cuban
Üzlet

Az Amazonhoz hasonlította a bitcoint a milliárdos vállalkozó

Portfolio
Őrült ralit láthatunk a kriptodeviza-piacon, komoly emelkedésen van túl többek között a bitcoin és az ethereum árfolyama. A milliárdos vállalkozó Mark Cuban egy érdekes aspektusból tárgyalta most a kriptodevizák helyzetét, egész pontosan a dotcom lufi előtti időszakhoz hasonlította a kriptodeviza-piacon történő eseményeket. A Twitteren közzétett bejegyzéséhez a híresen kripto-szkeptikus Peter Schiff is hozzászólt.

A milliárdos Mark Cuban úgy véli, hogy a befektetők körében elterjedt kripto-őrület “pontosan olyan”, mint a 2000-es dotcom lufi. Így fogalmazott a guru a Twitteren:

...Szerintem a bitcoin, az ethereum és még néhány kriptodeviza úgy fog járni, mint a dotcom lufi időszakában alapított, a lufi kidurranását túlélő és utána beinduló vállalatok, mint például az Amazon, az eBay vagy a Priceline. Sokan azonban nem így fognak járni.

Az 1999-2000-ben tapasztat tech őrület során rengeteg, profitot nem termelő technológiai vállalat értékeltségét pumpálták fel a befektetők a csillagos égig, 2000 márciusában azonban jött a hideg zuhany és a beszakadás.

Cuban mondhatni az “első sorban ülve” tapasztalta meg az eseményt, 1999 áprilisában ugyanis 5,7 milliárd dollárért eladták a partnerével, Todd Wagnerrel közösen alapított cégüket, a Broadcast.com-ot a Yahoonak – a Yahoo aztán három évvel később a Broadcast legtöbb szolgáltatását leállította, mielőtt végül teljesen megszüntette volna Cuban volt cégének üzleti tevékenységét. Akkor tehát jól manőverezett az őrület közepette a guru, más kérdés, hogy vajon most is igaza lesz-e.

Peter Schiff, az Euro Pacific Capital vezető közgazdásza reagált Cuban bejegyzésére, azzal toldotta meg a guru megszólalását, hogy a dotcom lufi idején azok az internet cégek tudtak fennmaradni, amik „valódi értékkel” rendelkeztek – egyik kriptodeviza sem rendelkezik ilyennel Schiff szerint, így

a stratéga úgy véli, hogy az összes kripto el fog bukni.

A közgazdász egyébként nemrég bolondnak nevezett mindenkit, aki bitcoinba fektet, a bitcoin szerinte ugyanis egy olyan digitális, belső érték nélküli (fiat) pénz, amely még a törvényes fizetőeszköz szerepével sem rendelkezik.

A kriptodevizák egyébként már megszenvedtek egy elég komoly visszaesést a közelmúltban: még 2017 decemberében a bitcoin árfolyama megközelítette a 20 000 dolláros szintet, végül 2018 decemberében már csak 3200 dollárt adtak egy bitcoinért. Akkor persze leginkább a kisbefektetők lelkesedése hajtotta a kriptodeviza árfolyamát, a tavaly indult raliból azonban már az intézményi befektetők is jócskán kiveszik a részüket.

btc2017

Cuban egy másik megszólalásában úgy jellemezte a kriptodevizákat, mint amiknek legfőbb rendeltetése az, hogy az online platformokon tudjanak velük kérkedni tulajdonosaik, ennél fogva

csak a tulajdonosaik szemében van értéke a bitcoinnak vagy az ethereumnak.

Rengeteget foglalkoztunk egyébként mostanában a bitcoinnal, de ez nem is csoda: az elmúlt 12 hónapot figyelembe véve közel 330 százalékos árfolyamemelkedést láthattunk a kriptodevizánál a vasárnap és kedd közötti elég komoly, több mint 15 százalékos korrekció ellenére is. A CoinDesk szerint egyébként a teljes kriptodeviza-piac kapitalizációja a múlt héten elérte az ezer milliárd dolláros szintet.

btc2020

A legnagyobb kapitalizációval természetesen a bitcoin rendelkezik (645,1 milliárd dollár), a második legértékesebb kriptodeviza pedig 122,4 milliárd dolláros értékeltségével az ethereum, melynek árfolyama még a bitcoinénál is meredekebb ütemben nőtt az elmúlt 12 hónapban.

ethre

Címlapkép: John Lamparski/Getty Images

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök felszólal a római parlament alsóházában
befektető befektetés terminál trader
europai parlament cimlap getty tobbszor 2000
ujgur tüntetés
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Hol fordul az árfolyam,vételi, eladási zónak.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Az MNB Digitalizációs igazgatósága főosztályvezetőt keres

Az MNB Digitalizációs igazgatósága főosztályvezetőt keres
fedex