GettyImages-1125576484
Üzlet

Nagyot ralizik a Mol, a nap egyik sztárja a magyar tőzsdén

Portfolio
Ma nagyot ralizik a Mol és ezzel a BUX index legjobban teljesítő tagja is egyben. Az emelkedés mögött részben az áll, hogy ma emelkedik az olaj ára, másrészt az elemzői várakozások alapján péntek hajnalban a körülményekhez képest egészen jó negyedévről számolhat be a Mol, az erről szóló elemzői várakozások már kijöttek, ezt árazzák be a befektetők most.
A legfontosabb energetikai témákról, az olaj- és a földgáz jövőbeni szerepéről, az energiaátmenet kihívásairól, a megújulók térnyeréséről szó lesz az Energy Investment Forum 2020 konferenciánkon is, ahol az előadók között szerepel többek között Varró László, a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) vezető közgazdásza is.

Az amerikai elnökválasztás árnyékában kifejezetten jól teljesítenek a Mol részvényei, ahogy alább is látható, már 4 százalék felett emelkedett az árfolyam, ezzel a BUX index legjobban teljesítő tagja is egyben.

Az is látszik, hogy az emelkedés már tegnap elkezdődött, ekkor 2,6 százalékkal kerültek feljebb a részvények, ma pedig tovább folytatódik a remek teljesítmény. Ezzel a november 2-i 1520 forintos szintről már 1620 forint környékére kerültek a papírok. Technikai szempontból egyelőre még továbbra is egy lefelé menő trendcsatornában mozog az árfolyam, innen tehát még a mostani ralival sem sikerült kitörnie a papíroknak. Kérdéses, hogy majd a pénteki gyorsjelentés ezt hogyan fogja befolyásolni.

moltech

Ennek azonban inkább vállalatspecifikus okai vannak, hiszen hiába emelkedik az olaj ára, de a régiós és európai versenytársak mégis mínuszban vannak. Az olajár mostani emelkedése pedig könnyen lehet, hogy ideiglenes, elsősorban az hajtja, hogy az OPEC+ tagországok elhalaszthatják a januárra tervezett napi 2 millió hordós kitermelésnövelésüket, illetve váratlanul csökkentek az amerikai olajtartalékok is 8 millió hordóval. Ennek ellenére azonban az olajtársaságok esetében továbbra is a koronavírus-járvány súlyosbodása a meghatározó momentum, ami látszik az alábbi grafikonon is:

Maradnak tehát a vállalatspecifikus okok az emelkedés mögött, a piaci elemzők várakozásai alapján egyelőre az látható, hogy a Mol sokkal jobb harmadik negyedévet zárhat az előzőnél, és újra nyereséges lehet a vállalat. A konszenzus szerint 33,8 milliárd forintos adózott eredmény lehet, a második negyedév 41,5 milliárd forintos vesztesége után. Éves alapon azonban várhatóan a kutatás-termelési és a finomítás-kereskedelem üzletág is rosszabbul teljesíthetett, de a fogyasztói szolgáltatások szegmens továbbra is brutálisan erős. A tisztított, CCS EBITDA pedig bár negyedével lehet rosszabb a tavalyinál, de közel harmadával magasabban alakulhat az előző negyedévhez képest. Erről alábbi cikkünkben írtunk részletesebben:

A mostani áremelkedés mögött is tehát az állhat, hogy a befektetők beárazzák a várhatóan javuló harmadik negyedéves teljesítményt is az árfolyamba most.

A vállalati gyorsjelentés majd péntek hajnalban érkezik, de a hosszabb távú árfolyamot továbbra is majd a koronavírus és az olajkínálat alakíthatja természetesen.

Címlapkép: Akos Stiller/Bloomberg via Getty Images

A JP Morgan is felülmúlta az elemzői várakozásokat
koronavirusholidayfairvirtual
Női elnöke lesz a Teslának Elon Musk helyett
plug in elektromos auto tamogatas
bull
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan tudtok akár már holnap kereskedni!
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Felügyelő

Felügyelő
2020-12-03 Online
Agrárszektor Konferencia 2020

Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít az Agrárszektor Konferencia, amelyet 2020-ban nyolcadik alkalommal szervez meg a Portfolio Csoport. Idén december 3-án, egész napos, közel 10 órányi szakmai programmal, két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg izgalmas témával várjuk a résztvevőket online módon. Az esemény egyedülálló módon veszi napirendre a legfontosabb agrárgazdasági témákat, illetve nyújt prognózisokat az ágazat szereplőinek. A konferencia az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt. A résztvevők online, élőben követhetik az egész napos konferenciát, élhetnek az online rendszerünk által nyújtott, különböző kapcsolatépítési lehetőségekkel is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

 

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4 pont kapható az online eseményen való résztvételért.

koronavirusholidayfairvirtual