Portfolio signature

Koronavírus-válság a magyar cégeknél: mindenki hosszú hitelekbe menekül?

Portfolio
A 2008-as válsággal ellentétben nem állt meg az élet a vállalati hitelpiacon az elmúlt hónapokban, de a visszaesés így is egyértelmű. Az állami hitelprogramoknak, különösen az NHP Hajrának köszönhetően látványosan felértékelődtek a hosszú lejáratú forinthitelek a vállalatok tartozásaiban. Az IT-kommunikáció és a mezőgazdaság mellett érdekes módon éppen a turizmus hitelállománya vészelte át eddig a legjobban a válságot.

Közzétette a héten a Magyar Nemzeti Bank az egyes nemzetgazdasági ágazatok szeptember végi hitelállományára vonatkozó statisztikáit, az alábbiakban ezekből az adatokból szemezgetünk, és próbálunk következtetést levonni. Állományi adatokból persze nehéz ezt megtenni, hiszen az, hogy egy ágazat hitelállománya jobban növekszik, mint a többié, most egyszerre két ellentétes dolgot is jelenthet:

  • javul az adott szektor hitelképessége és relatív gazdasági helyzete más ágazatokhoz képest, vagy épp ellenkezőleg,
  • a szektor cégeinek a nagy része a törlesztési moratórium alá menekült, és ha nincs törlesztés, nem csökken a hitelállomány sem.

Így érdemes azt is értékelnünk, hogy márciusról szeptemberre (vagyis a koronavírus-válság közepette) a vállalatok hitelállománya mindössze 1,8%-kal növekedett.

A törlesztési moratórium nélkül becslésünk szerint hasonló mértékű visszaesést látnánk.

Miről szól még ez a cikk?

  • Az egyes ágazatok teljesítménye a hitelpiacon
  • A koronavírus-válság hatása a turizmusban
  • Radikálisan átalakulást hozott az NHP Hajrá

Kedves Olvasónk!

Támogasd te is a minőségi gazdasági tartalomgyártást!

Ez az elemzés a Portfolio Signature cikkei közé tartozik. A cikk folytatódik, de csak egyedi előfizetéssel olvasható.

A Signature tartalmakhoz való hozzáférés díja havi előfizetéssel 2490 forint. Az éves előfizetés díja 29845 forint. Ezzel követlenül támogathatod a legmagasabb színvonalú gazdasági, üzleti újságírást.

Signature előfizetés

Általános Szerződési Feltételek   |   Gyakran felmerülő kérdések