller rámutatott egy nagy különbségre a mostani, és a 2009 tavaszi helyzet között: a CAPE ráta alapján akkoriban a részvénypiac messze nem volt annyira túlárazott, mint manapság. A részvénypiac 2009 tavasza utáni erős teljesítménye tehát inkább a piaci értékeltségére adott reakció volt, mintsem egy ellentmondásos reakció az összeomlástól való széles körű félelemre.

Ha ez így volt, akkor érdemes kétszer is meggondolni, hogy a mai széleskörű, összeomlástól való félelem ugyanannyira jelent-e optimizmust. Ezen kívül Shiller hozzátette, hogy az aggodalomnak van magatartásbeli alapja: a szorongás növeli annak esélyét, hogy „egy negatív, önmegvalósító jóslat kivirágzik”.

(MarketWatch)

Címlapkép: Spencer Platt/Getty Images

cramer
kiskereskedelem
koronavirus covid-19
Orban Viktor Sargentini jelentes jogallamisag europai parlament szavazas 20180911
GettyImages-1211246429 (2)
cover, budapart, kopaszi
pif2020
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020-12-03 Online
Agrárszektor Konferencia 2020

Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít az Agrárszektor Konferencia, amelyet 2020-ban nyolcadik alkalommal szervez meg a Portfolio Csoport. Idén december 3-án, egész napos, közel 10 órányi szakmai programmal, két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg izgalmas témával várjuk a résztvevőket online módon. Az esemény egyedülálló módon veszi napirendre a legfontosabb agrárgazdasági témákat, illetve nyújt prognózisokat az ágazat szereplőinek. A konferencia az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt. A résztvevők online, élőben követhetik az egész napos konferenciát, élhetnek az online rendszerünk által nyújtott, különböző kapcsolatépítési lehetőségekkel is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

 

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4 pont kapható az online eseményen való résztvételért.

Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online előadás
Miként győzik le az indexkövető alapok az alapkezelőket?
Online előadás
Külföldi szolgáltató, TBSZ számla, euró alapú megtakarítás
cramer